Кристалина Георгиева: Предстои ни промяна като в САЩ

Ще трябва да свикнем с по-малко свобода срещу повече сигурност
24 мар 2016 09:22, Екип на Bulgaria On Air
179
Кристалина Георгиева: Предстои ни промяна като в САЩ
Снимка: архив Reuters

Малко по-малко свобода срещу повече сигурност. Това е посоката, в която трябва да вървим в Европа, настоя в ексклузивно интервю пред Bulgaria ON AIR еврокомисарят ни Кристалина Георгиева

"Светът се промени. Рисковете са по-големи, шоковете са по-чести", подчерта тя. "Това е в резултат на екстремизма, който последните години доведе до една много необичайна ситуация в света, където на много голяма територия има воюващи, за които това да станат правителство, да бъдат признати от света, въобще не е важно - Боко Харам, Ал Кайда, Ал Шабаб и през последните години „Ислямска държава“. Никой от тях не иска да дойде тук в Брюксел като официално правителство и да имат признание, а това създава територия за една необичайна жестокост", посочи Георгиева.

"Аз бях в САЩ, когато там през 2001 година изпитаха ужаса на терора и видях как в продължение на няколко месеца страната започна да се променя. Това на нас също ни предстои в Европа", категорична е тя.

"Американците построиха в обществото си способност да приемат, че има малко ограничаване на свободите срещу много по-голяма сигурност. И второ - да го приемат като отговорност на всички хора. Там постоянно се напомня да имат внимание към опасността. В Европа ние все още малко изоставаме в това отношение", допълни еврокомисарят ни.

Кристалина Георгиева посочи, че можем да имаме и свобода и сигурност, стига те добре да бъдат стиковани, да имаме яснота къде е територията на свободата и къде ние я пазим. Тя даде пример с Израел.

"Те не са продали ценностите си, не са ги зарязали, това е демократична страна, но с много по-обществена дисциплина, когато става въпрос за сигурност", смята тя.

По думите й американците много по-активно следят разговори, които могат да дадат индикация за терористични действия.

"В Европа имаме какво да се научим от тях в това отношение, но има много неща, които ние правим добре. Например използването на социалните мрежи, така че и от тях да се пресява информация. Проблемът е, че тя не винаги е достъпна до всички", каза Кристалина Георгиева.

Във връзка с атентатите в Брюксел, които отнеха отне живота на десетки души, еврокомисарят коментира:

"Това, което ние вече правим, е да приоретизираме бюджета, за да се справим с миграционната криза. Част от мерките, които вземаме са също и мерки за сигурност", настоя тя.

"Когато плащаме за повече техника за бърза регистрация на пристигащите в Европа, тя е и нашата защита. Трябва да знаем кой и откъде е дошъл. Трябва да се ориентираме бързо и за риска, този някой, който е дошъл с лоши намерения, да не бъдат забелязан", посочи еврокомисарката.

Георгиева поясни, че има възможност тази година да се направи оценка на бюджета за 7-те години и в рамките му да се помисли какво още може да се направи.

"Но засега успяхме да мобилизираме допълнително 6 млрд. евро. От 4 и половина млрд, ние сега сме на 10 млрд, и една част от тези пари са, за да се засили капацитета в областта на полицията, на мерките за сигурност", посочи Георгиева.

"Имаме едно ново предложение за агенция, която да засили контрола по границите ни. То идва със съответни разчети на необходимите средства“, пресметна еврокомисарката.

На въпрос защо общата евроагенция за сигурност не се случва, Кристалина Георгиева каза, че до сега, до атентатите в Париж и в Белгия, може би все пак е имало надежда най-лошото да не се случи.

"Не е имало толкова силно въздействие върху нашите агенции, които се занимават със сигурността. В тази сфера е много важно взаимното доверие. Ние имаме различни технологии, традиции, обучение, на тази основа е технологично и психологически трудно да се премине на обща система. И американците имаха трудности, въпреки че говореха на един и същи език", посочи тя.

"Но да не забравяме - ние сме още в началото на годината. Не знам какво ни очаква и какви изненади може да има. Затова е много важно да използваме преценката по изпълнението на бюджета в средата на 7-годишния период, за да го настроим по-добре към новите предизвикателства, приоритети", заключи еврокомисарят.

Според нея въпросът пред нас сега е да си кажем: Можем ли да продължаваме така и да сме сигурни дали можем да защитаваме нашите граждани?

"Отговорът е един: "Не можем". Трябва на политическо ниво да се намери куражът за действие", каза Георгиева.

В отговор на въпрос какво е мястото на България в тази общоевропейска защита, еврокомисарят заяви, че страната ни заслужава да бъде подкрепяна и тя е подкрепяна.

"Ние имаме на разположение 91 млн. евро за нашата миграционна защита. Към тях добавихме 10 млн. евро за спешна помощ, в момента обсъждаме втори спешен пакет, въпреки че бежанската вълна ни заобикаля", каза Георгиева.

