ЕК налял ?509 млн. на Гърция за бежанците

Еврокомисар Аврамопулос постави под въпрос бъдещето на ЕС
9 май 2016 14:14,
6
ЕК налял ?509 млн. на Гърция за бежанците
Снимка: Investor.bg

Европейският комисар за имиграцията подчерта значението на сигурността и обмяната на информация като предпоставки за икономически растеж и развитие

Европейската комисия (ЕК) е отпуснала 509 млн. евро на Гърция за справяне с бежанците от разразяването на мигрантската криза. Това каза европейският комисар за имиграцията Димитрис Аврамопулос в рамките на събитие, насочено към малкия и средния бизнес, организирано от ProCredit Group и провеждащо се в гръцкия град Солун.

"Аз не отговарям за икономиката или за финансовите въпроси, но смятам, че не само Европа, но и целият свят трябва да има два топ приоритета - сигурността и вътрешните работи", коментира Аврамопулос, който е и министър на отбраната на Гърция.

"С бежанците виждаме реалността", продължи той и даде за пример условията, в които живеят бежанците в лагера Идомени, намиращ се на границата между Македония и Гърция, и ситуацията, в която се намира южната ни съседка в опита да се справи с потока на бежанци през Бяло и Средиземно море.

В Деня на Европа Аврамопулос постави под въпрос бъдещето на Европейския съюз (ЕС) в контекста на два основни принципа, залегнали в Договора за ЕС – на отговорността и солидарността, които поставят въпроса за "нуждата от повече Европа".

"ЕК се намира на страна на гръцката държава", каза още еврокомисарят. "509 млн. евро са дадени на Гърция, които са свързани с мигрантите и осигуряване на техния престой."

Той разкри, че ще бъдат предоставени още 83 млн. евро за подобряване на условията на живот на бежанците.

"Ръка за ръка ние търсим начин за да се вземе най-доброто решение за тези хора", оцени Аврамопулос.

Еврокомисарят по въпросите за имиграцията подчерта, че решението страна, която откаже да приема бежанци, да плаща глоба, е друга форма на солидарност, а не наказание.

Според него популизмът, национализма и ксенофобията водят Европа в грешна посока. По думите му правителствата на страните членки, които водят подобни политики, трябва да понесат своята отговорност.

Той каза, че въпреки терористичните атаки в Париж и Брюксел, Европа не се страхува от тероризма.

"Те (Атентатите – бел. авт.) само увеличиха склонността ни да се борим с тероризма", заяви той и бе категоричен, че сигурността е предварително условие за постигане на икономически растеж и развитие.

"От значение е да споделяме информация, за да си вярваме", подчерта Аврамопулос значението на сигурността.

Още икономически новини и анализи четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
10
 
! Отговори
gtf преди 7 години
да бе, 50 хил. евро на мигрант за година, докато бабите ни са с 1800 евро пенсия.. за детските да не говорим. Че то работещите българи получаващи толкова са една шепа, та не разбрах къде е солидарността на евросъюза в този случай
3
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЕК колкото и да "налива" на Гърция... полза няма. Последните 6 години само наливат, преливане - няма. Няма и да има.
2
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Колкото повече пари се наливат за "бежанците" толкова повече те ще се увеличават.Ако не се дават пари на калпак те ще си ходят у дома.Всеки иска безплатен живот но само "бежанците" го получават-докато не се счупи клона и тогава "бежанците" ще разберат кон боб яде ли.
1
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Малко е наляла, нали мути ги е поканила?