Европа обмисля спиране на банкнотата от ?500

Често се използвала за злоупотреби и пране на пари
16 фев 2016 16:22,
26
Европа обмисля спиране на банкнотата от ?500
Снимка: Reuters, архив

Президентът на Европейската централна банка Марио Драги намекна, че банкнотата от 500 евро може да бъде спряна от обращение заради честата злоупотреба с нея, съобщи Си Ен Ен.

"Има всепроникващо и увеличаващо се убеждение в общественото мнение, че банкнотите с големи номинали се използват за криминални цели. В рамките на този контекст ние обмисляме действие“, посочи той в отговор на журналистически въпрос за бъдещето на най-голямата европейска банкнота.

Според високопоставени представители в Европа банкнотата от 500 евро улеснява прането на пари, тъй като е по-лесно да бъде пренасяна незабелязано.

В миналогодишен доклад на "Европол" се посочва, че парите в брой все още са "предпочитан инструмент" на терористите, а банкнотата от 500 евро е най-търсена.

Според Драги високопоставените представители на ЕЦБ обсъждат какво да правят с банкнотата, като всякакви действия ще бъдат внимателно приложени на практика.

Неговото изказване идва само дни, след като председателят на еврогрупата Йерун Дейселблум призова ЕЦБ да излезе с варианти за ограничаване на използването на банкнотата за терористични цели.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
1
 
! Отговори
Наблюдател преди 8 години
Е на това се казава малоумно оправдание!
12
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Спрете и от 100 евро, щото пък с тях шмръкате по брюкселските тихи кабинети и съвсем избутахте маслото! Бетер Съветския съюз станахте!
11
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Opipvat pocvata za ogranicavane na parite v broi...Mnogo po-lesno e da durzat vseki ot nas na ikonomiceska kaiska, ako parite ti sa samo v baitove v komp na niakoia instancia.A kazes nesto...i ti spirat vuzduha...Povodi vinagi ste nameriat-iaruk primer sa nalozenite sankcii srestu Rusia...Sustata shema,po koiato takiva kato nashia Don Rapon se durzat za m_diete...ot kravarskoto posolstvo.Ia ne ni e razprodaval po plan na multinc komp...KonfiskaZamraziavane na avoari i konfiscuvane na aktivi..
10
0
 
5
 
! Отговори
да му се не види преди 8 години
И кВо ще правя сега заровил съм из градината няколко буркана с такива хартишки .
9
6
 
10
 
! Отговори
Тончо преди 8 години
Нивгаш не съм ги виждал,все ми е тая..
8
2
 
6
 
! Отговори
hmn преди 8 години
До светнатмагазини в смисъл на бензиностанции :) ясен си ми колко си светнат. Влез в Chanel и в Hermes и виж дали не приемат банкноти по 500е.
7
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Той не е Кенгур, а Кенкур.
6
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Много хора си държат заделените пари в големи банкноти, и сега целта е да прибягат пак до банките. Все за банките мислят нашите политици, а за нас кога ще помислят?
5
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Швейцарците имат 1000 франка, там са най-терористични.....Съвсем за балами ни взеха, а *** защо триете коментари ...без нецензувни думи..политически некоректни ли ви се виждат ?!?!?
4
5
 
2
 
! Отговори
д-р Търбухиян преди 8 години
След приключване на разширяването на Изток - напълно излишен купюр.Те и парите в брой се обезсмислиха - едно време дюшекът беше сигурна работа, а сега можеш лесно да се окажеш с пачки "форматна тоалетна хартия".
3
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да бе, банкнотата им е виновна за тероризма, парите в брой също. Овцете ги подстригват, а те цъкат одобрително, че вълната им лоша...... апатията европейска е безгранична....
2
20
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
много ги харесвах 500, имал съм доста купчинки обичах как шумят, но вече съм в $$$ техния шум е по различен, европата ви я оставям на вас да ми кажете колко години е необходимо да се върне просперитета там че аз нямам 9 живота като котките да чакам...поздрави от Cидни Aв$$тралия
1
6
 
19
 
! Отговори
светнат преди 8 години
Много магазини в Германия НЕ приемат банкноти от 500е , даже си го пише на касата.