ЕС сваля визите на Турция на кредит

Брюксел предложи безвизов режим и за Косово
4 май 2016 15:03,
88
ЕС сваля визите на Турция на кредит
Снимка: архив, Reuters

Европейската комисия предложи отпадането на визите за турски граждани от 1 юли, ако Анкара успее да изпълни пет условия за 2 месеца.

„Турция постигна впечатляващ напредък и ако запази скоростта на реформи, ще изпълни всички критерии за премахване на визите“, заяви първият зам.-председател на Европейската комисия Франс Тимерманс.

Той беше ангажиран с подготовката на споразумението между ЕС и Турция за спиране на бежанската вълна, част от което е ангажиментът за отпадане на визите.

Още по темата

ЕС изисква изпълнението на 72 критерия, свързани с документите за самоличност, върховенството на закона и сигурността и охраната на границите, за да въведе безвизов режим с трета държава.

На Турция ѝ остава да изпълни още 5 от тях: да промени законите си за борба с корупцията и за борба с тероризма, както и за защитата на личните данни според европейските държави. Освен това трябва да подпише споразумение с полицейската агенция на ЕС Европол и да предложи на всички страни от ЕС сътрудничество в правната област.

До края на годината ЕС ще изисква визи за притежателите на паспорти, които нямат най-новия вариант на биометрични паспорти – с пръстов отпечатък и изображение на лицето.

Само Великобритания и Ирландия ще продължат да изискват визи от турските граждани, тъй като при влизането си в ЕС са договорили специални условия. Визите остават и за Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и Швейцария.

"Визовата либерализация не означава безконтролно влизане в ЕС. Само турски граждани с биометрични паспорти ще бъдат допускани в Съюза", добави еврокомисарят по миграцията Димитрис Аврамопулос, който също подчерта, че Турция е постигнала "забележителен прогрес".

В момента изискваните от ЕС паспорти още не съществуват в Турция. Анкара предвижда да започне да ги издава от юни, като капацитетът ще е по около 10 000 паспорта месечно.

Предложението за премахване на визите е комплектовано с механизъм за временно връщане на визите, което може да бъде задействано, както от всяка страна от ЕС, така и от Брюксел – за всички държави.

Според европейските правила Европейският парламент и страните членки трябва да решат дали да приемат предложението на Европейската комисия и да премахнат визите за 75-те милиона турски граждани.

ЕС беше принуден да ускори работата с Турция, след като Анкара постави като условие за премахване на визите от 1 юли, вместо както беше договорено миналия ноември – от октомври. Турският президент Ердоган многократно заплаши Европа, че ако не осигури безвизово пътуване за неговите граждани, ще престане да изпълнява споразумението за бежанците.

Европейската комисия предлага и отпадане на визите за Косово,  което не е признато за независима държава от 5 европейски членки. Миналата седмица ЕК предложи безвизов режим и с Украйна.

Австрия, Германия, Дания, Норвегия и Швеция получиха разрешение от Брюксел да удължат затварянето на границите си като членки на Шенген до края на годината заради бежанския натиск.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


88
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Ало.. последната дупка на кавала, кой ви смята за хора бе, че изказвате отвращение от факта"С подобно изказване предизвикваш още по-голямо отвращение от турците. С подобно надменно отношение нямаш никаква работа в Европа.
35
4
 
9
 
! Отговори
# преди 7 години
Ай не барай Естония - хората всяка година подобряват ВСИЧКИ показатели и са на крачка от европейския елит...Ние Румъния не можем да стигнем, че беше зад нас... мъка!
34
16
 
12
 
! Отговори
хаха преди 7 години
Разстопих се от кеф.. :)))Отвратени били.. Ало.. последната дупка на кавала, кой ви смята за хора бе, че изказвате отвращение от факта.. 28та от 28. Турция се споменава с респект по света, къде е България?
33
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Бай ИванзА ЕДНО СИ ПРАВ--ЧЕ СМЕ СМ САМИ ВИНОВНИ...а ЗА лИТВА,лАТВИЯ И еСТОНИЯ НЕ Е ТАКА--НИКАКВО НАПРЕД НЯМА ТАМ.ПЪТУВАМ РЕДОВНО ТАМ-0-ОТ НЯКОЛКО ГОДИНИ И ВИЖДАМ ЧЕ СТАВАТ ВСЕ ПО ЗЛЕ--КАТО НАС....
32
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
бе тя и русия е в европа,няма ли и нея да приемаме,турците по-европейци ли са
31
1
 
