Как Великобритания ще проведе референдума за ЕС?

Ключовите подробности по организацията на допитването
Обновена: 23 фев 2016 20:36 | 23 фев 2016 20:19, Елка Василева
15
Как Великобритания ще проведе референдума за ЕС?
Снимка: архив, Reuters

Британският премиер Дейвид Камерън съобщи, че референдумът за членството на Великобритания в Европейския съюз ще бъде произведен на 23 юни. Ройтерс съобщава кои са ключовите подробности по организацията на вота.

Кой има право да гласува

Както на парламентарни избори, гражданите на Великобритания, Ирландия и Общността на нациите, навършили 18 години и живеещи на територията на Обединеното кралство, и британските граждани, които са живели зад граница не повече от 15 години, ще имат право да гласуват за оставане или излизане от ЕС.

Още по темата

Освен това членовете на горната камара на британския парламент (по принцип те нямат право да гласуват на национални избори) и гражданите на Гибралтар, които имат право да гласуват на избори за Европейски парламент, също ще могат да участват в референдума. Живеещи на територията на Великобритания граждани на държави от ЕС, различни от Ирландия, Малта и Кипър, няма да имат право да гласуват.

Какъв е въпросът на референдума

Въпросът в бюлетината за гласуване ще бъде следният: "Да продължи ли Обединеното кралство да бъде член на Европейския съюз или да напусне Европейския съюз?"

Гласоподавателите следва да изберат между два отговора: "Да продължи да бъде член на Европейския съюз" или "Да напусне Европейския съюз".

Колко време ще продължи кампанията

Законът за референдума за членството в ЕС предвижда кампания от поне 10 седмици преди произвеждането на вота.

Преди тази кампания да може да започне официално, през парламента ще трябва да мине законопроект, уреждащ подробностите около гласуването, включително датата. Британското правителство очаква тази процедура да отнеме около шест седмици.

Колко пари имат право да похарчат двата лагера за кампаниите си

Британската централна избирателна комисия може да определи водеща група от страна на всеки от двата лагера в дебата, която да изпълнява тази роля за периода на официалната кампания.

Водещата група може да изхарчи до 7 милиона лири (10 млн. долара), получава държавно финансиране в размер до 600 хиляди лири, както и право на ефирно време и еднократно безплатно изпращане на агитационни материали до избирателите по пощата.

Всички останали групи, различни от водещата, имат право да похарчат до 700 хил. лири всяка. Всеки, който възнамерява да похарчи над 10 хил. лири, трябва да се регистрира в избирателната комисия, а всички групи следва да декларират даренията, които надвишават сумата от 7500 лири и са получени след 1 февруари.

Лимитът на средствата, които партиите имат право да похарчат, се определя въз основа на процента от гласовете, получен от тях на националните избори през 2015 г.

Консервативната партия на Камерън може да похарчи до 7 млн. лири, Лейбъристката партия - 5,5 млн. лири, евроскептичната Партия за независимост на Обединеното кралство - 4 млн. лири, Либералните демократи - 3 млн. лири, а за всички останали политически формации прагът е 700 хил. лири.

Консервативната партия обаче заяви, че ще запази неутралитет, като няма да бъдат използвани никакви партийни пари, кадри или обекти за целите на който и да било от двата лагера в кампанията.

Как ще реагира британското правителство

Камерън заяви, че ще агитира с цялото си "сърце и душа", за да убеди британците да гласуват за оставане в ЕС, и предупреди, че излизането от съюза ще бъде "скок в тъмното".

Въпреки че официалната позиция на правителството е за подкрепа на оставането в ЕС, шестима от водещите министри в кабинета на Камерън заявиха, че ще се противопоставят и ще агитират за излизане. Влиятелният кмет на Лондон Борис Джонсън също застана зад кампанията за напускане на съюза.

На правителството ще бъде наложен период на изолация от 28 дни, в който ще му бъде забранено да публикува всякакви неща, които могат да повлияят на резултата от вота.

Как ще премине денят на гласуването

Изборните секции ще бъдат отворени от 7 до 22 ч. (по Гринуич). Преброяването на бюлетините ще започне веднага щом секциите затворят и ще продължи през нощта. Обработването на изборните книжа ще става в 12 центъра на цялата територия на Великобритания, а окончателният резултат ще бъде обявен в северния английски град Манчестър.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
4
 
5
 
! Отговори
Odysseus преди 8 години
Точно както България не ще да го проведе !Хората тук вече настоятелно питат : Живееме ли по-добре откакто сме в ЕС ?!?! И с какво ни е полезен този съюз ? Има ли разлика от СИВ ?------------------Кириле трябва да си сляп за да не виждаш , че сега се живее по-добре, но ще разбереш , ако до сега не си разбрал много бързо ако излезеш о ЕС Разликата между ЕС и СИВ е от Земята до Марс не до Луната . Само пълен *** въобще може да сравнява двете организации , които нямат абсолютно нищо об
9
1
 
9
 
! Отговори
Odysseus преди 8 години
В СИВ турската и гръцката граници бяха минирани и имаше казарми на границите.-------------------------6 тяхната основна задача беше да пазят границата отвътре навън за да не бягат от РАЯ
8
3
 
6
 
! Отговори
Odysseus преди 8 години
При СИВ нямаше безработица, всеки имаше работа и поминък, имахме пазари и произвеждахме много макар и не на световно ниво, но имаше кой да го купува, имаше живот в България. Сега е мъртвило. Безработицата минава вече 40%-------------------6 Интересно тогава защо днес има ТРИ повече МПС-та при 20% по-малко население ис какво ли се движат тези МПС-та карани от 40% безработниПрочети още на: dnes.bg/eu/2016/02/23/kak-velikobritaniia-shte-provede-referenduma-za-es.293936
7
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Като се проведе референдум тук никоя британска медия не го отрази. Защо се напъвате не знам?
6
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Кирил СофийскиРазликата е голяма. При СИВ нямаше безработица, всеки имаше работа и поминък, имахме пазари и произвеждахме много макар и не на световно ниво, но имаше кой да го купува, имаше живот в България. Сега е мъртвило. Безработицата минава вече 40%
5
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Кирил СофийскиВ СИВ турската и гръцката граници бяха минирани и имаше казарми на границите.
4
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ЕС трудно ще оцелее с още няколко милиона бежанци пристигат до юни, с Великобритания или без няма значение.
3
1
 
2
 
! Отговори
Ауслендър преди 8 години
С едни мощни атентати!
2
2
 
13
 
! Отговори
Кирил Софийски преди 8 години
Точно както България не ще да го проведе !Хората тук вече настоятелно питат : Живееме ли по-добре откакто сме в ЕС ?!?! И с какво ни е полезен този съюз ? Има ли разлика от СИВ ?
1
9
 
8
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 8 години
Както и да се проведе резултата го знаем отсега - Великобритания остава в ЕС !Световният елит няма да позволи Великобритания да напусне ЕС, независимо че по-голяма част от британците са еврофоби.