"Сегашното ми мото е да сме заедно. Заедно ние сме силни. Ако допуснем страхът да ни разделя, ние създаваме много по-големи рискове за бъдещето си", заключи тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


179
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
8
 
57
 
! Отговори
Дадо преди 8 години
Такива неграмотници трябва да бъдат държани далеч от властта. Простотията на тази жена работи срещу интересите и на американците и на европейците, а ако някой си въобразява, че тези убийци ще пощадят България жестоко се лъже. Жалко за хората, които ще загинат.
79
8
 
41
 
! Отговори
КраварятОтФашингтонъ преди 8 години
До (-_-)СиАйЕй откъде мислиш са заимствали нападението над кулите близнаци ? От " лошият " Хитлер са го взели " добрите " кравари ...
78
10
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Каква? Ще почнем да си гърмим децата в училище?
77
27
 
38
 
! Отговори
НОВИЯТ СВЕТОВЕН РЕД преди 8 години
Болшевиките са се разбесняли искат тотален контрол и диктатура над масите под маската на тероризма ,който те самите създават ......
76
8
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Омръзнаха ни вашите политически нива и нивенца и поднива и поднивенца..Хиляди милиони нищо неправещи бюрократи.... Това което ще си постелите е пътят за един нов диктатор, но хич не си я мислете, че ще сте вие на върха. Вие ще сте първите жертви на собствената си жажда за власт...
75
8
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
???
74
8
 
66
 
! Отговори
Патриот преди 8 години
Теоритиците на конспирацията както някои с насмешка ги наричаха, предупреждаваха за това от десетилетия!!!!!!!!Ето че всичко това сега се случва наистина!Всичко е планиран сценарий овце,забъркват войни и кризи и после ни казват тези ненормалници ,дайте ни още власт и контрол над вас!НА БЕСИЛКАТА ВСИЧКИ КОНСОМОЛЦИ като тази гнусна лелка!
73
8
 
47
 
! Отговори
Християнист преди 8 години
Да има ограничаване на сеободите, но само за мюслитата. Християните не правят терор.
72
8
 
63
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А от вас кой ще ни пази, защото вие сте ни най-големите душмани. Даже и да не сте го оркестрирали вие, тъпите ви фрази и политики за толерантност и мултикултуризим и фалшивата ви демокрация ни сготвиха тази каша
71
8
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сакън, само ѝатите недей да даваш за пример! Това, което се случи 2001-ва беше формален повод да се осъществи лелеяната мечта на властта - да следи и контролира всичко и всички. От страстни "демократи" същите тия Щати се превърнаха в най-ревностните апологети на Биг Брадър. Остава само да ни имплантират чиповете, което впрочем е започнало. Оруел ще се обърне в гроба, ако можеше да види какво се твори в "демократичните" държави. Неговият Голям Брат пасти да яде...
70
8
 
54
 
! Отговори
КОКО преди 8 години
ТАЗИ ОТДАВНА ПЛАЧЕ ЗА БЕСИЛКА.
69
8
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сталинка не епо-добра от Сталин. Взеха да ни избиват за да са вечно на власт...
68
9
 
67
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Една от най-големите гадини пръкнала се в България е тази на снимката, и змията изплю камъчето, защо се случва това в Европа. Единият от тези взривилите се, е бил в Турски затвор 4 години и го екстрадирали а Белгия с пълен файл да си доизлежи присъдата, и неизвестно защо се оказал на свобода....Вие как мислите защо...дали нямат общо службите за "сигурност"....
67
8
 
59
 
! Отговори
NoEC&USA преди 8 години
Искат да ни кажат да свикваме да ни влизат в домовете ,да ни джобят ,да ни задържат ,само защото примерно гледам лошо? или някой хейтар е пуснал анонимен сигнал срещу някого ,защото не го харесва? Това ли искат да ни предложат?
66
8
 
66
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Колко сбъркан трябва да си, за да организираш терористични атентати срещу собствените си граждани, с цел установяване на тотален контрол над тях????? И нашата празноглава или продажна Кристалина да им приглася??? Срам ме е, че е българка.
65
8
 
69
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Свиквайте?!?!?!С какво и защо??Едни лелки и чичковци живеещи в крепости,с чудовищно видеонаблюдение,с лична охрана-армия,вземат политически решения от които бъркат цял свят и когато всичко се обърка вместо да се извинят на цял свят чисто и просто ни казват-свиквайте с проблемите от нашите глупости!!Е,вземайте си кирливите пари,но не ми определяйте с какво да свиквам!!Не искам да свиквам!!Метла на всички!!Ако не се справите с тях,ние ще се справим с вас!!Или те или вие!!Изборът е изцяло ваш!!
64
8
 
62
 
! Отговори
(-_-) преди 8 години
Намирисва цялата тая работа.. Сметката ще им излезе точно толкова крива, колкото е била по-рано, когато една държава си подпали райхстага, за да осигури 'сигурност'.. Явно имат нужда от нов пълномащабен конфликт, за да закрепят една световна система, която си отива.
63
8
 
48
 
! Отговори
jj преди 8 години
Марш
62
8
 
56
 
! Отговори
G преди 8 години
Тези от днес..бг съвсем като по темата ограничават свободата на словото щом и думи като с.о.р.о.с.о.и.д..и цензурират със звездички
61
8
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
След като Гилотен пробвал изобретението си на себе си и се сетил, че без глава някакси по-трудно ще му е в живота.