ЕС сваля визите на Турция на кредит

Брюксел предложи безвизов режим и за Косово
4 май 2016 15:03,
88
ЕС сваля визите на Турция на кредит
Снимка: архив, Reuters

Европейската комисия предложи отпадането на визите за турски граждани от 1 юли, ако Анкара успее да изпълни пет условия за 2 месеца.

„Турция постигна впечатляващ напредък и ако запази скоростта на реформи, ще изпълни всички критерии за премахване на визите“, заяви първият зам.-председател на Европейската комисия Франс Тимерманс.

Той беше ангажиран с подготовката на споразумението между ЕС и Турция за спиране на бежанската вълна, част от което е ангажиментът за отпадане на визите.

Още по темата

ЕС изисква изпълнението на 72 критерия, свързани с документите за самоличност, върховенството на закона и сигурността и охраната на границите, за да въведе безвизов режим с трета държава.

На Турция ѝ остава да изпълни още 5 от тях: да промени законите си за борба с корупцията и за борба с тероризма, както и за защитата на личните данни според европейските държави. Освен това трябва да подпише споразумение с полицейската агенция на ЕС Европол и да предложи на всички страни от ЕС сътрудничество в правната област.

До края на годината ЕС ще изисква визи за притежателите на паспорти, които нямат най-новия вариант на биометрични паспорти – с пръстов отпечатък и изображение на лицето.

Само Великобритания и Ирландия ще продължат да изискват визи от турските граждани, тъй като при влизането си в ЕС са договорили специални условия. Визите остават и за Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и Швейцария.

"Визовата либерализация не означава безконтролно влизане в ЕС. Само турски граждани с биометрични паспорти ще бъдат допускани в Съюза", добави еврокомисарят по миграцията Димитрис Аврамопулос, който също подчерта, че Турция е постигнала "забележителен прогрес".

В момента изискваните от ЕС паспорти още не съществуват в Турция. Анкара предвижда да започне да ги издава от юни, като капацитетът ще е по около 10 000 паспорта месечно.

Предложението за премахване на визите е комплектовано с механизъм за временно връщане на визите, което може да бъде задействано, както от всяка страна от ЕС, така и от Брюксел – за всички държави.

Според европейските правила Европейският парламент и страните членки трябва да решат дали да приемат предложението на Европейската комисия и да премахнат визите за 75-те милиона турски граждани.

ЕС беше принуден да ускори работата с Турция, след като Анкара постави като условие за премахване на визите от 1 юли, вместо както беше договорено миналия ноември – от октомври. Турският президент Ердоган многократно заплаши Европа, че ако не осигури безвизово пътуване за неговите граждани, ще престане да изпълнява споразумението за бежанците.

Европейската комисия предлага и отпадане на визите за Косово,  което не е признато за независима държава от 5 европейски членки. Миналата седмица ЕК предложи безвизов режим и с Украйна.

Австрия, Германия, Дания, Норвегия и Швеция получиха разрешение от Брюксел да удължат затварянето на границите си като членки на Шенген до края на годината заради бежанския натиск.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


88
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
4
 
15
 
! Отговори
самоубийство преди 7 години
Меркел определено е мюсюлманка.Това рещение е самоубийствено за християнска Европа.
15
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Горе на снимката липсват заголените *** на Меркел и Юнкер!
14
11
 
5
 
! Отговори
Заминавай, де преди 7 години
До АнонименХайде, стягай! И да изпратиш снимка как заминаваш и как най-вече си щастлив в Русия или Китай! Сигурен съм, че ще бъдеш! Успех!
13
1
 
22
 
! Отговори
ами преди 7 години
Отвратен съм....
12
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А защо не ни информират за това нашите управници. Какво сливи ли имат в устата си? Къде е плевнелиев, борисов, и онзи, забравих му името, външния министър.
11
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ама ще се н * а т е от страх бе комшии...
10
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За пореден път се питам : Какво търси България в Европейския съюз ! И за пореден път си казвам че мястото ни не в там Станахме по зависими от колкото бяхме като соц държава .Няма ли най после да бъдем НЕЗАВИСИМИ а Меркел ,Юнкер и останалите да се оправят без нас
9
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А някой попита ли обикновения европеец, какво мисли по въпроса с визите. Не е ли редно да се направи референдум. Тези излязоха по-големи комунисти и от старите. Управляват с укази, само че сега им викат решения.
8
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А честит Евростан! Кадафи и Садам бяха някакви гадняри, че подържаха някакъв стандарт на живот за живеещите в региона, и не допускаха да се нас'ират по света, но нали е важно големите компании да се облажат. Днес ли ще се празнува рожденият ден на Европейското Колониално Блато или друга сакрална дата ще се въведе?
7
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 4Хахахаха и къде го видя това че турците са паднали по долу даже от България по БВП. Турция да спре а ние да тичаме пак няма да ги стигнем
6
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Юли ще има цунами по суша към ЕU Честито
5
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ха, сега за ДПС ще гласуват 75 милиона от Турция! И то тук.
4
3
 
37
 
! Отговори
цък преди 7 години
Баба Меркел, да не би тайно да е приела исляма!!!!!!
3
13
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
То първо с кви пари ще пътуват тия мизерници? Заради санкциите на Русия вече са след България по БВП.
2
2
 
39
 
! Отговори
zeus преди 7 години
Още преди месец Ердоган каза, че ще даде турски паспорти на 2 милиона бежанци, уж да гласували на изборите. Ха се сетете сами ако паднат визите накъде ще тръгнат с новичките си турски паспорти...
1
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
лицемерие и чаршафи....и ми се гади