Гърция вън от Шенген? Това не е решение!

Трябва да защитим външните си граници, заяви Туск
16 фев 2016 15:00, Елка Василева
10
Гърция вън от Шенген? Това не е решение!
Доналд Туск и Алексис Ципрас. Снимка: Reuters

Бежанската криза е тест за издръжливостта на Европейския съюз. Това заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск след среща в Атина с гръцкия премиер Алексис Ципрас, съобщават гръцките медии.

Туск е в гръцката столица в рамките на обиколка в европейски столици.

Той се противопостави на предложението, правено от някои страни за изваждане на Гърция от Шенген.

Предполагаемото изключване от Шенген не е решение. Това, което трябва да направим, е да защитим външните си граници, каза Доналд Туск.

Гръцкият премиер Алексис Ципрас от своя страна даде да се разбере, че затварянето на границите е опасно за Европейския съюз.

Анализатори в Атина смятат, че с това си изказване малко преди срещата на върха на 18 и 19 февруари в Брюксел Ципрас е искал да отговори на онези, които предлагат Гърция да излезе от Шенген и границата с Македония да бъде затворена.

Бежанският проблем е един от най-значимите, които ЕС е призван да управлява, тъй като е изправен пред най-голямото преселение след Втората световна война, каза Ципрас, подчертавайки, че е нужно справедливо разпределение на тежестите, тъй като Гърция трябва да понесе несъразмерно за нея голяма тежест.

Общите предизвикателства могат да бъдат преодолени само с координирани действия. Трябва да вървим напред всички заедно, каза гръцкият премиер, отправяйки критики към антиевропейски гласове в ЕС, които смятат, че проблемите се отнасят само до тези, пред които те са изправени.

Ние поискахме да бъдат активизирани усилията за решение на сирийския проблем и се съгласихме да бъде ускорено прилагането на решенията, взети във връзка с управлението на бежанските потоци, посочи Алексис Ципрас.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ципрас прави това,което прави и Ердоган,даже имам усещането,че са се наговорили - ИЗНУДВА "ЕС",ЗА НОВИ ОТСТЪПКИ ПО ОТНОШЕНИЕ НА ЗАЕМИТЕ И ОСОБЕНО,УСЛОВИЯТА,ПОСТАВЕНИ ОТ БАНКИТЕ!!!Даже и стачката е елемент от тази координация.Свободен достъп до територията на Гърция от координирано прехвърляните от Турция "бежанци" и затапването на потока от превозни средства на границата,с вечния *** на ЕС,***.Целта е повече страни да бъдат ужилени и да вдигат гюрултия,за натиск върху Брюксел!
5
2
 
11
 
! Отговори
ХАХА преди 8 години
Вижте разперените пръстчета и лапичката на Ципрас как посяка към джоба на Туск :)
4
1
 
20
 
! Отговори
аз преди 8 години
"Гърция вън от Шенген? Това не е решение!" - обаче много добро начало
3
2
 
19
 
! Отговори
с удоволствие преди 8 години
до4Българите бихме помогнали на всеки емигран....но той да е християнин а не завоевател ! работещите на запад не могат да бъдат сравнявани с камиларите...ние сме европейци и християни с европейски ценности. камиларите са от средновековието и такива ще си останат
2
17
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
BALGARIA TRIABVA DA POMAGA NA BEGANZITE V USTROIVANETO IM U NAS I V EVROPA.2 000 000 BALGARI SA MIGRANTI.
1
2
 
18
 
! Отговори
ами преди 8 години
Думи.....думи....трябват действия...това не е решение,онова не е решение...кое е решение???Да се приемат всичките скакалци?