ЕС иска да си обмени с Анкара 72 000 сирийски бежанци

Сделката с Турция – твърде сложна, за да проработи
17 мар 2016 22:42,
33
ЕС иска да си обмени с Анкара 72 000 сирийски бежанци
Снимка: Министерски съвет

Европейският съюз предлага толкова сложна система за изпълнение на бежанската сделка на Турция, че тя може да не заработи.

"Предложеният пакет е много сложен и ще е трудно да се приложи. Освен това е и на ръба на международното право", предупреди президентът на Литва Далия Гарбускайте.

Европейските лидери ще я обсъждат тази нощ в Брюксел, за да предложат своя отговор на турските искания на премиера Ахмет Давутоглу утре сутрин.

Предложението е дело на Европейската комисия и на председателя на Съвета на ЕС Доналд Туск и е основано на турските искания, с които Анкара сюрпризира евроелита на 7 март, проваляйки вече договорено споразумение.

Според предложението, по което лидерите ще преговарят тази нощ, всички имигранти, пристигащи в Гърция през Егейско море ще бъдат връщани в Турция, независимо дали имат право на убежище или са икономически имигранти.

Преди това всеки новодошъл ще бъде регистриран и ще може да подаде молба за убежище. Ако не желае бежански статут, той ще бъде натоварен веднага на кораб и изпратен в Турция. Ако подаде, молбата му ще бъде разгледана и той ще има право на обжалване. След като процедурата приключи, той ще бъде отново натоварен на кораб и изпратен в Турция. ЕС се опитва да се договори с Гърция цялата процедура да се извърши за седмица при месеци сега. Междувременно кандидатите ще живеят в лагери от затворен тип, за да не избягат.

За всеки върнат сириец в Турция, ЕС ще взема от лагерите в страната по един сирийски гражданин, за който е сигурно, че се нуждае от международна закрила. Брюксел обяви, че има 72 000 свободни места за размяната на имигранти за бежанци. Все още не е ясно как ще бъдат разпределени по страни. Европейските лидери се надяват да изтръгнат от Давутоглу и срок, в който ще се прилага размяната, за да не окаже, че е взел повече сирийци, отколкото може да поеме.

Всички разходи за транспортиране на нелегалните имигранти и бежанци ще са за сметка на ЕС. Заловените в морето ще бъдат пращани в Турция или в Гърция, а от там пак в Турция в зависимост от това в чии води са уловени.

ЕС разчита като връща всички, пристигащи в Гърция, да "убие“ бизнеса на трафикантите на хора, давайки знак, че няма смисъл да им се дават пари за напускане на Турция, тъй като пак ще се озоват там. Освен това хората, били вече в Гърция, ще бъдат слагани в края на списъците за Европа.

При положение, че размяната 1:1 успее да намали значително или да спре наплива към Европа, ЕС ще предложи на Турция постоянен хуманитарен коридор към Континента за сирийски бежанци. Все още не е ясно дали схемата за легално презаселване ще бъде доброволна или всяка страна ще трябва да взема бежанци по нея, както и колко хора ще могат да бъдат прехвърлени по нея.

ЕС е готов да предложи срещу това на Турция много по-малко, отколкото Анкара иска. Шенгенските визи могат да паднат от юни, ако властите успеят да изпълнят оставащите им 37 от 72 европейски изисквания за това. Условието парите за бежанците в Турция да се удвоят на 6 млрд. евро, ще бъде изпълнено, само след като договорените през ноември 3 млрд. бъдат похарчени. Досега ЕС е дал само 95 млн. за купуване на храна и строеж на училища. ЕС е готов да отвори нови преговорни глави с Турция, но не и да се ангажира с поискания от Давутоглу брой от 5.

Според Европейската комисия, ако се започнат преговори за Брюксел ще е по-лесно да поставя условия за свободата на медиите и спазването на човешките права. Кипър обаче обяви, че ще сложи вето, докато Анкара не признае съществуването му и не се намери решение на кипърския проблем.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
1
 
! Отговори
тя преди 8 години
В този ЕС са се събрали от *** , по- ***, най- *** с много малки изключения!
10
0
 
1
 
! Отговори
Ирина преди 8 години
Абе, тези нас ли лъжат или себе си?
9
0
 
1
 
! Отговори
Ирина преди 8 години
Абе, тези нас ли лъжат или себе си?
8
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Много ми е интересно как ще върнат тези мигранти които не искат да се връщат,ще се крият,ще протестират,ще палят,ще правят бунтове....как..с молби няма да стане, ще трябва сила и то много насилие-ВЪПРОС ЕС готов ли е на такива действия
7
0
 
11
 
! Отговори
nablyudatel преди 8 години
-конфискация на превозните средства автомобили, кораби ,самолети които превозват емигранти-затвор за трафикантите по бързото производство -затваряне на границите и никакви преговори с никакви страни извън ЕС-депортиране в рамките на 24 часа на всички без изключение нелегално пресекли границите на ЕС-в околните на конфликта страни живота на бежанците не е застрашен , какво търсят на хиляди километри към европа ??-европа трябва ли да приеме 1милиард икономически мигранти от африка и азия??
6
0
 
6
 
! Отговори
Ана преди 8 години
Навират се като червиви в християнска Европа!
5
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Турция и Гърция от край време си играят на подли анадолски м.. фи и хитри византийци ние си ги знаеме, но крайно време е и Европа да го разбере.
4
5
 
21
 
! Отговори
А преди 8 години
Ясно сделка няма да има.Турция си остава с Мала Азия където и е мястото и да си гледа кюрдите.
3
6
 
29
 
! Отговори
това , че преди 8 години
турция не пази границите си не значи , че е нормално да се изнудва ес. в турция няма война и бежанците по международното право не би трябвало да бъдат пускани в ес. просто турците ни заливат с камилари за да ни изнудят а не да помогнат
2
18
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Турците имат топки и нямат интерес да отстъпят за да се съгласят на тези искания, пускат ги през Гърция и България и не им дреме, дали ще ги приеме някой или ще ги стрелят на месо !
1
32
 
9
 
! Отговори
Анкара преди 8 години
Добре. Анкара е готова да помогне на ЕС щом ЕС моли. Какво предлага ЕС в замяна?