Великобритания е силно евроскептична, но вероятно ще реши да остане в ЕС

60% от британците искат страната им да остане в ЕС
24 фев 2016 10:07, Елка Василева
18
Великобритания е силно евроскептична, но вероятно ще реши да остане в ЕС
Снимка: архив, Reuters

Великобритания е силно евроскептична, но въпреки това британците вероятно ще решат страната им да остане в Европейския съюз на референдума през юни, показват резултатите от проучване, поместени във всекидневниците "Индипендънт" и Дейли телеграф".

Според допитването на Националния център за обществени изследвания две трети от избирателите са недоволни от сегашните условия на членството на Великобритания в ЕС.

Още по темата

Ако обаче трябва да направят недвусмислен избор между оставане и напускане, 60 процента смятат, че страната им би трябвало да продължи да бъде част от общността, 30 процента са на мнение, че тя би трябвало да си тръгне, а 10 процента не са решили.

Това е най-представителното проучване по въпроса досега. В него се прави заключението, че за да се превърне евроскептицизмът в подкрепа за напускане на ЕС, е необходимо избирателите да бъдат убедени в икономическите аргументи в полза на излизането, а в момента повечето от тях не са, изтъква "Индипендънт".

Проучването беше оповестено, след като две от най-големите компании за производство на автомобили във Великобритания - "Нисан" и "Тойота" - се обявиха в подкрепа на оставането на страната в ЕС, а Би Би Си каза, че ще проведе поне три телевизионни диспута преди референдума на 23 юни. Преди това ръководителите на 36 от 100-те водещи британски компании заявиха в писмо, че излизане на Великобритания от общността ще се отрази неблагоприятно върху инвестициите и заетостта.

Проучването е значимо, защото включва 4328 интервюта с избиратели на живо - много по-голяма и надеждна извадка в сравнение с провежданите напоследък допитвания, които предполагат, че резултатът е твърде непредсказуем. То обаче е било завършено преди няколко месеца и поради това не отразява отношението към постигнатото от премиера Дейвид Камерън предоговаряне на условията на британското членство в ЕС, нито реакцията към решението на кмета на Лондон Борис Джонсън на практика да оглави кампанията за напускане на общността, отбелязва "Индипендънт".

В. "Таймс" цитира друга анкета, според която двата лагера - за излизане от ЕС и за оставане в общността - имат почти еднаква подкрепата сред британските избиратели.

Проучването на института "ЮГав" показва, че 38 процента от анкетираните са за напускане на ЕС, 37 процента са за оставане, а 25 процента не са решили или не възнамеряват да гласуват на референдума.

Според изданието стремежът на Камерън да се съсредоточи върху заплахата, която евентуално излизане от общността може да представлява за сигурността и икономиката, явно дава резултат, след като делът на британците, подкрепящи излизане от ЕС, рязко е намалял в сравнение с периода, преди премиерът да постигне споразумение за реформа в края на миналата седмица. В началото на февруари данните на "ЮГав" показваха 9 пункта преднина за лагера, подкрепящ излизане от ЕС.

Страховете от рисковете от напускане на общността са съдействали за намаляване с 6 пункта - до 31 процента - на дела на британците, които смятат, че излизането от ЕС би било по-безопасен вариант, а 43 процента са на мнение, че е по-безопасно, ако Великобритания остане в общността, показва анкетата, цитирана от "Таймс".
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
3
 
! Отговори
чико преди 8 години
Че то от тези 60% половината са имигранти , остават само 30% дето ги боли за ЕС.
15
0
 
2
 
! Отговори
Наблюдател преди 8 години
До изборите там има доста време и много неща може да се случат междувременно. Пореден мигрантски напън и изцепки, нов атентат някъде из ЕС..... Много може да се променят нагласите до тогава от такива събития.
14
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Уважаеми сънародници, Със или без Великобритания, със или без ЕС тези народи винаги ще са добре.Ще бъдат с по високи заплати, с по добро образование, с по добро здравеопазване"Това може и да е така. Проблем е обаче че всичко е като скачени съдове. Ако големите в ЕС стават по-зле, няма как малките да стават по-добре. Всички ще стават по-зле казано просто. А обикновените британци искат да излизат от ЕС, но няма да им разрешат. ЕС става черна икономическа дупка.
13
0
 
