Лондон и Брюксел не успяват да преодолеят разногласията

Постигнат е напредък, но има още много работа по споразумението
19 фев 2016 07:16, Елка Василева
14
Лондон и Брюксел не успяват да преодолеят разногласията
Жан-Клод Юнкер и Дейвид Камерън. Снимка: Reuters

Лидерите на ЕС не постигнаха съгласие по реформите, за които настоява Великобритания, съобщи председателят на Европейския съвет Доналд Туск след края на първия ден от срещата на високо равнище в Брюксел, предаде ТАСС.

"Постигнахме известен напредък, но трябва да бъде свършена още много работа. Сега аз ще проведа двустранни срещи с (премиера на Великобритания Дейвид) Камерън, (президента на Франция Франсоа) Оланд, (премиера на Белгия Шарл) Мишел", каза Доналд Туск.

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че постигането на споразумение с Великобритания няма да бъде лесно за много страни, но воля за това има, съобщава Ройтерс.

Премиерът на Италия Матео Ренци каза, че след първия ден на срещата е по-малко оптимист за постигане на споразумение с Великобритания, отколкото когато е пристигнал в Брюксел.

Още по темата

Работата над текста на споразумението ще продължи цяла нощ на равнище експерти, за да може сутринта лидерите да се върнат на масата на преговори във формат работна закуска.

Британският премиер Дейвид Камерън призова лидерите на ЕС да се съгласят на "заслужаващо доверие" споразумение, с което той да може да убеди британците да останат в съюза, предаде Ройтерс.

Британският премиер иска ЕС да бъде признат за съюз с много валути, да бъде повишена конкурентността, да се разширят пълномощията на националните парламенти в законодателната работа на ЕС и да се приеме по-строго миграционно законодателство. Ако исканията на Камерън получат одобрение от останалите членове на ЕС, британският премиер обеща лично да агитира за оставането на Великобритания в съюза на референдума, който предстои това лято, отбелязва ТАСС.

Премиерът на Ирландия Енда Кени, който се опасява, че едно излизане на Великобритания от съюза ще бъде много вредно за страната му, призова лидерите да помогнат на Дейвид Камерън, съобщава Ройтерс. "Половината му кабинет е против него, половината му партия е против него. Трябва да му дадем споразумение, което той може да отнесе у дома и да рекламира пред британския народ", каза Енда Кени.

Редица страни, особено Белгия и Франция, са против удовлетворяване на всички искания на Лондон, отбелязва ТАСС, като се позовава на източник от кулоарите на срещата на върха. "Тези страни смятат, че някои условия на Лондон не само противоречат на основни принципи на общността, но и са нечестни спрямо останалите 27 членки", пояснил дипломатът.

Източноевропейските страни искат да ограничат намаляването на социалните помощи за своите граждани, работещи във Великобритания, допълва Ройтерс.

Според представители на ЕС някои лидери се опасяват, че исканията на Камерън ще насърчат други държави да пожелаят промени в своите споразумения за членство.

При перспективата за среднощни преговори председателят на Европейския съвет Доналд Туск е насрочил в петък "английска закуска". Според един съветник, ако преговорите се проточат, може да стане "английски брънч" (комбинация от късна закуска и ранен обяд), пише БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тая сутрин слушах интервю за Брексит и мненията на британците. Тях ги е страх повече от източноевропейците които ги заливали отколкото от всичко друго. Поне споменаха източноевропейците на първо място :)
10
0
 
3
 
! Отговори
GB преди 8 години
До АнонименТочно така когато хората защитават страната си. Тук се възприема за нещо нередно.
9
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Много *** народ пише, но Великобритания показва че има характер и поставя условия. Ние правим ли това?
8
1
 
2
 
! Отговори
GB преди 8 години
До АнонименРадвате се на простите и *** руснаци ли?
7
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
От векове са били колонизатори и продължават да изнудват и в момента ЕС-като им стиска да напускат ЕС и ще се оплескат като патетаИ така всяка страна може да си поставя удобните само за нея условияЛицемериТе ония от изток идват....
6
3
 
12
 
! Отговори
Ама, чакай сега! преди 8 години
На когото не му харесва в ЕС, прав му път! Откъде накъде ще се съобразяваме с исканията на британците, щото, видиш ли, щели да напъснат съюза! Ами да го напускат! Не трябва да допускаме да ни изнудват. Щом не им харесва, никой не ги задължава да остават. Да си правят там референдума и кой откъде е! Никакви преференции и привилегии за някои страни за сметка на останалите!Тачър вече го направи това. Стига!Баста!
5
1
 
11
 
! Отговори
Софиянец преди 8 години
Е добре де, ако в ЕС е толкова хубаво, защо англичаните панически бягат?
4
4
 
10
 
! Отговори
София преди 8 години
Довиждане англи, скоти и сакси. И без това не ви щем в ЕС. БЛАГОДАРЯ, ЧЕ се видяхме :)
3
2
 
18
 
! Отговори
англофоб преди 8 години
Подари географското си положение Великобритания никога не е била част от Европа. Независимо, че англичаните си пъхат носа навсякъде и въздишат по времето на английската империя. Всъщност по-скоро ЕС е повече нужен на Великобритания отколкото обратното.
2
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Великобритания вън от ЕС! Да стават щат на Америка. Тогава да ги видим как ще прокопсат. Надути, дрогирани, дебели, глуупави мрънкалааа
1
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Лондон и Брюксел не успяват да преодолеят разногласията"Това може само да ме радва. ИЗГОНВААЙЙЙЙ гадния ингилиз! Гуд бай.