Кристалина Георгиева: Предстои ни промяна като в САЩ

Ще трябва да свикнем с по-малко свобода срещу повече сигурност
24 мар 2016 09:22, Екип на Bulgaria On Air
179
Кристалина Георгиева: Предстои ни промяна като в САЩ
Снимка: архив Reuters

Малко по-малко свобода срещу повече сигурност. Това е посоката, в която трябва да вървим в Европа, настоя в ексклузивно интервю пред Bulgaria ON AIR еврокомисарят ни Кристалина Георгиева

"Светът се промени. Рисковете са по-големи, шоковете са по-чести", подчерта тя. "Това е в резултат на екстремизма, който последните години доведе до една много необичайна ситуация в света, където на много голяма територия има воюващи, за които това да станат правителство, да бъдат признати от света, въобще не е важно - Боко Харам, Ал Кайда, Ал Шабаб и през последните години „Ислямска държава“. Никой от тях не иска да дойде тук в Брюксел като официално правителство и да имат признание, а това създава територия за една необичайна жестокост", посочи Георгиева.

"Аз бях в САЩ, когато там през 2001 година изпитаха ужаса на терора и видях как в продължение на няколко месеца страната започна да се променя. Това на нас също ни предстои в Европа", категорична е тя.

"Американците построиха в обществото си способност да приемат, че има малко ограничаване на свободите срещу много по-голяма сигурност. И второ - да го приемат като отговорност на всички хора. Там постоянно се напомня да имат внимание към опасността. В Европа ние все още малко изоставаме в това отношение", допълни еврокомисарят ни.

Кристалина Георгиева посочи, че можем да имаме и свобода и сигурност, стига те добре да бъдат стиковани, да имаме яснота къде е територията на свободата и къде ние я пазим. Тя даде пример с Израел.

"Те не са продали ценностите си, не са ги зарязали, това е демократична страна, но с много по-обществена дисциплина, когато става въпрос за сигурност", смята тя.

По думите й американците много по-активно следят разговори, които могат да дадат индикация за терористични действия.

"В Европа имаме какво да се научим от тях в това отношение, но има много неща, които ние правим добре. Например използването на социалните мрежи, така че и от тях да се пресява информация. Проблемът е, че тя не винаги е достъпна до всички", каза Кристалина Георгиева.

Във връзка с атентатите в Брюксел, които отнеха отне живота на десетки души, еврокомисарят коментира:

"Това, което ние вече правим, е да приоретизираме бюджета, за да се справим с миграционната криза. Част от мерките, които вземаме са също и мерки за сигурност", настоя тя.

"Когато плащаме за повече техника за бърза регистрация на пристигащите в Европа, тя е и нашата защита. Трябва да знаем кой и откъде е дошъл. Трябва да се ориентираме бързо и за риска, този някой, който е дошъл с лоши намерения, да не бъдат забелязан", посочи еврокомисарката.

Георгиева поясни, че има възможност тази година да се направи оценка на бюджета за 7-те години и в рамките му да се помисли какво още може да се направи.

"Но засега успяхме да мобилизираме допълнително 6 млрд. евро. От 4 и половина млрд, ние сега сме на 10 млрд, и една част от тези пари са, за да се засили капацитета в областта на полицията, на мерките за сигурност", посочи Георгиева.

"Имаме едно ново предложение за агенция, която да засили контрола по границите ни. То идва със съответни разчети на необходимите средства“, пресметна еврокомисарката.

На въпрос защо общата евроагенция за сигурност не се случва, Кристалина Георгиева каза, че до сега, до атентатите в Париж и в Белгия, може би все пак е имало надежда най-лошото да не се случи.

"Не е имало толкова силно въздействие върху нашите агенции, които се занимават със сигурността. В тази сфера е много важно взаимното доверие. Ние имаме различни технологии, традиции, обучение, на тази основа е технологично и психологически трудно да се премине на обща система. И американците имаха трудности, въпреки че говореха на един и същи език", посочи тя.

"Но да не забравяме - ние сме още в началото на годината. Не знам какво ни очаква и какви изненади може да има. Затова е много важно да използваме преценката по изпълнението на бюджета в средата на 7-годишния период, за да го настроим по-добре към новите предизвикателства, приоритети", заключи еврокомисарят.

Според нея въпросът пред нас сега е да си кажем: Можем ли да продължаваме така и да сме сигурни дали можем да защитаваме нашите граждани?

"Отговорът е един: "Не можем". Трябва на политическо ниво да се намери куражът за действие", каза Георгиева.

В отговор на въпрос какво е мястото на България в тази общоевропейска защита, еврокомисарят заяви, че страната ни заслужава да бъде подкрепяна и тя е подкрепяна.

"Ние имаме на разположение 91 млн. евро за нашата миграционна защита. Към тях добавихме 10 млн. евро за спешна помощ, в момента обсъждаме втори спешен пакет, въпреки че бежанската вълна ни заобикаля", каза Георгиева.

