Падна и Брюксел! Като на война е! А сега... страх

Българи от Брюксел разказват за кошмара, който преживяха
Обновена: 23 мар 2016 09:03 | 23 мар 2016 08:52,
76
Падна и Брюксел! Като на война е! А сега... страх
Снимка: Reuters

Това се очакваше. Властите са знаели, а и тайните служби са имали информация. По ирония на съдбата предната вечер със съпруга ми се питахме кога и Брюксел ще стане мишена и терористите ще си отмъстят, разказа Десислава ван Дам, която живее в Аалстен, на около 30 км от Брюксел.

"Ужас, ужас. Гледам телевизия и не вярвам на очите си. Бях вкъщи, но мъжът ми работи до сградата на Европейския парламент и изтръпнах, докато се свържа с него, защото мобилната мрежа беше претоварена", сподели жената пред "Стандарт".

"Добре съм, ако някой може да бъде добре в този момент", призна от своя страна журналистът Жан-Себастиен Льофебр, който увери, че е абсолютен късмет, че сме успели да се свържем с него.

Още по темата

"Падна и Брюксел. Май му беше ред. И като че ли започнахме да свикваме", добави той. По думите му белгийците допускат, че вчерашните нападения са реакция на задържането в събота на Салах Абдеслам, който беше свързан с атентатите в Париж на 13 ноември.

"В понеделник вечерта министърът на вътрешните работи се опасяваше от наказателни мерки. Атентатът е организиран отдавна, но вероятно арестът е ускорил избухването му", допусна журналистът.

"За щастие бяхме вкъщи. На 40 минути от летището сме. Аз лично съм изненадана. Не съм очаквала нападения. Нали в крайна сметка затвориха в Брюж Салах Абдеслам", каза 20-годишната Алис Пурбе. "Как да не ни е страх. Има жертви. Ужасно усещане", добави брат й Антоан Пурбе.

"Разминах се кажи-речи на косъм. Слязох на станция "Гар дьо Миди" и само минути по-късно е станал взривът на друга станция", благодари на Бога силистренката Джахиде Исмаил.

Научила за случилото се в подробности от радиото. Призна, че паника в Скаарбек, където живее, няма, но страхът е спечелил терен.

"Всеки е притеснен за роднините си. Страх ме е за децата и внуците ми", казва Джахиде. "Най-голямото ми притеснение, че в градският транспорт работят основно мароканци. 99 процента от работещите в трамваите, метрото, автобусите и летищата са от чуждестранен произход", добави тя пред "Стандарт".

"Стоим затворени. Знаете каква е ситуацията. Всичко в целия град е блокирано. Няма никакво движение. Тревогата е на максимална степен", призна Любомир Захариев. Българинът, който от над 20 години е в Брюксел, живее близо до станция "Порт дьо Намюр", на две станции от "Маалбек", където беше атентатът.

"Като на война е. Нищо не функционира. Всичко е затворено. Има много неприятно усещане на страх, на напрежение, на натиск", добави той.

"Страх. По-скоро някакво ирационално чувство, което не можеш да обясниш. Когато някой от близките ти се намира на метри от експлозиите в Брюксел, разбира се, че те е страх", казва от своя страна Десислава ван Дам.

"Всички сме у дома. Добре сме, но психологически сме разтърсени", призна Мартин Мариен, който е баща на три момчета, а заедно със съпругата му работят в европейските институции.

"Неприятно е, защото тези, които сеят терор, са родени в Белгия. Израснали са и са били хранени тук. Получили са всичко от тази държава", гневи се Любомир Захариев. "А и глупостта на Западна Европа няма граници. Все пак знае се кой е отговорен за терора, а не се вземат мерки. Ако това се случваше в САЩ, нямаше да стоят по този начин", продължава мъжът.

Военните, които патрулираха по улиците на Брюксел от ноември, са били доказателство, че се очаква нещо да се случи. "Що се отнася до сигурност всичко беше на високо ниво, но в крайна сметка никога не е достатъчно. Ако решиш да направиш нещо, винаги можеш да го направиш", добавя със съжаление мъжът.

