Брюксел се отказа от визите за американци

Да питаме парламента и правителствата, решиха в ЕК
Обновена: 12 апр 2016 19:37 | 12 апр 2016 19:28,
43
Брюксел се отказа от визите за американци
Снимка: архив, Reuters

Европейската комисия се отказа да предлага въвеждането на визи за американски и канадски граждани, желаещи да посетят Европа. Решението е отложено за средата на юни, като дотогава Европейският парламент и страните членки са помолени да се произнесат по необходимостта от подобна стъпка.

Еврокомисарите обсъдиха въпроса за визите в последния възможен ден от срока, даден им по европейското законодателство, след като преди 2 години България, Румъния, Полша, Хърватия и Кипър се оплакаха, че те допускат американски граждани да ги посещават безвизово, но техните граждани трябва да бъдат предварително одобрявани от консулските власти.

България е подала оплакване за САЩ, Канада и Австралия. Румъния още за Япония, а Хърватия за САЩ и за Бруней. Полша - за американските визи.

Междувременно проблемите с Австралия и Япония са решени, но САЩ, Канада и Бруней продължават да отказват да отменят визовия си режим.

Еврокомисарите се позовават за решението си на декларация на 21 държави, която е част от европейския регламент за определяне на третите страни, чиито граждани трябва да притежават виза, когато влизат в ЕС, преди вземане на решение за предлагане на промяна на режима на пътуване да се преценяват „възможните неблагоприятни политически последици, които биха могли да произтекат от тези предложения или решения“.

Анализът на Еврокомисията твърди, че европейските държави няма да са в състояние да обработват исканията за визи от Щатите и Канада. Годишно 12 млн. американци пътуват до Европа. Според Брюксел въвеждането на визи ще има "съществени икономически последици", най-вече за авиацията и ще обтегне дипломатическите отношения на ЕС с "два стратегически партньора".

Европейският парламент и страните членки сега трябва да обсъдят аргументите на еврокомисарите и да преценят дали си заслужава да се въвеждат визи на американците и канадците. Това трябва да бъде направено до 12 юни. За решение на Европейския парламент по въпроса се изисква абсолютно мнозинство от 751-та му членове, а държавите членки трябва да гласуват с квалифицирано – или 15 от 28-те правителства.

САЩ изисква визи от гражданите на 5 европейски държави, които имат по-висок отказ на визи от прага от 3%. За 2015 г. българските откази са най-много – 17,26%, румънските са 11,2%, а за Кипър, Хърватия и Полша те са между 3,5 и 6,4%.

Канада изисква визи само от българи и румънци, тъй като отказите при тях са около 16% при праг от 4 на сто. Бруней е взел решение за премахване на визите за хървати през 2015 г., но още не го прилага.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още по темата: САЩеквизи
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
0
 
! Отговори
177 преди 6 години
Видите ли коментар от Анонимен, прескачайте го и изобщо не го четете. Вероятността да се опитат да ви манипулират е много голяма...А за визите за САЩ и Канада. Майната им на самите визи. Те не са толкова важни. Дразнещо е отношението на тези страни към нас. Дразнещо е и отношението на евпорейските ни "партньори". А най-дразнещо е държането на нашите политици.
24
0
 
3
 
! Отговори
а така преди 8 години
Никой не е и очаквал нещо да стане, протакане (това не е като претакането) му е майката. Тя Европата не се отказва от равнопоставеноста и заради това .... ще направи комисия, която ще ... напише долад и после доклада ще бъде внесен в Европейскиа парламент. Във всяка тоалетна там ще има по няколко копия - нуждите на европарланета са големи
23
0
 
15
 
! Отговори
Пфффф преди 8 години
А иначе си копаят златото ни за милиарди на година и си мъкнат скапаните танкове към нашите бази.Такива д***педавци, като нашите "политици", няма и в Африка.
22
9
 
