Юнкер: Великобритания ще остане в ЕС!

Еврокомисията няма план "Б", увери председателят й
16 фев 2016 16:37, Елка Василева
16
Юнкер: Великобритания ще остане в ЕС!
Жан-Клод Юнкер. Снимка: архив, Reuters

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер изключи възможността Великобритания да излезе от Европейския съюз и каза, че комисията няма "план Б" по този въпрос, предаде Франс прес.

"Нямаме план Б, имаме план А. Великобритания ще остане в Европейския съюз и ще бъде негов конструктивен и активен член", каза Юнкер, който днес ще разговаря в Брюксел с британския премиер Дейвид Камерън.

"Ако кажа, че имаме "план Б", ще създам впечатлението, че ЕК има желание да обмисли сериозно възможността Великобритания да напусне ЕС. Следователно не влизам в детайлите на "план Б", обясни шефът на европейската изпълнителна власт, който играе ролята на посредник, улесняващ диалога между Великобритания и ЕС.

Камерън се надява да постигне компромис с европейските си партньори на срещата на върха на 28-те държавни глави и правителствени ръководители в четвъртък и петък в Брюксел. Ако постигне целта си, британският премиер ще може да организира обещания референдум за членството на страната му в ЕС още след юни.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск представи на 2 февруари предварително споразумение в отговор на британските искания и с цел предотвратяване на евентуален "Брекзит". Но ябълките на раздора остават многобройни, като се започне от имиграцията, преминавайки през икономическото управление и стигайки до политическия суверенитет.

Туск, който обиколи няколко европейски столици в опит да сближи позициите, заяви вчера в Букурещ, че ЕС се намира в решаващ момент. "Опасността от спукване е реална. Счупеното не може да бъде поправено", предупреди той.

Туск посети ръководители от Централна и Източна Европа, където въпросът с искания от Камерън ограничен достъп до социални помощи на европейски мигранти, отиващи да работят на Острова, е недобре приет.

Той се среща днес с гръцкия премиер Алексис Ципрас, с чешкия му колега Бохуслав Соботка и с германския канцлер Ангела Меркел.

Камерън пък направи вчера посещение в Париж с надеждата да убеди президента Франсоа Оланд да го подкрепи. Оланд отхвърля британското искане страни нечленки на еврозоната да могат да блокират решения на 19-те страни, приели единната валута.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
2
 
! Отговори
до #13 преди 8 години
А ти сигурен ли си,че този план "Б" не е нещо още по-ужасно,което цели вече напълно безцеремонно и масово прехвърляне милионни орди(уж изтървани),чрез които да се предизвика една нова 30-годишна война и ликвидиране на белия човек?Погледни целия ЕС -една инфантилна безпомощна купчина от изнежени меки китки,лесна плячка за закалените в боеве и надъхани от исляма орди.Един такъв джихадист е състояние да се справи с няколко десетки обезумели и безпомощни хора,каквито са всички "евроовце".
11
0
 
4
 
! Отговори
Макс преди 8 години
Юнкер е пр0клет мас0н и изпълнител на плана К***лерги който цели геноцид на белите европейски народи чрез смесването им с маси африкански и близкоизточни диваци.
10
0
 
5
 
! Отговори
има има преди 8 години
План Б има и за него се говори все по често.Няма да стане нищо фатално като напуснат ЕС.МОЖЕ И ДА Е ПО ДОБРЕ И ЗА ЕДНИТЕ И ЗА ДРУГИТЕ.
9
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Този люксембургски гей да пита британските гласоподаватели какво мислят по въпроса и да си скрои набързо един план Б или Ц даже.
8
2
 
5
 
! Отговори
пуста аванта преди 8 години
Брюкселските лентяи треперят тръгнат ли си наглосаксите и те стават ненужни за това е целия зор и нищо чудно да клекнат пред мераците им за едностранчиво облагодетелстване . Едните доволни ,а другите спасени и лапането продължава.
7
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Niama da ostane.
6
1
 
5
 
! Отговори
sasho преди 8 години
Mislete po dobre za Bulgaria
5
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
защо имам чувството, че другаря Юнкер не гледа сериозно на службата си ... всичко му е на майтап.А Великобритания ще си напусне като стой та гледай.
4
2
 
11
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 8 години
Защо ли ми се струва, че този въпрос ще го решат гражданите на Обединеното Кралство, а не Юнкер? Евр. Общност ще се разпадне рано или късно.
3
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Дали ще остане или няма да остане зависи от волята на хората!
2
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Само че, има и вътрешни избори на хората живеещи в Англия, а те не са много радостни постоянно някой да пристига и да им подбива условията на труд и социалната среда.
1
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Много ясно ще остане, иначе умират като кучета, слизат на икономическото ниво на Русия. А за нормална държава това е недопустимо.