Родители от Перник в паника след взривовете

Новината за взривове и загинали на брюкселско летище хвърли в паника близките на две момичета от Перник. Емануела Асенова от Езиковата гимназия и Кристина Спасова от гимназията по икономика бяха сред победителите в конкурса за есе на тема "В каква Европа искам да живея след 5 години?" в рамките на инициативата на евродепутата Светослав Малинов "Европейско междучасие" и тъкмо в този момент по негова покана се намираха в Брюксел с връщане във вторник сутрин.

Докато родителите се окопитят и се чудят как да разберат какво става с децата им, от офиса на Малинов им позвънили, че децата са в самолет на път за София и всички са добре. Те са излетели около 9 часа от летище "Шарлероа", далеч от ужаса.

Своите близки в България през Facebook успокои и Жана Иванова. Тя живее и работи в Брюксел от години, но преди да замине, е била репортер в пернишкия "Градски вестник" и веднага след новината много хора са я потърсили, за да видят как е. Лошите новини са я заварили на работното й място, където смяташе да остане до успокояване на обстановката.

Българка: 5 минути ме разделиха от смъртта

"Жива и здрава съм! Благодаря на Господ, че успях да хвана предния влак на метрото." С тези думи, публикувани във Facebook около 15.15 часа, Тонка Маргаритова от Пловдив успя да успокои своите близки в България. 68-годишната жена работи като детегледачка от година и половина в Брюксел. Тя е майка на заместник-председателя на общинския съвет в Харманли Светлана Николова.

Жената успя да реагира в социалната мрежа след като няколко часа не е можела да установи връзка по телефона с близките си в България. Най-голямата й дъщеря Светлана обясни, че също е търсила майка си поне 3-4 часа, преди да успее да разбере дали тя е добре.

Тонка Маргаритова е успяла да хване предния влак на метрото и буквално минути преди взривовете на метростанция "Маалбек" е минала оттам. Тя е била с детенцето, което гледа и всяка сутрин води до училище по едно и също време и по един и същ маршрут с метрото.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още по темата: Брюкселбългариразкази
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
1
 
! Отговори
аз се питам преди 8 години
изобщо залови..ли ли са го. С псевдожурналистика това е резултатът.
33
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Никакъв Брюксел не е паднал. Единственото, което е паднало е журналистиката.
32
2
 
4
 
! Отговори
Yakov преди 8 години
Въпросът е кой плаща всичко това. А, може би парите са от там, където са златните резерви на Либия и Ирак? Търсете парите и ще получите отговор кой и защо!
31
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
От написаното се убеждавам, че толерастията съвсем е изпила мозъка на интервюираните европейци. Мислили, че като заловили Абдеслам, всичко е ок. Абе тези хора толкова ли са затъпяли? Този атентат няма нищо общо с Абдеслам, това са независими терористични клетки, които се активират по нареждане.
30
1
 
10
 
! Отговори
мую преди 8 години
В БГ също се води война но под друга форма и на чело на тази война стои БХК . Исъщия този комитет е плод на тези от ЕП !!!!!!
29
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Европа въведе сбърканите понятия на отворени и затворениграници и Шенген. Никъде по света няма такава простотия! Границата сама по себе си е математическо и географко понятие, което е направено да огражда и ограничава. По американо - канадската граница не може и пиле да прехвръкне! Но това не пречи двете държави да практикуват политиката на отворения пазар и движение. Само в Европа може спокойно да преминаваш от граница в граница, препасан с колан от експлозиви на кръста!
28
1
 
