Брюксел затяга примката на Полша

Втори етап на разследването на ЕК за върховенството на закона във Варшава
1 юни 2016 16:30,
43
Брюксел затяга примката на Полша
Снимка: архив, Reuters

Европейската комисия засили натиска си върху Полша, пристъпвайки към следващия етап от започнато през януари разследване срещу страната, което може да доведе до отнемането на правото ѝ на глас в ЕС. Гневът на Брюксел е предизвикан от законодателни промени, които според него нарушават европейските стандарти за правосъдие.

Брюксел изпрати днес становище, в което посочва три правни несъответствия, свързани с висшия съд в страната – Конституционния трибунал, които според Европейската комисия застрашават върховенството на закона.

„Въпреки усилията ни досега не успяхме да намерим решение за основните проблеми, които ни тревожат – състава на Конституционния трибунал, публикуването и спазването на неговите решения и законодателната му реформа“, заяви първият зам.-шеф на Еврокомисията Франс Тимерманс.

През януари Европейската комисия го натовари да води преговорите с Варшава по нова процедура за върховенството на закона, която за първи път се прилага в ЕС. Разследването беше започнато, след като новото консервативно правителство на Беата Шидло реши да подмени неудобни членове на Конституционния съд и шефове на държавните медии, за да отстрани хора, назначени от предишните управляващи. Съдиите отхвърлиха новите назначения, а правителството обяви за невалидно тяхното решение. Според опозицията управляващите целят блокиране работата на конституционния съд, който контролира съответствието на новоприетото законодателство с полската конституция.

„Диалогът ни беше конструктивен, но не доведе до резултати“, съобщи Тимерманс, който два пъти пътува до Полша, за да преговаря с властите и опозицията. Той призна, че не е успял да се срещне с Ярослав Качински - лидерът на управляващата евроскептична партия „Право и справедливост“, за когото се смята, че взема решенията.

Европейската комисия отложи със седмица отварянето на следващия етап от процедурата, а Тимерманс обяви, че е оптимист, че до него може да не се стигне. Днес той отказа да обясни какво е променило решението му.

Полският правосъден министър Збигнев Жобро заяви, че е „изненадан и натъжен“ от хода на Брюксел.

Сега полските власти трябва да отговорят на формалното писмо от Брюксел с аргументи в срок от две седмици. След което Еврокомисията може да излезе с конкретни препоръки за промени в полското законодателство. Ако те не бъдат направени, ще бъдат предложени санкции, включително отнемането на правото на глас на Полша при взимане на решения на европейско ниво. Наказанието трябва да бъде прието с единодушие от европейските лидери. Премиерът на Унгария Виктор Орбан вече обяви, че ще им наложи вето.

Процедурата за върховенството на закона се смята за механизъм за ранно предупреждение при съмнение за системен срив, засягащ целостта, стабилността и доброто функциониране на институциите и механизмите, установени на национално равнище, за да се осигури върховенството на закона. Тимерманс подчерта, че Европейската комисия не желае да се меси в политическите дела на Полша, а само да гарантира, че се спазват принципите, с които страната се е ангажирала при влизането си в Съюза.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до наивник #30:Ние освен компромиси,даже безропотно приемане на "каквото кажат началниците",друго не правим,ама някой да ни е "чул гласа" някъде?!!Освен едно нескончаемо :бе-е-е.....
14
0
 
0
 
! Отговори
ким сун преди 7 години
Поляците са хубави хора,ама тая водка ше им изяде главата пак.
13
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако иска да и се чува гласа в Брюксел, Полша трябва да постигне компромис с Еврокомисията.
12
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
нормално е 56% в гепрмания да искат оставане в ЕС. Полиовината от тях са бр.адати майки и всякакви други мигранти на социалки. Останали са 29% "лузъри", които трябва да изхранват останалите. А в България хората, които искат оставане в ЕС са 500 тр.олски лузъра на сор.соидна хранилка, които ще загулят центовете, ако излезем от ЕСL))
11
2
 
28
 
! Отговори
БОЙКО преди 7 години
Браво на държави като Полша, Унгария, Чехия и Словаки, които не се навеждат пред никой, а не като наште подлизурковци които само чакат потупвания по рамото от меркел, обама и камеран.
10
2
 
18
 
! Отговори
да бе да преди 7 години
Заплахите с Брюксел вървят в България и донякъде в Румъния. Заплахата "Отнемане на глас" не мина, какво следва?
9
1
 
21
 
! Отговори
www преди 7 години
ДА НЕ МИСЛИТЕ ЧЕ В ЕВРОПА КОЙ ЗНАЕ КАКВО ПРАВОСЪДИЕ ИМА... ВСИЧКО Е НА СТРАНАТА НА ИНТЕРЕСА..
8
2
 
26
 
! Отговори
Д-р Фройд преди 7 години
Тия в Брюксел са мазохисти, бе. Не им стига икономическата криза, безработицата, бежанците, кризата на доверие и какво ли не още, а те си отварят нов фронт
7
0
 
13
 
! Отговори
Разбирач преди 7 години
Наште много се надяват да заменят механизма за наблюдение на борбата с корупцията и съдебната реформа с тая нова процедура, но тя, както се вижда, е много по-бърза да удря през ръцете от годишните доклади, с които в Брюксел ни влачат от 2007 г
6
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Алоооо,...когато си подписал един договор в които ИСКАШ да се присъединиш към някои или нещо то тогава е съвсем нормално да искат от теб да си спазваш договореностите!!Да не казвам че тези договорености са само да спазваш закона и той да е висшата форма!
5
15
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Най много емигрирали са поляците из Европейските Дьржави! Всички европейски закони им са позволени без пречки! А на края си избират управник расист и нещат да спазват европейските закони! За туй на тия двуличници поляците, трябва да им се отнемат еврооейските права!
4
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Наказанието трябва да бъде прието с единодушие от европейските лидери. Премиерът на Унгария Виктор Орбан вече обяви, че ще им наложи вето."Държавите една по една се освобождават от брюкселско робство.
3
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не знам колко трябва да абен и смо..тан та да си мислиш че при един референдум народа ще иска да излезем от ЕС!?!?!И май това ми прилича на путиновата пропаганда!
2
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На поляците им писна от простотиите на Брюксел. Затова гласуваха за новото правителство. НПО-тата изкараха красивите протестъри в Полша, ама без резултат.
1
7
 
24
 
! Отговори
Karpuzan преди 7 години
Поляците не цепят басма на никой , не са като нашите мушмороци