17
 
! Отговори
Наблюдател преди 7 години
Ако чехите излязат от ЕС, ще се изкефя максимално - това ще е началото на края на тая либерал-толерастка корумпирана и бюрократизирана организация, чиято безполезност се доказва ежедневно.
30
1
 
1
 
! Отговори
Алекс преди 7 години
До Анонимен (27)Англичаните не са част от шенген за това, но недей да се нервиш и България не е част от шенген и може да си иска визи като едното нищо. Но трябва да призная, че на фона на нелегалните мигранти, националистическия уклон и страха от атентати, се радвам че граничните провеки на острова са толкова тежки. Това поддържа спокойствието и сред крайно националистическите елементи. :)
29
10
 
7
 
! Отговори
социaлен ред преди 7 години
рaзбирa се, че ще мaхнaт визите зa Турция...визите сa отживелицa и ненужнa илюзия зa " сигурност". ще видите всички кaто стaне Сaндър президент нa Aмерикa, целия свят ще стaне по- модерен и нaпредничaв. Социaлизмa е бъдещето нa светa, a фaшизмa е зло
28
4
 
16
 
! Отговори
Фактите преди 7 години
Някои тук явно не разбират къде е проблема. Обикновените турци от десетилетия нямат никакви проблеми с пътуванията си в ЕС и за тях промяната ще е чиста формалност. Проблемът е, че на територията на Турция има множество терористични клетки, чиито членове с турски паспорти ще могат безконтролно и лесно да влизат в ЕС и да повишат сериозно опасността от терористични действия на територията на ЕС. За това иде реч.
27
3
 
13
 
! Отговори
Османлията преди 7 години
Турция бавно бавно си постига целите империята която беше разрушена в началото на 19 век цял един век си почина и дойде време да се събуди
26
2
 
9
 
! Отговори
Някой преди 7 години
Немога да повярвам че това наистина ще се случи. Ако чехите излязат от ЕС много много сериозно ще се замисля да се преместя там.
25
3
 
9
 
! Отговори
Българин преди 7 години
ЕС свали гащите и се нагъзи в източна посока. При тази поза откъм Анадола може да последва само едно нещо ... редовно уважение и повишено потребление на зехтин и вазелин. Крайно време е да се махаме от този измислен ЕС, ако искаме да останем някаква държава, а не след 13 века история да се загубим завинаги.
24
5
 
20
 
! Отговори
Бай Иван преди 7 години
Ако България излезе от ЕС, няма да се промени нищо. Даже може да стане и по-лошо. Македония като не са в ЕС да не би да са цъфнали, имат си същите проблеми като България, корумпирани политици, безработица и т.н. Не търсете проблема в ЕС, а в нас самите. Литва, Латвия, Естония, Словения, от както са в ЕС дърпат на пред, а ние НЕ.
23
10
 
8
 
! Отговори
демограф преди 7 години
Е....? Какво прави Путин сега? Военен парад. Вместо сега да вдигаха визите за руснаците.. КГБ толкова си може...колкото и ДС. За едната власт съсипват руския народ. Жалкото, че и нас ни съсипаха коминтерковските предатели. Тролете сега мутроруслфили.
22
2
 
5
 
! Отговори
до 28 преди 7 години
Това ли ти измисли тъпата чутура? Защо тогава го дават като новина, щом е по стария начин. Нали след време ще идват турците само с лична карта.
21
10
 
10
 
! Отговори
Първосигнални преди 7 години
реакции колкото щеш. 95% от коментарите: "край, "цунами" от Турция ще залее", "край на Европа/ЕС". А знаехте ли, че има визи въобще?!? Някой замисли ли се, че "безвизово" не означава "безконтролно"?! Че падането на визите е било предвидено отпреди и подлежи на покриване на доста важни критерии?! Че е валидно само за биометрични паспорти?! Че конкретно за България това АБСОЛЮТНО нищо не променя?! Но е много по-важно като чуем "безвизово пътуване за Турция" да почнем да крещим "Апокалипсис"
20
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А защо за англичаните не важат изискванията? И те ще продължават да си искат визи и паспорти. Защо за тях може, а за станалите не? Гледайте какъв сеир ще спретнат французини и италианци за това. А пък чехите със сигурност ще се чупят от съюза.
19
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Леле какво надупване......За македонците няма ли да свалите визите, писна ми да се пишат "българи".....
18
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Грешка е,,,ще си сьрбат попарата после,,,,
17
9
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Май ще трябва да молим Путин да ни приеме в Евразийският съюз. Докато не е станала навалица при него от желаещи.То се видя че ЕС падна под турско робство. Това което пашите не можаха да сторят 600 години, го направиха европейските политици.