22
 
! Отговори
Мавър преди 8 години
Виктор Орбан предсказа какво ще се случи. Уви малко хора го чуха:"Из Историческа реч на Виктор Орбан 15 Март 2016"Този път опасността не ни атакува по начина, по който ни атакуват войните и природните бедствия - рязко издърпвайки чергата под краката ни. Масовата миграция е бавен поток от вода, който постоянно ерозира бреговете. Той е маскиран като хуманитарна кауза, но истинската му природа е окупиране на територия.
27
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Съжелявам, че трябва да го кажа, но малко ми е смешно! Хем никой от тези хора не е отишъл да протестира или с някакъв инициативен комитет да предложи проектозакон за интеграцията на тези хора или пък някакви мерки против образуване на такива гета, хем от друга страна обясняват, колко им е било страшно. Малко не разбирам. И после обясняват пред камерите, че тероризъмът не се борел с полиция или санкции, ами със свобода на словото и с игнорирането му и т.н. Знам само, че това е само началото!
26
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Меркел и Папата какво казаха? Или сега на ла'ното му се казва екзотична арт инсталация, взависимост от това на кой е угодно. Какво стана с толерантия мултукултурен модел? По-евтино ли излиза на работодателите? Колко човека трябва да умрат, за да му се сложи край. И сега какво дюнерджийници и зарзаватчийници за фурми ли?
25
0
 
9
 
! Отговори
Тинев преди 8 години
Бъдещето на Европа? Несигурност, страх? Накъде? Кореннно различна ЕВРОПЕЙСКА политика. Решително противопоставяне на завоевателните стремежи на САЩ . САЩ налагат узурпаторски методи над света в стремежа си да грабят световните богатства. Европейците трябва да се САМООСЪЗНАЯТ. Налаганите от продажните им ръководства измамни чувства за единство, съпричастност с америка, са пагубни за тях.
24
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сега ще направим една демонстрация за да покажем колко сме силни и ще чакаме до следващия път за да видим дали ще ни се размине. Важното е да сме толерантни към мултикултурното колониално блато, което подобрява финансовото състояние на много едри бизнесмени и компании.
23
1
 
17
 
! Отговори
театър преди 8 години
Когато техните правителства заедно с САЩ правеха революции и преврати в арабския свят и загинаха хиляди невинни хора не реваха не палеха свещи а само гледаха и нищо!докато има двойни стандарти ще има страдание и смърт.
22
1
 
23
 
! Отговори
стоп преди 8 години
Крокодилски сълзи,гръмки изказвания,свещи,цветя и голямо лицемерие.......
21
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ми то си е война бе хора. Просто тия ман*али нямат самолети и бомбандират по тоя начин. Истинска война си е. Въпроса е защо ги пускат доброволно в Европа тия манг*асари.
20
4
 
18
 
! Отговори
калашников преди 8 години
не не не съчувствам на тези хора,които със своята наивност и простотия докараха вълка в кошарата ,добри мюсюлмани няма, добрите са мъртви
19
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Та новия световен ред полекинко настъпва страх тлва е целта да им писне на хората и да дойде световното правителство не ви се вярва...а какво е според вас евразийския или северно американския споко скоро сами ще се и чипирате пак не вярвате....като си дадете отпечатъците за да влезете в болница и купите лекарства ще видите казвате глупости добре чакайте си скоро личните ларти с чип..пак ме вярвате е като ви го набият в ръката като *** някое коте и куче ще
18
3
 
14
 
! Отговори
Евроскептик преди 8 години
Който сее вятър - жъне бури.Не знам какво са очаквали от цялата тая пасмина , която насъбраха в Европа.Проблема е решим, просто трябва политиците да прочетат историята на Европа от преди 75 години.
17
1
 
18
 
! Отговори
чичо преди 8 години
Ханъма Меркел още ли иска араби,пакистанци и африканци в Европа?
16
0
 
3
 
! Отговори
Овчи евромозък преди 8 години
Овца Меркелица, води стадото: Беее, бее, искам брадати кочове отзад, бее, да ме оправят, бее! Бее, млади европейски яренца, бее, наредете се и Вие да ви минат под опашката, бее!
15
1
 
14
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
Тероризма е бизнес за политиците. Живота на нормланият човек не струва, както и си сами виждате, нищо. Правят изавления уж страдат, а им пука, колкото влачи една мравка. След всеки атентат познат в човешката история седи ЦРУ. Сами взривяват хората си, за да си намерят причина да водят война повличайки със себе си още други държави. Наѝ гадното е, че всички са наясно с тези факти. Терористите са направени и обучавани все още от ЦРУ. Ислямската държава е Америка, само, че под друго име.