Провалите и пропуските на белгийските служби

Знаели са къде е Абдеслам, но "знаенето" си останало на хартия
25 мар 2016 22:20, Елка Василева
20
Провалите и пропуските на белгийските служби
Снимка: Reuters

Белгийските служби са знаели точния адрес на скривалището на Салах Абдеслам - оцелелия от парижките атентати терорист - още в началото на декември, съобщават местни медии.

Полицай е получил тази информация от мароканската общност в провинциален белгийски град и е съставил доклад. Документът не е бил използван за предприемане на специална операция, а е останал в провинциалното полицейско управление, по твърденията на медиите.

Още по темата

Така четири месеца всички търсеха Абдеслам, докато той е бил на едно и също място в кв. "Моленбек" в Брюксел, се посочва в публикациите.

При задържането на терориста миналия петък той бил разпитван само час, защото бил уморен, потвърждава неговият адвокат. Следователите питали за атентатите в Париж, но не и за възможни нови нападения. Абдеслам казал, че е трябвало да се взриви на националния стадион на Франция, но се отказал, "защото нямал билет". Оставил другите двама шахиди там и тръгнал с автомобила напосоки из Париж. Той добавил, че се виждал с Абдулхамид Абауд (определян доскоро като "мозък" на терористичната операция през ноември) само веднъж в живота си. Службите знаят, че всъщност двамата са били приятели от детинство.

Въпросът с по-ранното задържане на Абдеслам се поставя и доколкото помагачите за атентатите в Париж извършиха атентатите в Брюксел. Времето е било от значение, тъй като подготвянето на използваните бомби е било свързано с продължителни химически реакции.

Двамата братя, които се взривиха във вторник на летището и в метрото в Брюксел, са били в списъците на САЩ за терористи. Турция е задържала единия от тях преди година, докато опитвал да влезе в Сирия. Същевременно за белгийските служби двамата били "дребни престъпници" с присъди за въоръжени грабежи, затова били оставени на свобода.

В началото на този месец белгийските медии съобщиха, че федералната полиция е знаела за намеренията на терористите от Париж от юли 2014 г. (16 месеца преди атентатите), но образуваното следствие е било прекратено през юни 2015 г. без последствия. Салах и Брахим Абдеслам били разпитани през 2014 г., но било преценено, че "не представляват заплаха". Според публикациите тогава подобен пропуск е бил допуснат заради слабата комуникация между отделните полицейски структури в Белгия.

Ако данните за тези пропуски са верни, те са сред причините за 130 жертви в Париж и над 30 в Брюксел, както и за общо около 600 ранени.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
След като са позволили да има на практика две "Белгии" и непрекъснато са им правели отстъпки, вместо да изискват от тях, да не се правят на изненадани от крайния резултат. При хора със средновековно мислене и пълна нетърпимост към "другия", който не е като тях никаква култура не помага. Те единствени знаят истината и живеят правилно, и ще ни я наложат със сила, както е написано и в Корана, не си кривете душите да го отричате.
16
0
 
11
 
! Отговори
ужас преди 8 години
Оказва се че терористите са от Европа с техни паспорти и гражданство,ами сега какво ще правим.....
15
0
 
18
 
! Отговори
смешници преди 8 години
......той бил разпитван само час, защото бил уморен.....?!Вероятно е килията му има и телевизор с кабелна.
14
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не трябва да има квартали- гетаУ нас бай Тошо строеше такива " комплекси" за мацинствата и сега им "сърбаме попарата".
13
0
 
16
 
! Отговори
PD преди 8 години
Добре съчинено, като за детска приказка. Изписаха провала си, на уморен служител и бюрократични процедури. Но като е казал мъдрия български род, няма огън без дим, вместо с богато религиозно минало, обикновено "терористите" са с богато криминално такова.
12
0
 
17
 
! Отговори
експертно становище преди 8 години
Вероятно са го пуснали след като е обещал да се се гръмне и така ще потекат още милиарди за борба с тероризма!
11
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Като че ли, ако в наште резервати с индоевропейци открият някой терорист, веднага ще го арестуват.
10
0
 
23
 
! Отговори
Tonka преди 8 години
При задържането на терориста миналия петък той бил разпитван само час, защото бил уморен, потвърждава неговият адвокат - еми така е, трябва да сме толерантни. Убийството на хора уморява. По-голяма глупост не съм чела. Това прочетох и ми стига.Събудете се бе, ***!
9
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сигурно им е забранено да закачат " такива" хора.Та нали са " толерантни".То явно, че и там не си спазват законите.Техните ченгета са свикнали да не арестуват , а " да проследяват", да " ползват информатори", да " сключват сделки" ,ама тук имат работа с " клетки" и просто са проспали всичко
8
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
некадърници. и луи дьо финес е по-добър полицай от вас.
7
0
 
42
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 8 години
Службите в Европа са затруднени в работата си заради политическия натиск. Спомнете си как немската полиция криеше дни наред за стотиците жалби от германки за това, че са били опипвани и дори изнасилвани от бежанци в Кьолн и други градове на Германия.Когато полицейската работа се подчинява не на закона, а на политическите съображения, резултатите са такива като в Белгия.Знаели го, ама не го арестували още тогава ... Защо ?
6
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
СЛЕД КАТО БЕЛГИЙСКИТЕ СЛУЖБИ (В НЕПОСРЕДСТВЕН КОНТАКТ С ЕВРОКОМИСИЯТА И ПЪПА НА ЦИВИЛИЗАЦИЯТА ) СА ОРГАНИЗАТОРА И ОСИГУРЯВАЩИ БЕЗОПАСНОСТА НА ТЕРОРИСТИЧНИТЕ АКЦИИ В ФРАНЦИЯ И БЕЛГИЯ РАЗБИРА СЕ ,ЧЕ ЩЕ ПЛЕДИРАТ НЕВМЕНЯЕМОСТ
5
1
 
27
 
! Отговори
Жан Габен преди 8 години
От Белгийските служби, само мадамите стават за нещо. Всичко друго е леш.
4
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
2 Не, не разбираме Цокович, стига болни брътвежи
3
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
нещата не са толкова страшни, ако службите си свършат работата и смажат бомбаджиите и тези които късат сутиени и прашки по улиците, каквито и да са *** ще си седнат на задниците. Просто малко твърдост докато е време
2
4
 
33
 
! Отговори
ЦОКО преди 8 години
Абе хора. Не разбирате ли, че политическата клика в Европа е марионетка на САЩ бе? Не разбирате ли, че ИД е творение на САЩ? Най-виновни обаче са *** в Европа, които си избират да ги управляват МАРИОНЕТКИ. ВСИЧКО Е ЦИРК БЕ!!! Знаели го къде е, ама го оставили да си седи там 4 месеца и го издирват в същият момент - хахаххахахахха. Разпитвали го един час и го оставили че бил уморен -хаххаха. Кола ако откраднеш в Белгия ще те разпитват 2 часа бе. *** ХОРА!!!!!!!
1
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Е като са знаели чих са го д.рвили? Това означава че умишлено са ги оставили бомбажиите да убият невинни хора. Кой ще поеме отговарноста? Или няма виновни? Е как да има виновни като триполовите са недосегаеми! И те като нашия пожар слънце над тях е само господ!