Допуснах грешка, но не съм доносник на тайните служби!

Лех Валенса за новите съмнения за миналото му
Обновена: 19 фев 2016 13:25 | 19 фев 2016 12:52, Елка Василева
52
Допуснах грешка, но не съм доносник на тайните служби!
Лех Валенса. Снимка: архив, Reuters

Бившият полски президент и исторически лидер на профсъюза "Солидарност" Лех Валенса, който бе обвинен, че е сътрудничил през 70-те с комунистическите тайни служби, призна днес, че е допуснал грешка, но отново отрече да е бил доносник, предаде Франс прес.

"Не се оставих да бъда пречупен през декември 1970 г., нито съм сътрудничил със Службата за сигурност. Никога не съм вземал пари, нито съм изготвял писмени и устни доклади", написа Нобеловият лауреат за мир в личния си блог.

"Допуснах грешка, но не такава, за каквато се говори. Дал съм дума да не правя разкрития. Със сигурност не и сега. Освен ако други не го направят. Човекът, който е в основата (на скандала), е още жив. Той трябва да разкрие истината и аз разчитам на това", написа Валенса.

Съмненията за дейността на водача на борбата срещу комунизма се появиха вчера, след като в дома на бившия вътрешен министър и шеф на тайната полиция генерал Чеслав Кишчак, починал миналата година, бяха намерени документи, за които бе съобщено, че са на бившите служби.

Според Лукаш Камински, директор на полския Институт за национална памет (ИНП), който разследва нацистките и комунистическите престъпления, "в личното досие (на Валенса) има плик с написано на ръка съгласие за сътрудничество, носещо подпис Лех Валенса, "Болек". Сред документите от това досие има и ръкописни разписки за получени суми".

Седемдесет и две годишният Валенса навремето призна, че когато е бил работник и противник на режима, е подписал "документ" в полицията след едно от задържанията си. Той обаче винаги е наричал абсурдно всяко обвинение в действително сътрудничество с комунистическата полиция.

От началото на 90-те в Полша постоянно тече спор между привърженици и противници на Валенса дали той е бил сътрудник, или не. Сред заклетите му врагове е Ярослав Качински, лидер на консервативната партия "Право и справедливост", която сега е на власт.

През 2000 г. специален съд отхвърли достоверността на обвиненията срещу Валенса. Но през 2008 г. ИНП публикува книга, в която се казва, че Валенса е бил регистриран като таен агент през декември 1970 г., след което е зачеркнат от регистрите през юни 1976 г. заради "липса на желание да сътрудничи".
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още по темата: ПолшаЛех Валенса
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
5
 
! Отговори
vlady преди 7 години
До АнонименИмаме Лучников, Сталийски, Луджев, които не отстъпват на Валенса в алкохолната подготовка. За съжаление първите двама вече не са между живите, но са достоен пример.
37
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако имахме поне един такъв като Валенса, сега нямаше да ни се подиграват отвсякъде! Не е бил без недостатъци, но Полша нему дължи своята "Солидарност", обединението на целия народ около една идея за свобода и независимост, уважението на целия свят. Който познава човешката природа, ще разбере, че още през 80-те години дори сред сътрудниците му е имало разногласия и завист към популярността му. Съчетани със злобата на тогавашните служби, днес дават горчиви резултати. Но кой е пророк в родината си?
36
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако вземем да броим колко днешни борци за справедливост са подписвали на младини документи за сътрудничество с полицията, чет няма да имат! Не е било лесно да се измъкнеш чист от лапите на ДС. Но важното е какво са правели по-нататък. Едни са топели приятели, съмишленици, съсипвали са живота им, други са клинчели и са давали недостоверна информация, без да навредят на никого. Службите не само са пазели такива документи, но са ги и фалшифицирали за да очернят имената на известни деятели.
35
0
 
2
 
! Отговори
Кукувица преди 8 години
Всички съвременни политици са били вербувани от тайните служби. Изключения- няма!Веднъж предател- винаги предател.
34
1
 
