Brexit под въпрос – Юнкер или Камерън ще надделее?

Цяла нощ преговори в Брюксел, а признаци за успех – няма
19 фев 2016 09:44,
16
Brexit под въпрос – Юнкер или Камерън ще надделее?
Снимка: Reuters

"Няма признаци за успех след цяла нощ на преговори в Брюксел за Брекзита", пишат днес западни издания.

Британският премиер Дейвид Камерън е продължил да преговаря с европейските лидери до 5:30 ч. сутринта местно време (4:30 по Гринуич), отбелязва британският в. "Гардиън".

Преговорите вървят бавно и остава още много работа, потвърдил е председателят на Европейския съвет Доналд Туск, цитиран от изданието. Очаква се те да се подновят до часове, но има слухове, че ще се състои и предварителна среща между германската канцлерка Ангела Меркел, френския президент Франсоа Оланд и гръцкия премиер Алексис Ципрас.

Още по темата

Меркел подкрепи без резерви исканията на Камерън за нови условия на британското членство, припомня в. "Гардиън", който добавя, че за германската канцлерка този въпрос е разсейване от по-належащите проблеми на масовата имиграция.

Оланд обаче подчерта, че Великобритания може да остане в ЕС, ако спазва общите принципи - в противен случай изключения ще поискат и други страни, отбелязва изданието. В Берлин, Париж и други евростолици нараства нетърпението за окончателен отговор на британския въпрос.

Белгия, подкрепяна от Франция, иска да се приеме решение, че Великобритания няма да може да иска ново предоговаряне на условията за европейското си членство, ако гласува да напусне ЕС. Камерън също показа интерес към тази идея, отбелязва британското издание и посочва, че посланието "решението ще е окончателно и безвъзвратно" е било използвано от лагера на противниците на шотландската независимост преди референдума за отделяне на Шотландия от Великобритания. Има подозрения, че Лондон може най-малкото да е подтикнал проявяващата федералистки тенденции Белгия да подчертае, че решението ще бъде окончателно, пише в. "Гардиън".

Новините засега не са изцяло положителни за Камерън, макар и да не са катастрофални, обобщава британският в. "Телеграф". Изявленията на Камерън за Европа, която "живее и оставя и другите да живеят", едва ли са убедили Белгия и Франция, че Лондон иска само възможност да не участва във все по-задълбочаващата се интеграция, а не признание, че Европа е съюз с много валути, който трябва да бъде по-гъвкав и не толкова идеологически, отбелязва изданието.

Франция споделя много от опасенията на Белгия и освен това се опасява, че желанието на Великобритания за предпазни клаузи е всъщност хитрост, позволяваща на лондонското Сити да получи преимущества, отбелязва в. "Телеграф". Това е несправедливо обвинение, смята изданието, посочвайки че Лондон и Ситито искат да видят единен пазар на услуги, но искат и да запазят достатъчна финансова самостоятелност в случай на нова финансова криза.

Британският премиер заяви пред европейските лидери, че трябва да се върне в Лондон със споразумение, което обществеността може да приеме - проблемът е, че и те трябва да направят същото, защото очакват избори, пише в. "Гардиън".

Въпросът за оставането на Великобритания в ЕС принуждава европейските лидери да се изправят пред въпроса доколко да направят компромис с някои от най-важните принципи на европейската интеграция, отбелязва в. "Ню Йорк таймс". Европа като цяло избягваше тези въпроси през последните години, докато се бореше с финансова криза, проблемите с използването на еврото като обща валута, продължаващата икономическа стагнация и възхода на антиевропейските популистки партии. Но британските искания и потокът от бежанци принуди европейските лидери да се изправят пред тези въпроси, подчертава американското издание.

В същото време водещата фигура в Европа, Ангела Меркел, е отслабена от засилващата се политическа опозиция в Германия и недоволството на някои европейски лидери от продължаващия прием на бежанци в Германия, отбелязва в. "Ню Йорк таймс". Меркел се надяваше да използва тази среща, за да убеди други европейски лидери, че Турция е готова да изиграе по-значителна роля в регистрирането и разселването на бежанците. Тези надежди повехнаха, след като турският премиер Ахмет Давутоглу отмени посещението си в Брюксел заради терористичен атентат в неговата страна, подчертава изданието.