6
 
! Отговори
Do 13 преди 8 години
Къде видя да плюя по западните държави. Казах само, че ще сме зле винаги. Докато Западните демокрации при всичките им спънки винаги ще са добре. Ти четеш ли въобще какво се пише в поста ми.
12
3
 
4
 
! Отговори
до 8 преди 8 години
Драги ми руский трольчик. България ще става все по-добре, макар и много по-бавно отколкото ни се иска, докато Русия здраво лети надолу. Кажи на шефа си да се тревожи повече за Масква и да не бере грижа за Европа.
11
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 7когато Путин им образува една 30 метрова приливна вълнана любимия ти Путин ще му бъде отвинтена тиквата в момента, в който си помисли, че може нещо да направи.
10
2
 
4
 
! Отговори
Алекс преди 8 години
До Анонимен===Айде стига ни занимавахте с неволите и проблемите на клета майчица Великодришкания. Ще се оправят и мирясат когато Путин им образува една 30 метрова приливна вълна. Не разбрахте ли че светът ненавижда тия скотове, а вие продължавате да ни ги натрапвате.===Мегаломанията ти ме респектира. Почти всеки си мисли че свта това е той, но не всеки го плещи в нета. :) Инак хубаво го бяха казали "Великобритания няма вечни приятели и врагове, има вечни интереси" :)
9
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Английските комунисти умират за привилегии .
8
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Английските комунисти умират за привилегии .
7
3
 
7
 
! Отговори
warna преди 8 години
Уважаеми сънародници, Със или без Великобритания, със или без ЕС тези народи винаги ще са добре.Ще бъдат с по високи заплати, с по добро образование, с по добро здравеопазване. Ние обаче уважаеми съграждани ще си останем в БАТАКА ЗАВИНАГИ. Това трябва да е ясно на всички българи. Че били хомосексуалисти, еврогейове и прочие.....да може и да е така ама са по добре от нас. И емигрантите няма да ги пречупят. Колкото до Англия ако се оттегли от ЕС....по добре за тях. Ще имат още по отворен пазар САЩ
6
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Айде стига ни занимавахте с неволите и проблемите на клета майчица Великодришкания. Ще се оправят и мирясат когато Путин им образува една 30 метрова приливна вълна. Не разбрахте ли че светът ненавижда тия скотове, а вие продължавате да ни ги натрапвате.
5
2
 
6
 
! Отговори
ф 22 преди 8 години
Само казвам ,че да правиш съюз ,за да спираш едно нещо от предишно поколение и да не знаеш ,че идва нова чума -ислямизма .Пък и видяхме как преговаряха ЕС-всеки поотделно с Турция.Изводите след като Ердоган ги изпързаля са ясни .Чака ни кървав завършек и на ЕС .Дали е след 3 /4 г дали след 20 ...
4
0
 
4
 
! Отговори
убеден ли си преди 8 години
До ф 22в това , че от съюзите няма смисъл ?? и защо тогава егдоган е направил забележка на юнкер който е от люксенбург , че трябва да се отнася с уважение към 80 млн турция...дали ако люксенбург трябваше да води някакъв разговор с турция биха им обърнали внимание ?нормално е когато играеш срещу големи играчи ако си малък да те стъпкат понеже ням аи да те забележат .видяхме как България защитава интересите си сама договаряйки неща с щатите или русия- клякаме и това е .
3
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В Великобриитания изборният ден ще се манипулира по същият начин както в ШотландияНО НЕ И ТОЛКОВА ГРУБО КАКТО В БЪЛГАРИЯ
2
4
 
7
 
! Отговори
ф 22 преди 8 години
Проблема на Европа е че и да не си в съюз и да си все тая.От 200 г се правят съюзи като анти теза на някакво зло .100г бяха концерт на силите ,за да няма Наполеон ,а сега за да няма Хитлер извратиха няколко поколения с лъжи и утопии .Накрая всичко ще приключи много зле.
1
2
 
4
 
! Отговори
ф 22 преди 8 години
Проблема на Европа е че и да не си в съюз и да си все тая.От 200 г се правят съюзи като анти теза на някакво зло .1000 бяха концерт на силите ,за да няма Наполеон ,а сега за да няма Хитлер извратиха няколко поколения с лъжи и утопии .Накрая всичко ще приключи много зле.