Щом си на ток, ще плащаш

Българските цени на тока 14-ти по скъпотия в Европа, на газа – 11-ти
Обновена: 28 май 2016 07:37 | 28 май 2016 07:30,
76
Щом си на ток, ще плащаш
Снимка: Dnes.bg

Цената на тока непрекъснато се покачва, съобщи статистическата агенция на ЕС. За година тя се е повишила средно с 2,4 процента в ЕС. За последните 8 години електричеството е поскъпнало с повече от една трета и сега средната му цена е 21,1 евро за 100 кв/ч, като не се забелязват никакви тенденции за поевтиняване.

В България цената на тока е наполовина от европейската (€9,6/100кв/ч) и е най-ниската в ЕС. Само сърбите, косоварите и албанците си светят по-евтино. Когато обаче цената се адаптира към покупателната способност, се оказва, че финландците и шведите влагат най-малка част от парите си в сметката за тока, следвани от жителите на Люксембург и французите.

Пресметната през доходите на българите, цената на тока у нас е 14-а по скорост на изпразване на портмонетата, оставяйки зад нас сумата, която заделят англичани, холандци, австрийци, ирландци, както и половината от новите страни, включително Чехия, Унгария, Словения и Хърватия. Най-солени сметките за ток излизат на португалците, германците, испанците и на румънците.

Между средата на 2014-а и на 2015 г. токът в България е поскъпнал с 6,9%, а различните такси и данъци, които са включени в крайната цена, са 17%, изчислява още Евростат.

В Дания, където токът номинално е най-скъп в Европа 30 за 100 кв/ч, две трети от цената се образува от данъци и такси. Средното за Европа е 33%.

Докато цената на тока върви твърдо нагоре, газът поевтинява. Евростат цитира България сред държавите, в които тя е паднала най-много за година – с 19,1%. Въпреки това най-евтиният газ за домакински цели се продава в Румъния (€3,4 за 100 кв/ч). У нас за същото количество се плащат €3,9 евро при средна цена за Европейския съюз от 7,1 евро.

Пресметната през националния портфейл обаче, цената на газа излиза най-евтино на гражданина на Люксембург, британеца, естонеца и дори на белгиеца. Когато се преизчисли през доходите на българина, цената на газа у нас излиза 11-та най-скъпа в ЕС. Най-дълбоко се бъркат в джоба потребителите на газ в Португалия, Испания и Гърция.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
1
 
2
 
! Отговори
demograph преди 7 години
Щом като 80% от българите се къпят един път месечно от токов страх, а зиме се купчат около кюмбета на дърва, смятайте на какъв хал сме. Българинът вони на мизерия. И защо? - За да пълнят банковите сметки на кадии, мутри, оффчари и толупи...
59
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Токът е като водата - Дар Божий , но Ангелите които ни снабдяват с него не са. Много им е висок хонорара . В миналото заплащането не е било проблем , но сега е проблем номер 1 . Оказа се , че самото минало е прблем . Проблематично минало , проблематично настояще . Скок от каменната ера в ерата на Проблемите .
58
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Щом си на ток, ще плащашДобро признание че в България има и хора които живеят в каменната ера.Е има и такива които използват ток,и не са в каменната ера.Но някои има голямо желание да увеличи българите които живеят в каменната ера.
57
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Истината е, че в България токът е най-евтиният в Европа. И то не само че е най-евтинията, а е по-евтин почти двойно. Колкото и минуси да слагата, това е ФАКТ.Няма как да станем развита нация с тази ниска цена на тока.
56
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
тока поскъпва но начините за добиването поевтиняват,следователно малко по малко който има възможност ще си добива сам ток и тогава да ги видим монополистите.Едно време един наш преселник в турция направи собствен вец като бара на планински поток в селце без ток в планината и тамошния монополист за два дена прекара ток в цялото село уплашени да не би нашия да го захрани сам и му забраниха да продава ток,и всичко това с 1500долара инвестиция за веца а с възможност за цяло село
55
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Стига да не си "ром". Тогава ако искат да плащаш е дискриминация, расизъм и срещу човешките права.
54
6
 
5
 
! Отговори
Гошко хубавеца преди 7 години
Абее много скъпо тоя ток. Може би това отново е вина на Бойко Борисов, хахах.
53
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бухалката ми стои подпряна до вратата.
52
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Щом си на ток, ще плащаш"Тоягата също е разплащателно средство. Само припомням в случай, че на някой му хрумне нещо по темата.
51
3
 
4
 
! Отговори
Mitoto преди 7 години
Ami kolko e nelegalniat iznos na elektroenergia ot bugaria v turkiye?!:-)
50
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какво чудно има, щом политиците ни са продажници и българоубийци?
49
1
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Който взима 5-6 хил. евра, всичко му е евтино.
48
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
така е когато няма държавници, а само крадци!
47
10
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Изберете Костов, да си осинови още няколко американски централи, и цената ще се изравни с най-високите.
46
3
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А заплатата на българина как е спрямо европейската?
45
1
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Помня като закриваха блоковете в АЕЦ как се надпреварваха да лъжат, че това по никакъв начин няма да се отрази на цената на тока. Отрази се, но връщане назад нямаше. Това е принцип в българската политика - важното е да излъжем хората сега, а когато разберат че са излъгани, вече ще е късно - политиката на свършените факти.
44
5
 
12
 
! Отговори
заключение преди 7 години
от първия абзац следва заключение, че в България е най-слабата енергийна мафия от целия ЕС !!! Все пак производството на ел енергия е сходно навсякъде?!
43
4
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Те дигнаха тока с по 10% няколко пъти иначе в статията пише 2.5 % увеличение .... абе измикяри...пак платена статия
42
1
 
22
 
! Отговори
Mimi преди 7 години
Хмм, абе то и Чехия има няколко централи за ток и го произвежда, *** не пречи там токът да е скъп. Почти 3 пъти по-скъп от България. Дерат ли дерат с такси и данъци. Около 55% от крайната цена на тока се е образувала от данъци и разни такси. Да ви таковам зелената енергия, пренос и тем подобни измишльотини.
41
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
С газта нито можеш да си светиш нито да си пуснеш телевизор или компютър нито да имаш топла вода.С газ може единствено да се готви.Апартамент с газова печка е безумно да се отоплява щото смърди и е опасно.Остава само готвенето.Е то хубаво ама има някаква оферта само ако човек готви за 10,20 човека при това нон стоп.Обикновено семейство в София за ток за готвене дава 30,40 лв месечно.Ако е на газ то би било с 10,20% по-малко.Голяма изгода няма що.За 10 лв на месец да влачи газовата бомба вкъщи..