Кристалина Георгиева: Предстои ни промяна като в САЩ

Ще трябва да свикнем с по-малко свобода срещу повече сигурност
24 мар 2016 09:22, Екип на Bulgaria On Air
179
Кристалина Георгиева: Предстои ни промяна като в САЩ
Снимка: архив Reuters

Малко по-малко свобода срещу повече сигурност. Това е посоката, в която трябва да вървим в Европа, настоя в ексклузивно интервю пред Bulgaria ON AIR еврокомисарят ни Кристалина Георгиева

"Светът се промени. Рисковете са по-големи, шоковете са по-чести", подчерта тя. "Това е в резултат на екстремизма, който последните години доведе до една много необичайна ситуация в света, където на много голяма територия има воюващи, за които това да станат правителство, да бъдат признати от света, въобще не е важно - Боко Харам, Ал Кайда, Ал Шабаб и през последните години „Ислямска държава“. Никой от тях не иска да дойде тук в Брюксел като официално правителство и да имат признание, а това създава територия за една необичайна жестокост", посочи Георгиева.

"Аз бях в САЩ, когато там през 2001 година изпитаха ужаса на терора и видях как в продължение на няколко месеца страната започна да се променя. Това на нас също ни предстои в Европа", категорична е тя.

"Американците построиха в обществото си способност да приемат, че има малко ограничаване на свободите срещу много по-голяма сигурност. И второ - да го приемат като отговорност на всички хора. Там постоянно се напомня да имат внимание към опасността. В Европа ние все още малко изоставаме в това отношение", допълни еврокомисарят ни.

Кристалина Георгиева посочи, че можем да имаме и свобода и сигурност, стига те добре да бъдат стиковани, да имаме яснота къде е територията на свободата и къде ние я пазим. Тя даде пример с Израел.

"Те не са продали ценностите си, не са ги зарязали, това е демократична страна, но с много по-обществена дисциплина, когато става въпрос за сигурност", смята тя.

По думите й американците много по-активно следят разговори, които могат да дадат индикация за терористични действия.

"В Европа имаме какво да се научим от тях в това отношение, но има много неща, които ние правим добре. Например използването на социалните мрежи, така че и от тях да се пресява информация. Проблемът е, че тя не винаги е достъпна до всички", каза Кристалина Георгиева.

Във връзка с атентатите в Брюксел, които отнеха отне живота на десетки души, еврокомисарят коментира:

"Това, което ние вече правим, е да приоретизираме бюджета, за да се справим с миграционната криза. Част от мерките, които вземаме са също и мерки за сигурност", настоя тя.

"Когато плащаме за повече техника за бърза регистрация на пристигащите в Европа, тя е и нашата защита. Трябва да знаем кой и откъде е дошъл. Трябва да се ориентираме бързо и за риска, този някой, който е дошъл с лоши намерения, да не бъдат забелязан", посочи еврокомисарката.

Георгиева поясни, че има възможност тази година да се направи оценка на бюджета за 7-те години и в рамките му да се помисли какво още може да се направи.

"Но засега успяхме да мобилизираме допълнително 6 млрд. евро. От 4 и половина млрд, ние сега сме на 10 млрд, и една част от тези пари са, за да се засили капацитета в областта на полицията, на мерките за сигурност", посочи Георгиева.

"Имаме едно ново предложение за агенция, която да засили контрола по границите ни. То идва със съответни разчети на необходимите средства“, пресметна еврокомисарката.

На въпрос защо общата евроагенция за сигурност не се случва, Кристалина Георгиева каза, че до сега, до атентатите в Париж и в Белгия, може би все пак е имало надежда най-лошото да не се случи.

"Не е имало толкова силно въздействие върху нашите агенции, които се занимават със сигурността. В тази сфера е много важно взаимното доверие. Ние имаме различни технологии, традиции, обучение, на тази основа е технологично и психологически трудно да се премине на обща система. И американците имаха трудности, въпреки че говореха на един и същи език", посочи тя.

"Но да не забравяме - ние сме още в началото на годината. Не знам какво ни очаква и какви изненади може да има. Затова е много важно да използваме преценката по изпълнението на бюджета в средата на 7-годишния период, за да го настроим по-добре към новите предизвикателства, приоритети", заключи еврокомисарят.

Според нея въпросът пред нас сега е да си кажем: Можем ли да продължаваме така и да сме сигурни дали можем да защитаваме нашите граждани?

"Отговорът е един: "Не можем". Трябва на политическо ниво да се намери куражът за действие", каза Георгиева.

В отговор на въпрос какво е мястото на България в тази общоевропейска защита, еврокомисарят заяви, че страната ни заслужава да бъде подкрепяна и тя е подкрепяна.

"Ние имаме на разположение 91 млн. евро за нашата миграционна защита. Към тях добавихме 10 млн. евро за спешна помощ, в момента обсъждаме втори спешен пакет, въпреки че бежанската вълна ни заобикаля", каза Георгиева.

