Два съседни английски града – на двата полюса за Brexit

"За" или "против" раздели Кеймбридж и Питърбъро
8 юни 2016 21:42, Елка Василева
10
Два съседни английски града – на двата полюса за Brexit
Снимка: архив, Reuters

Кеймбридж и Питърбъро ги делят само 60 километра, но двата английски града трудно биха могли да бъдат по-различни, става ли дума за приближаващия британски референдум за излизане или оставане на страната в Европейския съюз.

Кеймбридж, известен с 800-годишния си университет и с преуспяващ високотехнологичен сектор, е убеден привърженик на членството в ЕС, показват проучвания на общественото мнение. Питърбъро обаче стана силно евроскептичен под натиска на многото имигранти от Източна Европа, пишат Джорджина Купър и Алекс Фрейзър от Ройтерс.

Академичният потенциал на Кеймбридж е голяма притегателна сила за изследователи, учени и изобретатели от страните от ЕС, които се възползват от правото си на свободно движение в ЕС. Мнозина се опасяват, че може да загубят правото да работят във Великобритания, ако на 23 юни страната гласува за излизане от блока.

"Би трябвало да улесняваме най-добрите да идват тук и да дават своя принос, а не да ги затрудняваме", казва Джулиан Хупърт от групата "Учени за ЕС", бивш депутат от Кеймбридж. "Хората, които живеят тук, хората, които работят в университетите, които работят в сферата на високите технологии, в болниците, наистина се притесняват какви ще са последиците. За тях нещата може да се развият зле, ако излезем от ЕС".

Но много жители на Питърбъро се оплакват от драстичното нарастване на имиграцията, предимно от Източна Европа, казвайки, че тя създава напрежение с жилищата, обществените услуги и социалното единство.

Плакати, призоваващи за напускане на ЕС, може да се видят в катедралния град, където, както и на на много други места във Великобритания, вече има полски магазини за хранителни стоки, литовски ресторанти, български строители и румънски водопроводчици.

Питърбъро привлече много мигранти в земеделския си сектор и предприятията си за пакетиране и е сред най-бързо растящите градове във Великобритания с темпове на растеж, надхвърлящи повече от два пъти средните за страната за периода 2004-2014 г., според групата за анализи "Център за градовете". През февруари той беше на второ място по евроскептицизъм във Великобритания, според проучване на ЮГов.

"Аз съм за имиграцията, но тази страна става малко пренаселена за територията, с която всъщност разполагаме", казва Хана Купър, жителка на града. "Затова ще гласувам за излизане от ЕС".

Агитиращите за напускане на ЕС казват, че очакват поне 60 на сто от гражданите на Питърбъро да гласува за Brexit.

Но не всички се оплакват от притока на източноевропейци.

"Стига хората да работят и да допринасят за икономиката, аз нямам никакви проблеми, че тук идват хора", казва продавачът на цветя Том Килигрю. "Не ме притеснява ни най-малко".
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още по темата: ВеликобританияBrexit
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
5
 
! Отговори
Мънго Джери преди 7 години
В Брюксел май продължават да се правят на неразбрали, че точно малоумната им мигрантска политика ще разбие ЕС!
4
0
 
4
 
! Отговори
Алекс преди 7 години
Аз съм за оставането на на Англия в ЕС но определено си подкрепям проверките по границите. Като гледах клипчета от Джунглата ми се изправя косата, че подобни неандерталци ще се влеят в цивилизована страна. Не виждам как от такива хора може да се очаква нещо добро. Ако бяха мирни и наплашени от войната, нямаще хората в Кале да си разпродават къщите на безценица.
3
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Проблемът е, че в Британия има много високообразовани талантливи и свестни хора, но покрай нестихващия наплив от имигранти, постепенно се размива традиционното схващане за британска национална идентичност, традиции и манталитет..... Спомнете си филма 'Вчера' - където е показано с какъв респект будните младежи у нас през 60-70-тте години са гледали на английската култура и са изучавали езика на Шекспиър, да, Кеймбридж си остава един от престижните символи на елитното английско образование, но никой не би могъл да знае в каква посока ще се развие то, ако арабското.и източноевропейското пре
2
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Като се напълните с "мигранти" бягащи от камилата или магрето изхождащо се пред колибата им, веднага ще ги назначите в Кембридж като консултанти по реология на вискозни субстанции.
1
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Няма какво да се лъжем.Британците,както и повечето развити европейски страни не искат ЕС.Само просяци като нас искат да са поробени.Затова сме и на това дередже.Друг е въпросът,че референдума ще го изтипосат като президентските избори в Австрия.