1
 
! Отговори
Мда преди 8 години
Бесете го, неговата мама!
33
1
 
1
 
! Отговори
Шаран БГ преди 8 години
Естествено е, човешко е , да е бил "хитро яре". И до гроб ще отрича !!Разбира се, че двойствеността е в природата на всеки политик! Той ако се опита да бъде праволинеен -- подир С.Стамболов и А Стамболийски.Казано е, че власт на върха на ножа не се крепи! Но до върха на властта най-често се достига с" нож." Амбицията винаги се разхожда с алчността - те са сиамски близначки !! Чар, обаяние, способности, талант - всичко е в посока към "парица - всесилная царица "
32
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
наш човек...
31
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Крайно време е комунистите да се определят най-накрая какви са. Не може хем да са демократи и капиталисти когато им изнася, хем комунисти и бедняци, когато им изнася.Хем против Сорос и евреите, когато им изнася, хем привърженици на Мордохей, Бланк, Шаломов, когато им изнася.
30
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Агент Болек - наш човек! Всички известни демокради са изпечени шмекери. И в Полша, и в България. За някой долар в повече. Сугарев - за някоя гладна стачка преди посланическа блага работа.
29
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хитрото яре от две кози бозае!
28
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
През 90-те ЦРУ и КГБ действаха заедно. Част от върхушката по-точно на КГБ продаде Източния блок. Без доносничество - в интерес на САЩ главно - Валенса щеше да гледа Нобеловата награда през крив макарон.
27
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
още на един американски хрантутник му лъснаха кирливите ризи. Като чете за великия нобелов лауреат се сещайте и за нашите велики демократи - *** от 90-те години, които омаскариха демократичния преход и се нагушиха с милиони. Те са били същите
26
5
 
9
 
! Отговори
Факт преди 8 години
Хората се променят. Може някой на едни години да е един, а след известно време да е съвсем друг човек. Винаги и във всички държави е имало и има и сега агенти и доносници на тайните служби. Ако това е нещо толкова лошо, да го забранят със закон.
25
3
 
7
 
! Отговори
Факт преди 8 години
Това, че някой си е бил или е агент, доносник или нещо друго на тайните служби, не го прави автоматично някакъв черен дявол, от който всички трябва да се пазим. Даже напротив, много често за такива се подбираха и се подбират по-способните хора. -За да не ме питате - не съм бил и не съм и сега агент и т.н. на службите.
24
0
 
17
 
! Отговори
prokurora преди 8 години
Само че е изтърван факта, че Солидарност беше финансиран с парите на ЦРУ.
23
1
 
12
 
! Отговори
браво! преди 8 години
Браво на Валенса! Ц-и-ц-а-л е и от ЦРУ и от КГБ едновременно!
22
2
 
11
 
! Отговори
Веселинов преди 8 години
До АнонименА може ли пожарникар и член на комунистическата партия, който не си е давал партийната книжка и за това е напуснал славната пожарна, да стане министър председател на демократична държава???
21
2
 
32
 
! Отговори
vlady преди 8 години
Валенса е изтъкнат професионалист пианист с отлична алкохолна подготовка и големи успехи с чашката. Уволнен е от корабостроителницата, тъй като не успял да изтрезнее и не се явил на работа.
20
3
 
12
 
! Отговори
СДС- 13 отдел на ДС преди 8 години
Най-секретния, дълбоко законспириран с цел да подкопае САЩ и ЕС. Като гледам ОТВРАЩЕНИЕТО на хората към тези ГАДИНКИ мисля, че в ДС не са работили ***
19
1
 
14
 
! Отговори
Методи Андреев преди 8 години
Тоя селянин може до пенсия да ровичка в архивите. Това е мечтата на всеки местен ДИМократ - да си живурка с 5 бона заплата. Пещерният антикомунист - Железния ЕД и той скачаше и лаеше срещу "вечните" комунисти, докато изведнъж ЕДВИН не се събуди като посланик на държавна софра уреден