В същото време исканията на Камерън поставят лидерите на останалите 27 страни от ЕС пред трудна дилема, защото засягат едно от основните права на европейските граждани - правото да живеят и работят в други страни от съюза, без да бъдат излагани на дискриминация, посочва в. "Ню Йорк таймс". Затова идеите му предизвикват опасенията на източноевропейските страни, че гражданите им ще станат на практика "втора класа".

"За европейски страни, които не искат да губят ЕС в момента, един от проблемите е, че ако резултатите са прекалено благоприятни за Великобритания, популистките антиевропейски партии в други страни ще заключат, че смутителите на реда се възнаграждават", предупреждава Даниела Шварцер, главен директор по изследванията на германския фонд "Маршал" в Берлин, цитирана от американското издание.

А "докато европейските страни се борят да възстановят единството си, противниците на Европа, тези, които желаят отслабването или разпадането й, потриват ръце. Руският премиер Дмитрий Медведев обяви нова Студена война между Русия и Запада. А Даеш (както е наричана групировката "Ислямска държава"), която принуждава все повече хора да стават бежанци, се възползва от признаците за слабост на Европа", пише в. "Фигаро". Доналд Туск разбира това, когато казва, че "загуба за Великобритания и ЕС" ще бъде "голяма победа за тези, които искат да ни разделят", подчертава френското издание, цитирано от БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Великобритания е единствената трезвомислеща държава плюс Полша, Чехия, Словакия и Унгария. Не искат бежанци понеже не са ги канили, нито са им обещали че ще ги приемат с отворени обятия и това е най-нормалната реакция.
9
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Гуд бай мистър ингилиз.
8
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 10: Човек е толкова голям колкото са му големи знанията, а ти си *** и платен ***
7
4
 
1
 
! Отговори
Блокиран в Дневник преди 8 години
До другаря евроатлантик с турско синьо номер 6Руски рубли не препоръчвам - чакаме РФ да се разпадне от 2014, ще стане всеки момент.Препоръчвам да си вземеш украински гривни - те са силно подценени, а Украйна я чака славен път в ЕС, предвиждам невероятни успехи.А и дори и нещо да се обърка, винаги може да си украсиш ръцете с гривните.
6
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Правилата за всички трябва да са еднакви. И всички трябва да са в една лодка. Ако потъне един потъват всички. И всеки трябва да се старае да няма потъващи и да не се клати лодката. Ако някой може да си позволи да гледа отстрани когато лодката потъва, по-добре да е извън нея.
5
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Русофилите изпадат в оргазъм при всяка новина за разпад на ЕС, НАТО или фалит на САЩ. Навремето те или техните бащи по същия начин са реагирали при лозунгите за крах на гнилия империализъм. Човек е толкова голям, колкото големи са мечтите му.
4
1
 
12
 
! Отговори
вън преди 8 години
троянският кон англия !! значи ситито искала единен пазар да печели но ако имало криза искало да запази автономност !!!! що за наглост ! нали именно хищници като тези в ситито но отвъд голямата вода предизвикаха кризата от 2008 чрез алчността и спекулациите си . кой закопа ктб-ами пак банкерите с помоща на политиците и липсата на регулации. за това и банкерите се дърпат.защо ли само им се връзват английските гласоподаватели?
3
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Другари русофили, да купувам ли рубли и да уча ли руски пред вид близкия разпад на ЕС. Благодаря предварително за съветите.
2
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Напускането на Англия значително ще облекчи ЕС от бъдещи дългови кризи и ще улесни отделянето на Шотландия и после на Уелс.
1
3
 
13
 
! Отговори
Блокиран в Дневник преди 8 години
Пълна дискриминация е да работи някой в Англия, да плаща 30-40% данък и накрая да го лишат от социални като детски например. Самото говорене за напускане на ЕС е достатъчно деструктивно. Дори и Англия да не излезне, ЕС е сериозно разклатен и рано или късно ще има напуснал.Ако вкарат Украйна в ЕС, това са милиони хора с по 100 евро доход, просто ще експлоадира всичко.