Дейвид Камерън призна връзка с #PanamaPapers

"Горд съм с баща си, няма какво да крия", каза премиерът
8 апр 2016 07:18,
11
Дейвид Камерън призна връзка с #PanamaPapers
Снимка: Reuters

Британският премиер Дейвид Камерън призна, че се възползвал от офшорния инвестиционен фонд на покойния си баща, наличието на който беше разкрито чрез „Панамските документи“. Част от разкритията е и това, че е избегнато плащането на данъци във Великобритания, пише британският вестник The Guardian, цитиран от "Фокус".

Премиерът е продал дела си във фонда Blairmore за повече от 30 000 лири през 2010 г., само четири месеца преди влизането си на "Даунинг стрийт". Изказването му дойде след като вече почти една седмица отказваше да коментира теча на информация.

Камерън настоя, че семейството му е обявило всички годишни дивиденти, които те са получили от инвестиционния фонд и са изплатили пълния данък върху доходите си.

Признанието на Камерън предизвика вълна от недоволство сред британските политици. Депутати призоваха министър-председателят да "подаде оставка веднага" след като беше не особено честен за извличането на ползи от офшорната фирма на баща си.

"Премиерът в продължение на дни отричаше, че е имал офшорни фондове, но се стигна до истината", каза лидерът на либералните демократи Тим Фарон. "За да имат обикновените данъкоплатци вяра в системата, те трябва да могат да вярват в своите лидери. Те заслужават по-добро от полуистини и квалифицирани изявления", добави той.

Заместник-лидерът на Лейбъристката партия Том Уотсън обвини Дейвид Камерън в "пазене на своята вина в тайна".

В своя защита Камерън обеща да публикува информация за плащането на данъците си ”през следващите седмици“.

"Горд съм с баща си, с бизнеса, който беше създал, и с всичко останало. Не мога да понеса, че по негов адрес се изсипва цялата тази мръсотия, а що се касае до мен, аз избрах различен път от баща ми, дядо и прадядо, които всички бяха брокери на фондовата борса. Нямам какво да крия и съм готов да отговоря на всички въпроси", каза Камерън.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
7
 
! Отговори
ДЯДО БРОКЕР преди 8 години
Тате БРОКЕР, внук ПОЛИТИК. Тежко им на британците. А за нас Тате ПОЖАРНИКАР, син ПОДПАЛВАЧ на ДЪРЖАВАТА
3
2
 
16
 
! Отговори
137809 преди 8 години
С едно изречение е казал, че и останалите роднини са мошеници, но той решил да стане още по голям мошеник и от дядовците си и от баща си.
2
5
 
8
 
! Отговори
Само в Кремъл преди 8 години
Са светци!!! Всички до един. Там никога не признават нищо.....
1
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Овързани, като свински черва