Юнкер бесен на Германия и Франция заради хербицид

Съдебен процес надвисва над ЕС
6 юни 2016 17:10,
27
Юнкер бесен на Германия и Франция заради хербицид
Снимка: архив, Reuters

Европейската комисия заплаши днес, че няма да позволи да ѝ бъдат прехвърлени отговорностите по вземане на ключово решение за съдбата на най-използвания в земеделието и градинарството хербицид – глифозат. Той се продава под търговското име „Раундъп“.

„Страните членки трябва да си поемат отговорността и няма да могат да се крият зад комисията. Ясно е че отговорността за вземането на това решение е на страните членки“, заяви говорител на председателя на Комисията Жан-Клод Юнкер.

Острият коментар бе предизвикан от поредния неуспешен опит да се удължи лицензът на препарата срещу плевелите, който изтича на 30 юни. Гласовете на 20 държави, сред които България, не стигнаха за вземането на решение, тъй като големите страни – Германия, Франция, Италия се въздържаха и не можа да се постигне класифицирано мнозинство.

Юнкер е изправен пред трудно решение дали да продължи лиценза на глифозата, за който има съмнения, че е канцерогенен, или да трябва да се яви на съдебно дело с производителя, което заплашва бюджета с милионна глоба.

Проблемите на глифозата започнаха, когато Международната агенция за борба с рака към Световната здравна организация обяви, че глифозатът се свързва с някои видове рак на кръвта и го прехвърли в списъка си с канцерогенни вещества.

Това научно становище се отхвърля от Европейската агенция за безопасност на храните, която препоръчва кои препарати да се разрешат за употреба в ЕС и кои да се изтеглят.

Първоначално Европейската комисия предложи сертификатът на хербицида да бъде удължен с 15 г., но заради съмненията в неговата безопасност го намали на 9. Европейският парламент пък настоя за 7-годишен лиценз и забрана за използването му в паркове и детски площадки. Миналата седмица Еврокомисията предложи удължаване с до 18 месеца, когато се очаква да е готово научното мнение на Европейската агенция за химическите продукти.

Това предложение обаче също беше отхвърлено и се очаква утре Еврокомисията да даде днешния вот на апелационна комисия, която да се произнесе по него. Очаква се втората инстанция да се събере около 20 юни, малко преди изтичането на лиценза. Ако и тя не вземе отношение, Европейската комисия ще трябва да реши какво да се прави с препарата срещу плевели. Тя може да удължи разрешителното или да не прави нищо, което означава, че „Раундъп“ ще спре да се продава в ЕС от Нова година.

Изненадващият отказ на германските социалдемократи - по-малкият коалиционен партньор на канцлера Ангела Меркел, да я подкрепят за запазването на глифозата, е причината за патовата ситуация. Гласовете на Германия не само са нужни за събиране на квалифицирано мнозинство, но и тъкмо тя беше избрана да бъде докладчик от името на европейските членки по бъдещето на химикала.

Днес единственият глас против е бил на Малта, но Германия, Франция, Италия, Португалия, Гърция, Австрия и Люксембург се въздържаха. Общата тежест на 20-те държави, подкрепили глифозата, е 52,9% от нужните 70.

Глифозатът е лицензиран и се използва широко в ЕС от 2002 г. Той е откритие на фирмата "Монсанто", но негови производни са лицензирани и от конкурентите му. Няколкостотин препарата за растителна защита на основата на глифозат са регистрирани в ЕС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това е само началото. , , , , , , , , , , , ,
20
1
 
5
 
! Отговори
раундъп преди 7 години
Всъщност раундъп го имаше открай време. Беше първият хербицид.Има много по-опасни 0трови, за които не се говори въ0бще
19
1
 
1
 
! Отговори
Д-р Фройд преди 7 години
До ko4anТова е вярно. Също така е вярно че германските социалисти обърнаха палачинката, след като продажбата се провали. Човек трябва винаги да гледа с подозрение на мотивите на социалистите. Където и да са те
18
6
 