"Сегашното ми мото е да сме заедно. Заедно ние сме силни. Ако допуснем страхът да ни разделя, ние създаваме много по-големи рискове за бъдещето си", заключи тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


179
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
140
0
 
32
 
! Отговори
таласъмче преди 8 години
европа -васал на реджеб а за ахмед нов вилает. МИСЛЕТЕ ако можете!!!
139
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сталинка преди искаше да обогатява генетиката ни, сега като обогатиха белгийската, мечтае да ни отнеме свободата. Защо ги вкарвате *** !!!
138
9
 
34
 
! Отговори
opps преди 8 години
Тая и Куневица докога ще ми се явяват със заучените тъпотии на Сороса?????
137
11
 
33
 
! Отговори
Emi преди 8 години
Да, някой е решил да дестабилизира Европа, шорош или кой ще да е. И го прави успешно за съжаление. Аз лично смятам за разумно това което казва Сталинка.
136
9
 
38
 
! Отговори
ХЩШ преди 8 години
Кисталино - слуга на со-ро-со-идните рептили, спри да говориш глупо-сти ! Ти не представляваш България в Еврп-съюз, представляваш чужди интереси - правиш ни будали, да прегърнем главорезите и да ги молим да им плащаме колкото искат, защото на Шо-ро-ш така му изнася!Анатема!
135
9
 
37
 
! Отговори
УЕО преди 8 години
ЕГА ТИ АГИТАЦИЯТА ДА СИ ОГРАНИЧИМ ПРАВАТА ЗАРАДИ НЕНО-РМАЛНИТЕ МУСЛИМИ... МИРИШЕ НА ШО-РО-ШКА АГИТАЦИЯ, ПОДПЛАТЕНА С ПАРИ.НА КРИСТАЛИНА И ПЛАЩА БЪЛГАРИЯ ДА НИ АГИТИРА ДА СТАНЕМ РО-БИ НА ЧУЖДА ПОЛИТИКА
134
11
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ДжонДжихадистите са израснали в Белгия. Не са стъпвали в джамия и са си били престъпници много преди да отидат да се бият за ИД. В квартал Моленбеек в Белгия брадатите са си проповядвали по улиците радикалния ислям на тийнейджъри, полицията къде е била? Някаква майка казала на полицията, че се страхува за сина си, щял да замине да се бие за ИД, и те и казали Ми Добре! В метрото са загинали и мюсюлмани от този квартал Моленбеек. Заради шайка престъпници не трябва да се заклеймяват мюсюлманите
133
9
 
34
 
! Отговори
Фил преди 8 години
Във връзка с интервюто ви за Днес.Бг, бих искал да задам няколко въпроса.Питам се, как възникват този радикализъм? Това е една сложна, международна организация, с хиляди служители, с много средства, достъп до материали, техника. Нима група хора някъде е света решават "Хайда да започнем да тероризираме Европа?".Кой стои зад тези атентати? Щатите имат навика да бомбандират собствените си хора, войници, да прилагат приятелски-огън (що за термин?).И сега, хоп изведнъж имаме какво да научим от тя
132
9
 
40
 
! Отговори
СС преди 8 години
"По-малко свобода срещу повече сигурност." - Браво, Кристалино! По-голяма глупост можеш ли да изречеш? Масонска слугиня!
131
9
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бостънския атентат се случи въпреки засилените мерки за сигурност и ограничавнето на свободата на американците. Гаранции няма.
130
9
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Е кво следва ?Диктатура на демокрацията ли ?
129
9
 
32
 
! Отговори
Vaiii преди 8 години
I nie li da si vzemem za bulgarski nov prezident nekoi umen chovek ot Kenia?!:-)
128
14
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ами ако трябва и полицеска общност че стане ЕС, ако това помага повече отколкото пречи е разбираемо. В САЩ от 2001 няма ни един атентат, вероятно поради такива причини.
127
9
 
53
 
! Отговори
Capitan America преди 8 години
моля другарката каза разказа за следния сценарии:нападаме безпричинно някого, той ни отвръща и това става причина да суспендираме така прехвалените лични свободи в името на имагинерната "сигурност"и да права е - искат ЕС да се превърне в полицейска държава каквато е САЩ
126
9
 
59
 
! Отговори
баста преди 8 години
Кристалина Георгиева-слугинята на Новия световен ред.Анатема.
125
9
 
44
 
! Отговори
321 преди 8 години
Знаете ли, че в Щатите има доста хора с имплантирани чипове, които не знаят за тях докато не отидат на лекар и им се наложило да си правят рентгенови снимки и тогава разбират за тези ""приятели"", явно поставени от други медицински лица. А дали този таен процес не е почнал вече в Европа и България? Внимавайте когато отивате на лекар и на зъболекар за пломба!
124
9
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Време е за диктатура на бюрократа.
123
9
 
51
 
! Отговори
питам преди 8 години
Сталинке, а подкожните микрочипове кога точно ще почнат да ни имплантират?
122
9
 
44
 
! Отговори
щрумп преди 8 години
малко след моню паси и кристалина започва да и просветва сигурно скоро пак ще се кръсти СТАЛИНКА
121
9
 
55
 
! Отговори
Джон преди 8 години
Когато диваците бъдат репатрирани, тогава ще има и свобода и сигурност. Аз не желая слуги на дявола да пускат в Европа тълпи диваци и после да се оправдават с тях за да увеличат все повече федерализацията и диктатурата в Европа. Искам диваците от африка и близкия изток, дори тези 3то и 4то поколение граждани да бъдат изгонени от там откъдето идват, искам катастрофата която причина гадното същество Меркел да бъде обърната и стъпка по стъпка в обратен ред разрешена. Това значи екстрадации!!!