Разпадането на Шенген – твърде скъпо начинание

Ще струва много не само на ЕС, но и САЩ, и Китай
22 фев 2016 16:30,
13
Разпадането на Шенген – твърде скъпо начинание
Снимка: архив Reuters

Разпадането на Шенгенската зона за свободно движение би струвало най-малко 470 милиарда евро на страните членки на ЕС за 10 години и десетки милиарди долара на САЩ и на Китай, предаде Франс прес.

Агенцията се позовава на изследване на германския институт "Прогнос", направено по поръча на фондация "Бертелсман".

Връщането на граничните проверки в Европа - един все по-вероятен сценарий заради кризата с бежанците - ще предизвика значително нарастване на цените и на разходите, се посочва в изследването. Германия ще загуби от това 77 милиарда евро за 10 години, а Франция - 80 милиарда евро за същия период, пише БТА.

За страните извън ЕС също ще има отзвук, защото връщането на граничните проверки ще доведе до увеличаване на цените на вноса. На САЩ това ще струва 91 милиарда евро за 10 години, а на Китай - 95 милиарда евро.

Това обаче е оптимистичният сценарий, предупреждава "Прогнос". Според песимистичния сценарий краят на Шенген може да струва на страните от ЕС 1,4 трилиона евро за 10 години, от които 235 милиарда са за Германия и 244 милиарда за Франция за идните 10 години.

Ако бъдат върнати граничните проверки, то и без това слабият растеж, ще бъде поставен под още по-голям натиск.

Накрая обикновените граждани ще платят фактурата, обобщава Арт Де Гойс, президент на фондация "Бертелсман".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Лисицата ходела след коча и чакала да му паднал ***..те, ама паднали!Така и тъпите *** чакат и се надат да се разпадне ЕСА този сайт е финансиран от ушанките!
9
0
 
1
 
! Отговори
Dublin преди 8 години
направено по поръча ... фондация "Бертелсман"...murzi me da se rovia v net-a, no zasto li si mislia, ce mucunata na Diord Sorosh ste se lusne v kraia na tunela... P.S. по поръча...po kFFo??
8
0
 
1
 
! Отговори
До 5 преди 8 години
Че за меркелчето друг мисли, а не тя! Ти да не си въобразяваш още че там има някаква самостоятелност????
7
1
 
8
 
! Отговори
До 7 преди 8 години
Ха-ха-ха-хи-хи-хи.....че те я чакат да се разпадне тази Русия от 1000 години, а ТЯ СТАВА ВСЕ ПО-ГОЛЯМА! И нема нужда да броим тези навлеци от "бившите соцстрани", нагаждачи и подлизурковци! А републиките.....както е тръгнало, 98% ще си се върнат обратно под РОДНОТО РУСКО КРИЛЦЕ!!!!
6
0
 
4
 
! Отговори
еделвайс преди 8 години
Значи! Не е важно само да постигнеш нещо. Важно е да го запазиш. Нещо като да се роди дете, и да се отгледа.
5
12
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ЕС ще се разпадне само след като Русия стори същото.
4
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ЕС ще се разпадне, това беше ясно още от самото му създаване. Целата беше да бъде разбита структурата на по-бедните страни с цел те да бъдат неформални колонии. В прехода, когато всичко трябваше да се пренастрои по новия образец, се получи едно ограбване на съществуващата собственост. Сега новите "демокрации" като цяло имат много по-нисък социален статус на големи маси от населението. От едната крайност се скочи на другата крайност. Да живее светлото бъдеще, както се казваше.
3
1
 
22
 
! Отговори
Наблюдател преди 8 години
Меркел първо да е мислила, какво ще струва поканата към всички мигранти!
2
7
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
От както влезнахме в ЕС ние сме най-бедната държава.От както влезнахме в НАТО сме с най-малобройната и най-смотана армия.Ако бяхме влезнали Шенген пак щяхме да сме най-зле.Обаче докато толерастите ни правят сечено Шенген ще се разпадне.Както и ЕС.Едва ли има българин дето да му пука колко *** ще нахлуят в ЕС и колко пари ще дадат триполовите.Единствено ни засяга,че ОПГ ГЕРБ ни загроби с 16 милиарда дълг плюс парите дето ще ги платим за КТБ на Шиши и компания.Това е страшното за нас.
1
0
 
22
 
! Отговори
Стефанов преди 8 години
Винаги обикновените граждани плащат фактурата. "Никакво съчувствие за тези, които имат самолет" както казаха в един известен филм.