Лъжи, тайнственост, догадки – нови съмнения във Валенса

Защо документите, свързани с него, изникват точно сега?
19 фев 2016 21:10, Елка Василева
74
Лъжи, тайнственост, догадки – нови съмнения във Валенса
Лех Валенса. Снимка: архив, Reuters

Ще трябва ли да бъде пренаписана историята на демократичното движение в Полша? Лех Валенса, харизматичният лидер на профсъюза "Солидарност", отново е под подозрение, че е бил информатор на комунистите. Новите предполагаеми доказателства почти буквално "излязоха от гроба", пише Ева Крафчик от ДПА.

Лъжи, тайнственост, догадки. Комунистическото минало на Полша все още хвърля дълги сенки. Дали Нобеловият лауреат за мир, лидер на стачките в корабостроителницата в Гданск и основател на движението "Солидарност" е бил информатор на бившия комунистически режим? Частният архив на покойния бивш вътрешен министър генерал Чеслав Кишчак изглежда ще докаже, че Валенса е служел на режима като "агента Болек".

Още по темата

Кишчак бе съден години наред за ролята си в кръвопролитното потушаване на стачката на работниците в корабостроителницата през декември 1970 г., както и за жестоките методи, използвани срещу стачкуващи миньори в годините на военното положение. По-късно, през 1989 г., той ще е един от участниците в преговорите с Валенса и други представители на опозицията за очертаване на пътя за оттегляне на комунистите от властта.

Кишчак почина през ноември и сега стана ясно, че той може би е пазел ценни тайни документи, за да се подсигури на старини. В кабинета си е съхранявал подробни досиета, съдържащи бележки, страници с машинопис и фотографии.

Неговата съпруга Мария каза, че преди смъртта си я инструктирал, ако има финансови проблеми, да предаде архива в Института за национална памет (ИНП) - институцията, който разследва престъпленията от времето на комунизма, а има и пълномощията да предявява обвинения. "Съпругът ми каза, че документите трябва да бъдат защитени за доброто на Лех Валенса, който все още е национален герой"", каза в четвъртък Мария Кишчак.

Онова, което следователите от ИНП откриват в кабинета, е същинска бомба. "В една от папките имаше запечатан плик от април 1996 г., надписан на ръка и адресиран до директора на Новия архив", каза вчера директорът на ИНП Лукаш Камински.

Писмото, което не е било изпратено по пощата, съдържа декларация на Валенса, че е таен сътрудник на службите с псевдоним "Болек".

Това обвинение не е ново, но въпросът от вчера е защо досиетата, които тепърва ще бъдат проучвани и оценявани, изникват тъкмо сега. Години наред срещу Валенса (сега на 72 години) имаше обвинения, че е дал неверни показания за миналото си.

Обвиненията идваха главно от средите, които бяха останали в сянката на Валенса и бяха недоволни, че не получиха възможност да разчистят сметките си с комунистите.

Последните разкрития са много благоприятни за консервативните националисти, които са на власт в Полша от близо сто дни. От години партията на Ярослав Качински, едновремешен съветник на Валенса, настоява за твърда разплата с комунистическото минало. "Това не подлежеше на съмнение от самото начало", каза вътрешният министър Антони Мачеревич относно твърденията за "Болек".

Валенса, който беше президент от 1990 до 1995 г., завежда дело в съда, за да защити името си от обвиненията. През 2000 г. един съд се произнесе в негова полза. Но самият той разпали спекулациите, когато призна, че през 70-те години, още като никому неизвестен работник в корабостроителницата и участник в стачката през 1970 г., е "подписал нещо".

Старите сподвижници на Валенса се изказват в негова подкрепа. Те твърдят, че докато е оглавявал службата за сигурност, Кишчак е събирал документи - наполовина лъжливи, клюкарски, фалшиви - за да дискредитира опозицията. "Атака срещу Валенса е атака срещу нашето голямо национално постижение", каза вчера някогашният функционер от "Солидарност" Владислав Фрасинюк.

Качински от години е в конфликт с Валенса. Последният епизод преди вчерашните разкрития бе през миналия месец. Тогава Валенса каза, че би се присъединил към политическите протести срещу настоящото правителство във Варшава заради законодателство, което промени съдебната система и предизвика тревога в Европейския съюз.
 

