Никакво сиртаки за Ципрас, а мисли за фермери и бежанци

Изглежда гръцкият премиер няма да си отдъхне скоро
22 фев 2016 10:56,
5
Никакво сиртаки за Ципрас, а мисли за фермери и бежанци
Снимка: архив Reuters

Към провал върви насрочената за днес среща на премиера Алексис Ципрас с фермерите, които повече от месец протестират срещу предложените от правителство данъчни и пенсионни промени, съобщават гръцките вестници, цитирани от БТА.

Вестник "Нафтемборики" коментира, че срещата може да се провали още преди да се е състояла, заради вътрешни разногласия в редиците на земеделските производители.

Ако нищо не се промени, вратата на министерския съвет днес ще прекрачат едва 17 фермери. Сред тях ще има представители само от няколко области, смята в. "Та неа".

Фермерите от Никея искат отделна среща с Ципрас, която да се състои утре. С тях са солидарни фермерите от остров Крит, а тези от Източна Македония и Тракия, и най-вече от блокадата на пункта Ексохи, отказват да се явят на каквато и да е среща.

В. "Етнос" пише, че Европейската комисия била отворила вратата за директно финансиране на гръцките фермери от Брюксел и че те ще могат да участват в съфинансирани програми с бюджетна стойност 111 милиона евро тази година.

Еднакво труден за кабинета Ципрас е и казусът с бежанците след решението на македонските власти да забранят преминаването на афганистански бежанци на тяхна територия. Ситуацията се заплита и от искането на Австрия да свика в сряда съвещание на страните от Западните Балкани, пише в. "Прото тема".

Коментирайки обстановката на пункта Идомени, гръцкият министър за миграционната политика Янис Музалас пред местен телевизионен канал заявил, че Македония е нарушила споразумението от Брюксел, предвиждащо изрично, че до 6 март границите ще са отворени.

В момента на гръцката граница с Македония на пункта Идомени има около 4 500 души, които чакат да преминат в съседната страна.

Наблюдатели в Атина оценяват решението на Австрия за срещата в сряда за Западните Балкани като особено негативно за Гърция, тъй като тя ставала непосредствено след ограничението, наложено на броя на бежанците, които тази страна ще приема на своя територия, и след споразумението за бежанците, постигнато на срещата в Брюксел в края на миналата седмица.

Вестниците извеждат оценката, че ситуацията в Европа по бежанския проблем се усложнява и че показателен за това бил възходът на крайнодясната националистическа партия на либералите в Австрия, както и събитията в Дрезден, където германски граждани тържествували, гледайки как гори бежански лагер.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Няма страшно великия Ципрас ще се оправи с целия свят . Той е Херкулес и може да вдигне още стотици милиарди заеми , а кой ще ги връща не е негов проблем . Давай узо и сиртаки , а ЕС да плаща .