Пирони в бомбите от Брюксел за повече жертви

Трети взрив и "Калашников" са открити на летището
Обновена: 22 мар 2016 22:12 | 22 мар 2016 21:40,
163
Пирони в бомбите от Брюксел за повече жертви
Снимка: Reuters

Пирони са били сложени в експлозивите, взривени тази сутрин на брюкселското летище „Завентем“, за да се нанесат повече и по-тежки наранявания на жертвите. За това съобщи администраторът на университетската болница в Льовен, където са откарани част от ранените на летището.

Хората имат счупвания, натъртвания и разкъсвания, които са получени от острите метални остриета в бомбите на двамата камикадзе. 13 души са откарани в тази болница и петима от тях са с много тежки наранявания. Пострадали от атентатите са настанени в 25 белгийски болници.

34 души загинаха, а над 200 са ранени, над 50 тежко при три взрива днес в белгийската столица. Около 8 часа тази сутрин двама камикадзета се взривиха в препълнената зала за заминаващи пътници на летището. Те са били в близост до гишетата за чекиране на „Бруселс ерлайнс“ и на „Американ ерлайнс“. Свидетели твърдят, че една от експлозиите е станала непосредствено до банкомат, като на чакащите на опашката мъж и жена са били откъснати крайниците от взрива.

Мъжете, чиято снимка от камерите за наблюдение в залата беше разпространена от полицията, са облечени в еднакви дрехи. Те носят ръкавица на лявата си ръка, в която според разследващите са се намирали детонаторите на бомбите. Третият мъж от снимката се издирва от властите.

90 минути след взривовете на летището трети камикадзе се е взривил във влакчето на метрото, когато то е напускало станция „Малбек“. Тя се намира на около 300 метра от централната сграда на Европейската комисия и Съветът на ЕС, където се провеждат срещните на европейските лидери.

20 души намериха смъртта си в метрото, над 106 са ранени, 17 от тях са в критично състояние. Подробностите за случилото се под земята още не са огласени, докато за атентатите на летището има вече повече яснота.

Потвърдено е откриването на трета бомба на терминала на летището, както и автомат „Калашников“. Предполага се, че става дума за колана с експлозиви, за чието откриване беше съобщено по-рано. Автоматът трябвало да бъде използван, ако се получи засечка с бомбите.

14 са жертвите на летището, над 80 души са ранени. Сред пострадалите са шестима полицаи, които очевидно са били в близост до атентаторите, един от униформените е с опасност за живота. В залата за заминаващи е имало и армейски патрули, но според ръководството на летището на мястото не се извършва системен контрол на пътниците и зоната за сигурност започва след зоната за чекиране.

Няма никаква информация за самоличността на жертвите. Кметът на Брюксел предупреди, че идентификацията ще отнеме доста време и ще е дълга заради състоянието, в което са останките.

Европейската комисия съобщи, че нейни служители не са загинали. 2-3-ма еврочиновници са ранени в метрото, включително бременна жена, но опасност за живота им няма.

Полицията провежда операция в най-големия квартал в Брюксел „Скарбеек“, а на границата с Франция и с Холандия се поверяват всички автомобили, напускащи Белгия. Засега няма повече информация за целта, но преди седмица при обиск в същия район бяха намерени два шахидски колана, както и следи от експлозиви.

Основната версия е, че атентатите са извършени от клетка на „Ислямска държава“, различна от тази на Салах Абдеслам. Последният терорист от Париж беше арестуван в петък в Брюксел. В събота външният министър на Белгия Дидие Рейнолдс съобщи, че при залавянето си Абдеслам е подготвял нова атака. Възможно е терористите от Брюксел да са ускорили действията си след залавянето на Салах Абдеслам.

Правителството повиши до максималното четвърто ниво терористичната заплаха в Брюксел. Утре обаче ще бъде работен ден в Брюксел, като всички училища и магазини ще бъдат отворени.

След като цял ден всички видове градски транспорт бяха спрени, тази вечер няколко линии на трамвая и автобуси бяха пуснати, за да могат хората да се приберат от работа. Отворени бяха и трите жп гари, но всички пътници, които искат да влязат в тях, биват проверявани от полицията и армията. Отменени са международните влакове до Лондон и Амстердам.

Аерогарата в Брюксел остава затворена и утре. Някои полети ще бъдат извършвани от летищата в Шарлероа, Лиеж и Остенде. В Белгия е обявен тридневен траур в памет на жертвите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


163
Още по темата: атентати в Брюксел
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
0
 
6
 
! Отговори
razgradski pop преди 8 години
докога светът ще търпи това....или по-точно, защо светът още търпи това...
61
4
 
4
 
! Отговори
s преди 8 години
Вместо да строят пак граници, време е Германия да инвестира в лагерите на смъртта и изграждане на газовите камери. Направо всички бежанци и хора, свързани с религиозни групировки да ги настаняват там. Време е нацистите да се събудят и да сложат ред, след като толкова правителства и военни не могат.
60
3
 
10
 
! Отговори
MI 6 преди 8 години
Въведен е в действие план за премахване на исляма в Европа Затваряне на джамии . Имамите са под наблюдение. Затваряне на мюсюлманите в лагери и изпращане в газови камери .Разчекване с камиони и мачкане с валяк за притежание на коран Атом в близкият изток и турция
59
1
 
13
 
! Отговори
някой си преди 8 години
Мохамед проповядва че дори клоните на дърветата не трябва да се режат.Терористите са болни хора,надъхани от други.Когато САЩ избива стотици под формата на интереси,това е борба срещу тероризма.На всяко действие има равно на него противодействие.Християнин съм,но не обиждайте другите религии.Между бягащите от войната има много радикали.Време е службите да се самосезират.
58
2
 
