Терористите от Париж планирали атентат срещу АЕЦ

Белгийски медии: Бил е открит подозрителен видеозапис
17 фев 2016 11:37, Елка Василева
2
Терористите от Париж планирали атентат срещу АЕЦ
Снимка: архив, Reuters

Терористите, ударили Париж през ноември, са планирали удар по европейска атомна централа и вероятно по белгийска АЕЦ. Това съобщава белгийският всекидневник "Дерниер йор", като се позовава на "отлично осведомен източник" и данни от воденото разследване.

Изданието разказва, че след извършените претърсвания в Белгия, свързани с участието на няколко белгийски граждани и белгийски жители в атентатите във френската столица, е бил открит подозрителен видеозапис. Този запис бил с продължителност няколко часа и на него се виждал кадър от камера, насочена към входа на жилище във Фландрия.

След като направили необходимата проверка, за да установят къде се намира наблюдаваният адрес, следователите открили, че става дума за жилището на директора на белгийската програма за проучване и развитие в областта на атомната енергия.

От законни камери в района е установено, че входът на жилището е бил следен със скрита камера, с която е бил направен откритият видеозапис. В даден момент към скритата камера се приближава автомобил с изгасени светлини, от който излизат двама души. Те взимат скритата камера и продължават пътя си. Самоличността на двамата не е официално установена, но се твърди, че те са "непременно свързани" с терористичната група от Париж.

Отбелязва се, че засега остава неясно дали скритата камера е била поставена да записва преди или след атентатите във френската столица. Допълва се, че непосредствено след атентатите белгийските и френските власти са повишили допълнително сигурността на своите АЕЦ.

Неотдавна в белгийските медии бе съобщено, че служители на местните атомни централи са били уволнени, след като са били заподозрени в радикализация. В резултат бяха въведени допълнителни проверки при назначаването на служители в атомните централи.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
4
 
! Отговори
Алов преди 8 години
Ко направят 2-ри чернобил се пиша доброволец към Путин !!!!