В Чехия обсъждат референдум за излизане на Чехия от ЕС

Поводът е перспективата за безвизов режим между ЕС и Турция
4 май 2016 10:14, Елка Василева
44
В Чехия обсъждат референдум за излизане на Чехия от ЕС
Снимка: архив, Reuters

В чешкия парламент предстоят дебати по закон, който да регламентира организирането на референдум за излизане на Чехия от Европейския съюз. Инициативата бе огласена във вторник от депутати десноцентристи от партията "Зора - национална коалиция", предаде ТАСС.

Предложението бе мотивирано от перспективата да бъде въведен безвизов режим между ЕС и Турция. Подкрепиха го 96 от 169-те парламентаристи, присъствали на заседанието.

"Съвсем недопустимо е една 75-милионна мюсюлманска страна, която съзнателно сътрудничи с "Ислямска държава", да получи свободен достъп до Европа и в Чехия. ЕС отдавна вече не е обединение, бранещо интересите на европейските граждани. Превърнал се е в диктаторска организация", заяви лидерът на партията Мирослав Лидински.

Негови привърженици допълниха, че целят "не да унищожат онова, което е добро в ЕС, а да спрат самоубийствената политика на европейските елити".

Идеологията на "Зора - национална коалиция" е основана на популизъм и ислямофобия, изтъкват според ТАСС неназовани пражки политолози. Инициативата й бе подкрепена от комунистите в чешкия парламент. Подкрепиха я също повечето депутати от Гражданската демократическа партия и някои парламентаристи от управляващата коалиция.

Според експерти обаче, ако се стигне до гласуване в парламента на предложението да бъде включен в конституционната система закон за организиране на референдум за излизане на Чехия от ЕС, то това предложение няма да получи парламентарна подкрепа. Предстоящите дебати отразяват несъгласието сред чешките политици с инициативите на Европейската комисия за ускорено въвеждане на визова либерализация за Турция и за финансови санкции спрямо страни членки на ЕС, които откажат да приемат бежанци въз основа на разпределителни квоти, добавя агенцията.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
3
 
59
 
! Отговори
Лъвско Сърце__ преди 7 години
Браво на Чехия, те поне мислят за народа си!!!
23
1
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
олко депотати има в този малък парламент. 11 милиона жители от които 95% са чехи и 5% етноси имат по малък парламент от България.Следователно чешкия народ храни по малко държавници от България. Банда Борисов и сие заставиха българския народ на колене пред огромен външен дълг, разпределен за офшорки и имоти в чужбина. Борисовите министри доволно потриват ръчички а ние да му мислим и пра-внуците ни ще се влачат по колене пред този огромен дълг.Помнете ми думата Борисов ще емигрира като Станишев
22
3
 
64
 
! Отговори
Dinko преди 7 години
Ето една нация с гръбнак и собствено мнение!Браво на чехите!Като гледам в средна Европа в страни като Унгария и Чехия има доста повече разум отколкото в Брюксел!
21
3
 
62
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дайте възможност на християнките да отглеждат деца, но не! Те трябва да работят за да се вземат от техните данъци и да се оглеждат мюсюлмански и ромски търтеи. Това е псевдо хуманизъм, защото кой ще ги храни търтеите, като изчезнат европейките?А за Чехия, БРАВО!ВЕТО НА ВИЗИТЕ ЗА ТУРЦИТЕ!
20
26
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Московски чалъми. Купуваме 5 маргинали в чешкия парламент от сорта на атакаджиите в нашето народно събрание. Целта разпадане на ЕС под мъдрото ръководство на КГБ и Путин.
19
26
 
41
 
! Отговори
Турчина преди 7 години
Колкото и да се гърчите вече е късно. Европа е поела пътя по ислямизацията ако ще днес да затвори границите вече има достатъчно мюсюлмани които след десетилетия ще се умножат двойно. Европейците намалят заради гейските наклоннисти и ще неще имат нужда от имигранти.2043 Европа ще се управлява от мюсюлманиБаба Ванга
18
1
 
44
 
! Отговори
Мунчо преди 7 години
Да излезем всички - може следмащият съз да се направи с глава, а не с ***.
17
2
 
53
 
! Отговори
както върви преди 7 години
се очертава ние да останем последни европейци, най-европейци
16
1
 
75
 
! Отговори
as преди 7 години
хм, първо Унгария, а сега и Чехия... малко по малко започват да се осъзнават страните. жалко че ние сме д0лни мьpши и като нищо ще подкрепим турция но не и да се събудим и осъзнаем
15
3
 
70
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
БРАВО НА ЧЕХИТЕ. САМО ЧЕ ТАМ СИ НЯМАТ ТИКВА ОТ БАНКЯ И КРИВОУСТА ПРЪМОВА. ЖИВИ ДА ГИ ОЖАЛИШ ТЕЗ ЧЕХИ. КАКТО БЯХ ПИСАЛ ПРЕДИ ПОВЕЧЕ ОТ 10 ГОДИНИ ЕС Е ВАВИЛОНСКА КУЛА КОЯТО ЩЕ СЕ СГРОМОЛЯСА С ГРЪМ И ТРЯСЪК.
14
2
 
92
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Браво на чехите ,сериозна нация ,все някой трябва да се опъне на самозабравилата се Меркел ,иначе лека му пръст на Европейския съюз .Крайно време е да разберат че Европа свършва по билото на Странджа и по река Марица На юг е рекетьорския манталитет
13
3
 
88
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Браво, само така ще им покажем на самозабравилите се политици в Брюксел, че не сме овце, да правят каквото искат със съдбата ни. Долу ЕС, долу нато!
12
0
 
85
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дай Боже и в България ! Само не знам какво ще правим с новия огромен външен заем взет от правителството и вече похарчен за офшорки и министерски имоти в чужбина ! Ум не ми го побира това. Борисов е гьн сурат който е пренуден да лъжеб Той не спира да тича по всички краища на България, да демонстрира енергия и дейност, да отвлича вниманието на неграмотната българска рая.
11
3
 
80
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До extremistТурция не е виновна за мигрантите. Тя гледа да се оттърве от тях.Виновни са европейските политици в т.ч. и българските които са сеодупили на ФАЩ.Ако на границата има гранична войска която да стреля на месо както едно време да видим Ердоган къде ще ги праща тези нашественици.
10
0
 
103
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Браво на Чехия, така се защитава позиция. Брюкселските зелки разбират само от заплахи.
9
2
 
84
 
! Отговори
Revolution_ преди 7 години
Браво на Чехия. А България и Румъния кога? Двете най-пренебрегвани страни....
8
1
 
81
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Брюкселският режим трябва да се премахне
7
0
 
78
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"ЕС отдавна вече не е обединение, бранещо интересите на европейските граждани. Превърнал се е в диктаторска организация"
6
29
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не се вълнувайте, НЯМА да излезе. Дори и вероятност няма. Само в болните русо мозъци. Пийте хаповете и я давайте айляк.
5
8
 
63
 
! Отговори
матросчо преди 7 години
И забележете, чехите, които според нашите прозападни политикани, най-много са страдали от комунизъмът, имат комунистическа фракция в парламента, а сега де, нали уж Европа отрече ком....т , а нашите го заклеймиха - нещо не се връзва, КОЙ лъже и наклепа хиляди честни българи, отдали живота си за просперитета на България, вярно, отидоха си, но така ли ще възпитаваме децата си - вън фашистите от парламента, отново поляха КАЛ върху народа.........