1
 
! Отговори
Евролюб преди 7 години
До ЕднаТова пък какво общо има. Смесвате нещата, за да ги вкарате в една синьо-червена мъгла, в която на всички им е все едно за всичко. Въпросът е конкретен и не е свързан с търговското споразумение със САЩ. Виж, ако американците са ви отказали виза, това е друг въпрос. Можете да се гневите на всичко американско, но няма защо да подвеждате форума.
17
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Nashte ako ne se navedat..nqma koi drug da go napravi. Slaba darjava..korumpirani politici ...Thank you na bb..cc..I EU
16
1
 
8
 
! Отговори
ko4an преди 7 години
Байер Концерна иска да купи Монсанто, защото има голям отпор към монсанто. Искат да продават същите отрови под марката Байер, Made in Germany. Немяугите жинаги са намирали начин да цакат европа. Римляните е трябвало да ги избият до крак преди 2000 г.
15
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Интересно ми в гласуването, българските ни представители дали са били първи в подкрепата към Монсанто или са били в първите пет? По назад не са останали съм сигурен, но дали ще получат "конгратюлейшънс" ми е въпросът.....
14
2
 
18
 
! Отговори
Една преди 7 години
Е за това би било хубаво да ни питат! Изобщо трансатлантическото споразумение (като цяло) не трябва да се одобрява от България набързо и нека поне веднъж да не сме първи с подписа. Доста правителства в Европа сигурно ще се противопоставят на това извращение и можем да се "снишим" зад тях, така че шефовете да не дръпнат ушите на Послушанко, че той от това най се плаши.
13
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 15,значи какво, щом е имало Чернобил сега що да протестираме против Монсанто, нали Хамериканции. Пък и преди не можехме, сега можем ама както казваше баба ми, кел файда
12
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Чух, че щели да организирват от фирмата Монсанто реклама на Раундъп като започнат да мият жълтите павета пред народното събрание с пръскачки със смес от раундъп. Идеята е добра.
11
1
 
29
 
! Отговори
Потребител преди 7 години
Щом е продукт на "Монсанто" трябва да се изследва молекула по молекула най-малко 10 години и едва след това евентуално да се ползва ако е 100% чист. Продукти на тази фирма са избили,избиват и ще избият повече хора от умрелите в 2те световни войни.За съжаление имат повече пари и власт от 2/3 от държавите по света.
10
17
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Оптимист--11;Де да бяхте протестирали наявремето с такъв плам ,когато скриха за ЧЕРНОБИЛ, Ама нали беше " братско " олъчване. Всичко "братско" е позволено.
9
5
 
12
 
! Отговори
Домакиня преди 7 години
А в нашия супер Раундъпа са го пуснали вече на 50% намаление. Ще взема да се запася
8
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
евала на наште, човек може да разчита на българското правителство да го защити. при всякакви обстоятелства се хвърлят кат матросовци да ни бранят здравето
7
7
 
8
 
! Отговори
Оптимист преди 7 години
14 години са ни тровили с това, колко му е да издържим още толкова. Освен това този като го махнат, друг ще създадат, още по-силен
6
4
 
50
 
! Отговори
123 преди 7 години
Мамицата им на "наш'те" са гласували за продължаване на лиценза на Монсаното - за Раундъп! Баси продажните ***!
5
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Само ГМО-то засега не пречи да правят пари, нали? Всичко вече ще се контролира, даже и натуралните неща ще се произвеждат от правилно лицензираните хора, защото иначе ще спрем да бъдем толкова материално зависими. Много ми напомнят на филмите за Римската Империя и сената от бездарници, които решавали съдбата на хората.
4
1
 
25
 
! Отговори
Майна преди 7 години
Българите са резистентни към Раундъп :)
3
30
 
3
 
! Отговори
Kkk преди 7 години
Като прочете че този химикал го произвеждат и други, защото така е закона какво точно не ти стана ясно на мурзилската тиква? И bayer ли са уолстрийска компания, глупи?
2
1
 
10
 
! Отговори
! преди 7 години
....na amerikancite 30 000 rabotni mesta...oha....