/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още по темата: ПолшаЛех Валенса
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
2
 
! Отговори
матросчо преди 8 години
Нещо, започвам , да се замислям - кое е по добро, да си агент на собствените служби или да си агент на чуждото разузнаване - май , нещо бъркаме или съвсем го изкривихме. Валенса винаги е държал за Полша, това е моят извод и това като че ли е по добро, отколкото да соросоидстваш срещу собствената си държава, съсипвайки промишленост, селско стопанство, здравеопазване и образование - защото били комунистически - А СЕГА ДЕ.......
37
0
 
0
 
! Отговори
стар преди 8 години
още тогава имаше съмнения! както при нас за сдс и дпс!програма на уса то или кгб то ???
36
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Добре е да се прави разлика между "комунистически и буржоазни партийни ръководители" и "комунистическа и буржоазна идеология"...Има огромна разлика разлика между САЩ съответно при Рузвелт,Никсън,Картър, Рейгън и Обама,между СССР съответно при Сталин , Хрушчов и Брежнев, Горбачов и РФ при Путин и между Китай съответно при Мао Цзе Дун,Дън Сяо Пин и днешен Китай...Всички знаят,че само жените могат да раждат,но много мъже-държавни и партийни ръководители и политици- правят опити да ги забременеят
35
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
РАНО ИЛИ КЪСНО ВСЕКИ ЩЕ ОТГОВАРЯ ЗА ПОСТЪПКИТЕ СИ НЕЗАВИСИМО ОТ ТОВА КОЛКО СИ СЕ МОЛИЛ В ЧЕРКВАТА
34
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Путин и до сега си е сътрудник на КГБ, но това не пречи да таен агент на Вашингтон !
33
7
 
6
 
! Отговори
позитано 20 преди 8 години
Валенса е човека който пусна социализма по пързалката.Колкото и да злобеят той остана завинаги в историята. И ако наистина е бил информатор на комунистите още по- добре.Яко ги е изпързалял.
32
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Крайно време е комунистите да се определят най-накрая какви са. Не може хем да са демократи и капиталисти когато им изнася, хем комунисти и бедняци, когато им изнася.Хем против Сорос и евреите, когато им изнася, хем привърженици на Мордохей, Бланк, Шаломов, когато им изнася.
31
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
От комунистите по-долни няма.
30
1
 
6
 
! Отговори
Коминтерн1 преди 8 години
Сталин е бил агент на царската охранка, бай Тошу агент на Гешев, а Валенса нямало начин... Подобна практика е нормални. Така се осигурява проемственост във властта.
29
2
 
1
 
! Отговори
Пре преди 8 години
Много е грозен, тоя Болек !
28
3
 
15
 
! Отговори
К преди 8 години
Напълно съм склонен да повярвам всичко за тоя, все пак е поляк а те са едни от най-продажните същества на тая планета, готови са и майките си да продадат. Когато му е било угодно е бил с комунистите, след това Сорос му изсипва пари с камионите и той се продава на него, една дума поляк.
27
0
 
0
 
! Отговори
gost преди 8 години
Интересно ми е тоя *** в теленор освен с мен да се уяда под диктовка на проста жена явно до там я докара ми гледаи семержиев да не те докара до едно място мама
26
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Един от Северозапада 52Знаем! И то много добре.Знаем и от коя Партия Майка и от кои служби произлизат.
25
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 44"Книгите на Георги Марков се четяха свободно преди 89та година."НЯКОИ!
24
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Един от СеверозападаСамо не разбрахме , кой го е излъгал? И кои са тези връзкари, профани, на ключови места и от коя Партия Майка и служби произлизат?
23
2
 
8
 
! Отговори
ДЕМОКРАТ преди 8 години
КОМУНИЗЪМ = ФАШИЗЪМ
22
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Василев 39За БГ си горе-долу прав. Но за Полша , Унгария - НЕ.
21
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Книгите на Георги Марков се четяха свободно преди 89та година.
20
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Коритаров, минджоф също са били агенти на ДС. Едва ли има някой от днешните евроатлантици който да не е бил такъва, а и запада си избираше хората измежду тях, няма да изберат някой обикновен журналисти или учен който няма власт и връзки.
19
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Един от СеверозападаЧел си я в една по-различна библиотека след представяне на служебната си карта.