26
 
! Отговори
до Отоман преди 8 години
Я се запитай - кой печели от атентатите в Турция???Пишман Султана Ердоган или кюрдите???Щото благодарение на атентатите от миналата година пЕрдоган спечели извънредните избори, а днес се изявява в образа на "невинна жертва", а кюрдите се представят пред световната общественост, като терористи, при това на преговорите в Женева!Та, кой в случая е печелившия?Между другото атентатора в Истанбул се оказа член на ислямистка организация!Съболезнования за невините жертви в Истанбул и Брюксел
57
0
 
6
 
! Отговори
Спартак преди 8 години
До 93Никога не съм виждал 131 минуса за коментар. Ти си световен шампион, човече. Кажи как успяваш да направиш така че да те мразят толкова?
56
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да разпъват на кръст сбръчканата комунистическа фъш-кия меркел!
55
0
 
7
 
! Отговори
озарен преди 8 години
До АнонименТи си болен човек. Сигурно Путин сутрин трепе по 100-200 кюрди в Ирак, след обяд ходи и трепе по 4-5 в Турция, само и само да скара кюрди и турци дето толкоз много се обичат.
54
2
 
18
 
! Отговори
озарен преди 8 години
До тук нямаше да се стигне ако САЩ през през последните 25 години не подпали света от една страна и Европа вместо да се обедини наистина не стана безгласен и беззъб васал на американците. Уви света вече никога няма да е същия. Европа едва ли ще се очисти от тази *** която я налази, но дано намери сили да спре дивашката ислямска пасмина.
53
1
 
13
 
! Отговори
Иван преди 8 години
Хляб и зрелища, а борбата за петрола никой не споменава.
52
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 108Няма по-перверзни карикатурки от завоалирани профили с цветовете на белгийското знаме в клюкарника Фейсбук. Тъкмо да попроменят малко френското. Но не би им дошло на акъла да сложат знамена на други пострадали от подобни актове държави - те са далече, маловажни и т.н.
51
1
 
11
 
! Отговори
радио Тишина преди 8 години
Айдеее почна се!!!Я, сега и аз да сложа малко лют пипер в тюрлю-гювеча!!!Та, значи Путин бил виновен за това че Обама е президент на САЩ, плюс злите езици твърдат , че бил таен агент на бившето КГБ и дори син на Щирлиц!Баба Меркел и тя агент на КГБ, оти е бивша пионерка от ГДР, а както знаем "бивши пионери" нема!Затуй тя по заповед на Чекиста пуска всичкото ислямско бежанец у Европата, за да унищожи западната Цили-вили-зация!А др.полковник Таип Ердуганович от ГРУ лично бе награден от П.
50
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Този атентат е дело на Турция! Днес оня с кривата недоносена глава Давутоглу каза, че Европа трябва да спре кюрдската ПКК и да се борим с тероризма. ИД си призна, ами ИД се спонсорира и от турция. И без проблем може да изпълни една такакава заявка от Давутоглу
49
2
 
52
 
! Отговори
до 109 преди 8 години
До АнонименТочно така! Даже Путин лично е направил атентатите - намерили са му личната карта в един от автомобилите... И кулите близнаци той ги срина! Руснаците заедно с извънземните са в заговор срещу демокрацията!
48
0
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Айде сега някоя кариакатурка няма ли да пусне Шарлито???!!!
47
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тази медия ще бъде съдена за анти-българска и про-османска дейност и всеки един от нейните текущи служители осъден! Амин!
46
4
 
5
 
! Отговори
чон преди 8 години
Санкции контрасанкции.Всичко е просто за руснаците.Изпълнението на европейците в Украйна беше грешка,там нещата станаха лични.За пет години в Сирия руснаците се цупеха но кротуваха,но след майдана в Киев,нямаше как да си премълчат.Цял свт ги гледаше как ще реагират.Ако и там си кротуваха никой вече нямаше да ги взима на сериозно.Както каза оня англичанин след срещата за Сирия,леко иронично ''Войната ще спре когато Русия реши,Путин само трябва да вдигне телефона''.Да,ама Путин не бърза.
45
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Защо охраната на Ердоган наби костариканци в собствения им университет в собствената им държава докато им бяха на гости?
44
0
 
11
 
! Отговори
КОЙ?!? преди 8 години
Кой се опитва да оказва натиск на Европа с бежанците, кой ги контролира? Кой след атентата почти директно, в дипломатично ултимативен тон каза, че докато няма подкрепа срещу кюрдите, ще има тероризъм в Европа? КОЙ?
43
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Истинските РАСИСТИ фашисти и ксенофоби са АРАБИТЕ И *** . АРАБИТЕ ХИЛЯДИ ГОДИНИ С ЗАНИМАВАТ С ТЪРГОВИЯ НА РОБИ ОТ НЕПЪЛНОЦЕНИ РАСИ КАТО ЕВРОПЕЙСКАТА . А НЯМА ТОЛКОВА *** В ЩАТИТЕ И УМРЕЛИ ПО ПЪТЯ (ЗА СТУДЕНТСКИ БРИГАДИ В АМЕРИКА) КОЛКОТО СА ИЗБИТИТЕ БЪЛГАРИ В ПЪРВИТЕ 150 ГОДИНИ ОТ ТУРСКОТО РОБСТВО НО ТЕ АРАБИТЕ И *** БИЛИ НЕЩАСТНИ ,НЕОПРАВДАНИ И ПОДТИСНАТИ И ЗАТОВА МОЖЕЛО ДА ИЗБИВАТ ЕВРОПЕЙЦИ БЕЗНАКАЗАНО В ПРИСТЪП НА МИЛОСТ КЪМ БЕЛИТЕ РОБИ