0
 
! Отговори
Shopp преди 8 години
Какво значи "виновни са"?:))))За какво да са виновни?Аз виза имам, и то служебна - като пазач на паркинг, така че проблеми нямам и не виждам за какво да са виновни.Даже са много прави да си пазят държавата.А между другото *** също има визи за българи, макар че натам изобщо не ме влече, а и не знам някой да го влече.Познавам полируснаци, повече обикалят по света, отколкото да си ходят по деревните...
21
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Шопе, тия са рубладжии! И американците и канадците и всички дето ти искат виза са платени руски *** - рубладжии! Виновен е Путин - и той е платен ***! Арабчетата и терористчетата не са рубладжии -от демокрацията са, но Динко от Ямбол е платен *** - пречи на демокрацията ТИ!Шопе, приятна вечер и дано не сънуваш платените руски рубладжии!
20
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Брюксел изобщо не го е еня за България и другите шерпи в ЕС.Виж ако трябва да ни наложат някакви санкции - няма проблем, но за да решат нещо в наша полза - "отказват".Приказките за солидарност и равнопоставеност са за наивниците, както винаги се случва - някой са по-равни.Че т.нар. "запад" е по-толерантен към арабските бежанци, които ги бомбят и насилват, отколкото към българите. За справка - спомнете си отношението и към нас, че едва ли не ще им отнемем работните места с приемането ни в ЕС.
19
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сигурно пак Путин е виновен.
18
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Самият ЕС не третира гражданите си еднакво (например редицата ограничения за трудовите права на българи и румънци и т.н.), вие чакате другите държави да го правят. За САЩ сме второ качество хора, за западните европейски държави също.
17
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Брюксел се .........."отказал"?!ХА-ХАБрюксел не каза и думичка когато онази *** от държавният департамент КАЗА: *** EC !Та какво остава за сега.Европейците се доказаха като истински женски полови органи.Рашките са като ВЕЛИКАНИ пред мишлета сравнени с нефелните европеи.ТОЧКА по темата!
16
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ШибиРибиНикой не иска СССР (поне никой нормален), но няма да е лошо западноевропейските държави поне веднъж да покажат, че държавите от изтока, макар и по-бедни, са равнопоставени и значими съюзници, а не просто някакви натрапници, които постоянно би следвало да бъдат хокани и унижавани за какво ли не. ЕС постоянно показва, че макар и част от ЕС, държавите на изток са много по-малко значими от едни САЩ, Канада и Австралия например.
15
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Разбира се. Солидарността стига до тук. Какво значение има, че САЩ дискриминират няколко държави, когато пускат Германия, Франция, Италия, Великобритания? Точно това е европейската солидарност, едно лицемерие.
14
1
 
9
 
! Отговори
Димитър преди 8 години
Е, разбира се, едни са по-прави от други.
13
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Разделението между изтока и запада си го има и ще продължава да си го има. Само много наивен и глупав човек може да си помисли, че заради България, Румъния, Чехия, Полша и т.н. ЕС ще тръгне да въвежда визи на когото и да е било. Приказките за задружното семейство са за наивниците.
12
7
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Мога да кажа само: Хахахахаха...Айде ся да са пуявят онез дето така много хвалят ЕС, НАТО и УСА. Да са пуявят и да кажат, що аджеба се пулучи тфа?Уж бат Путин все е крив, а по гоуемо и справедливо от ЕС и УСА - нема...Хахаха... паз таз година в ЮКей, догодина в ЮеСЕй... а вий си драпайте гъзовете в БГ от работа
11
2
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Източна Европа да СЛОЖИ ВЕТО и да настоява. Аман от двойни стандарти!
10
17
 
2
 
! Отговори
ами преди 8 години
До Анонимен12около 3 мнл българи са избрали вече да останат в ес и да работят в него. ти ако си решиш заминавай където искаш ,никой не те спира .
9
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Европейският парламент и страните членки сега трябва да обсъдят аргументите на еврокомисарите и да преценят дали си заслужава да се въвеждат визи на американците и канадците."А ние да преценим ли да си заслужава да останем в тази пародия на съюз?
8
0
 
32
 
! Отговори
Solar Power преди 8 години
Налице е отново двойния стандарт.Аз очаквам скоро шенген 2 :)Тука ще си бъде един голям лагер за африканци след 10-15 години.
7
1
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Никой нормален човек не си и е помислял, че ЕС ще поиска визи за САЩ . Какво по-голямо доказателство за ролята на пудел на САЩ. А какви обещания бяха . Европа на народите и християн -демократичните ценности ,противопоставяща се на американската икономическа експанзия и посредник на отношенията на САЩ с Русия .Лъгали са носителите на демократичните ценности ,лъгали и продължават да ни мамят .
6
3
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Какво стана бе великият ЕС, "голямото и задружно семейство"? Като стане въпрос за САЩ и ни оставяте сами да се оправяме, а? За какви "неблагоприятни политически последици" ми говорите бе, вие сте пълен та.ак!