"Сегашното ми мото е да сме заедно. Заедно ние сме силни. Ако допуснем страхът да ни разделя, ние създаваме много по-големи рискове за бъдещето си", заключи тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


179
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
120
8
 
60
 
! Отговори
Джон преди 8 години
Тази е маша на илюминатите и повтаря думите им - отнемане на правата и свободите срещу сигурност обаче един ранен американски президент който се е боял от авторитарно управление което може да дойде и което е сега в сащ е казал: Хора които заменят свободата си срещу сигурност, не заслужават нито свобода, нито сигурност и ще изгубят и двете. Аз не искам вашата сигурност искам диваците които юдео-масонските слуги на дявола пуснаха в Европа да бъдат изгонени обратно от където са дошли!
119
8
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Искат да се направи така че да се следи всеки един човек в света с чипове и го постигнаха с тези атентати и съответно държаваите да отделят 5-8% от бюджетите си за отбрана... Големите военни мафиотски организации си увеличиха печалбите
118
8
 
50
 
! Отговори
До 135 преди 8 години
Гара Буново - един атентат за 45 години - 7 загинали.Атентаторите са заловени и осъдени.Сега четеш ли преса?Всеки ден убийства - заловени йок.А колко бизнесмени "умряха" от инфаркти.Това ли ти е сигурността и спокойствието сега.
117
8
 
63
 
! Отговори
ПРОДАДЕНА преди 8 години
Като по учебник - първо се СЪЗДАВА заплаха (терористи, да те са създадени), след това ситуацията се нагнетява и накрая се предоставя РЕШЕНИЕ - ОгРаНиЧаВаНе правата на населението = по-голям коктрол и стесняване на личното пространство и живот. А Кристалинка отдавна си е продала з..ика.
116
8
 
63
 
! Отговори
Мерси преди 8 години
Гръмнете се, не ви ща "сигурността", искам си свободата. Вампири, които пият кръвта на хората "работейки за тях", създават самите проблеми и после ни карат ние да плащаме с парите и свободата си за да ни "освободят". Проблемът са не онея със саковете, а тея с костюмите, които сеят смърт навсякъде по света.
115
17
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Замяна на свободи за сигурност се нарича диктатура. Рефрен - Русия.
114
14
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 131Ние си имахме социализъм ,при който си имахме спокойствие и сигурност много повечеимали сме кайсии - за атентата на гара Буново чувал ли си? За Чернобил за по-сигурно си замълчаха партийните пeдерунгели.
113
18
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До любопрекалил си с гледането на ТВ алфа
112
8
 
54
 
! Отговори
Maks преди 8 години
Създаване на страх , приближаваме се към ЕДИННО СВЕТОВНО ПРАВИТЕЛСТВО.
111
9
 
60
 
! Отговори
любо преди 8 години
Наи-краткия път към нео-фашизъм , така се започва , а като започнат да блокират соц. мрежи заради съмнения в "тероризъм" , да забраняват всякакво недоволство и демонстрации срещу продажната власт, да обискират домовете ни посред нощ, да ни слагат чипове за тотален контрол , ще е късно , за това им трябваха "бежанци" из цяла Европа !
110
10
 
61
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ние си имахме социализъм ,при който си имахме спокойствие и сигурност много повече,отколкото в САЩ.Убеждаваха ни колко е лош и ние го съборихме.Сега искаме да постигнем това което имахме."Е оти ги ручахме жабетата?"
109
10
 
50
 
! Отговори
ЦК на БКП преди 8 години
Сталинке, Сталинке... Земи ,,окури ,, се и мирясай !!!
108
16
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ЯнаЛуда си за връзване.
107
14
 
61
 
! Отговори
Яна преди 8 години
Вторият Библейски звяр от Откровение на Йоан изпълнява скоростно своя план за тотално подчинение и контрол на цялото земно населетие. Скалъпиха "Заплахата от тероризъм", репетирайки с двете кули, сега насаждат страх и паника в Европа. След това очаквайте срив на долара и заличаването му с последващи фалити на всички световни валути - резултатът: скриване на всички хранителни продукти и глад до самоизяждане на хората, редукция на населението, следва налагането на Нов Св.Ред с идентификац. номера.
106
10
 
71
 
! Отговори
бг преди 8 години
Наглост и безочие!!! Хората които съвсем умишлено създадоха този ад, продължават ... с мъдростите!!! Първо пуснаха главорезите из държавите ни а сега ще трябва и да мируваме?!!! Дори и да трябва да се повиши сигурността, преи това трябва такива като Сталинка и цялата евро*ейска гну.сна сг.ан да бъдат пратени в затвора с доживотни присъди!!!
105
8
 
58
 
! Отговори
Сталинчо Георгиев преди 8 години
Кристалинка е с визия на пластмасов кремвирш и разсъждения като на Граучо Маркс-имам принципи,но ако не ви харесват имам и други!
104
10
 
65
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
- конфликт в близкия изток - вълни от емигранти към европа - серии от терористични актове за нагнетяване на напрежението между европейци и мюсюлмани - сблъсъци между европейското население и мюсюлманите - намеса на "омиротворителите" за "Въвеждане на ред" - Ограничаване на свободата на населението и ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ЧИПИРАНЕ, за "по голяма сигурност" - Намаляване на населението до 1 млрд НОВ СВЕТОВЕН РЕД - ПЛАН ДО 2025 г.
103
9
 
62
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Тези които жертват своята съществена Свобода в замяна на малко временна Сигурност не заслужават нито Свобода, нито Сигурност"- Бенджамин Франклин
102
8
 
59
 
! Отговори
Край преди 8 години
Тея ни строиха толерантна Европа - те са готови да ни построят и тоталитарна Европа - само да са там на брюкселска заплата и на кранчето на еврокинтите.
101
9
 
67
 
! Отговори
jul преди 8 години
"Ще трябва да свикнем с по-малко свобода срещу повече сигурност"Точно това е целта на атентатите. Европейците наддигнаха глава срещу срещу ТТПИ, не искат ГМО, не искат ФАЩ-ите и веднага се почна с това което стана във ФАЩ преди няколко години.