Горд проевропейски президент на проевропейски народ!

Плевнелиев: Нова Ялтенска конференция би била срам
8 юни 2016 14:25, Елка Василева
524
Горд проевропейски президент на проевропейски народ!
Росен Плевнелиев. Снимка: Reuters

Президентът Росен Плевнелиев заяви в реч пред Европейския парламент, че е горд проевропейски президент на проевропейски народ. Българите се гордеем, че сме стожер на стабилността и двигател за положително развитие на Югоизточна Европа, каза държавният глава.

В словото си Плевнелиев говори за бъдещето на Европа и настоящите предизвикателства пред ЕС.

Мирът и свободата днес са подложени на изпитание, а поколението, което разруши Берлинската стена, днес издига нови граници в сърцето на Европа, каза Плевнелиев.

Надявам се, че не сме на прага на нова Студена война, но сме изправени пред студен мир и повратна точка бяха събитията в Украйна, каза Плевнелиев.

Руският президент често говори за сфери на влияние на "великите сили", дали не сме изправени пред нова Ялтенска конференция, попита Плевнелиев. Ако Западът допусне това, би било исторически срам, добави той.

Плевнелиев посочи, че събитията в Украйна са напомнили, че достиженията на човечеството не са даденост. „Не искахме нова война в Европа, но за съжаление днешните събития в Украйна са война. За мен, за нас, Крим е Украйна и Украйна е Европа“, посочи Плевнелиев. Президентът призова за спешна отмяна на визите за украински граждани.

Мирът не е даденост и е задача на всеки да се бори за него и да го защитава, каза Плевнелиев. Мирът не е само липсата на война, а човешките права и върховенството на закона, отбеляза държавният глава.

Президентът даде за пример българския революционер Гоце Делчев, мечтал за свят, в който народите се противопоставят единствено на полето на културата, науката и познанието.

Не трябва да позволяваме Европа да изпада в криза на духа, където отсъстват съпричастността и ценностите. Независимо дали става дума за миграцията или санкциите срещу Русия, трябва да бъдем обединени, защото сме семейство, заяви президентът.

България показа, че е лоялен партньор в добри и в тежки времена, защитава външните граници на ЕС професионално и ефективно, заяви държавният глава.

Нашата страна е съпричастна с бежанците и предоставя закрила на онези, които отговарят на изискванията. България изпълнява своите отговорности и задължения, затова трябва да бъде приета в Шенген възможно най-скоро, това е в интерес на общоевропейската сигурност, призова Плевнелиев.

Държавният глава призова да не „се боим от икономиката на споделянето и електронната търговия, а да ги насърчаваме. Европа трябва да поведе новата индустриална революция и развитието на цифровите технологии“, смята Плевнелиев.

Според него всички предсказания за разпад на ЕС са погрешни. „Президентът Желю Желев казваше, че демокрацията се лекува с повече демокрация. Убеден съм, че ще решим настоящите предизвикателства, без да отстъпваме от ценностите си. Не трябва да отлагаме решенията за следващото правителство или следващото поколение“, призова президентът.

Кремъл се опитва да ни противопостави и да дестабилизира ЕС, да всее съмнение в сърцевината на европейския проект, да срине основите на Общността - единството, съпричастието и върховенството на закона, каза Плевнелиев и добави, че целта е да бъде сринато доверието на европейците, а това е най-голямата заплаха.

България винаги е била слаба, когато е била сама. Днес България е силна като част от ЕС и НАТО, отбеляза в словото си българският държавен глава.

Плевнелиев произнесе речта си от тържествената трибуна на Европейския парламент в Страсбург. Той е четвъртият демократично избран български държавен глава и вторият, който говори пред ЕП от приемането на нашата страна в ЕС през 2007 година. Той бе посрещнат на крака от пленарната зала. Речта на президента бе прекъсвана от аплодисменти, пише БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


524
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
335
0
 
0
 
! Отговори
Славен украинец преди 7 години
някой може ли да ми даде достоверни исторически източници за миналото на Украйна,защото аз такива не намирам.Това е една измислена държава.Камо ли да претендират че Крим е техен
334
2
 
1
 
! Отговори
РОДОПСКИ преди 7 години
Гордея се с президента Плевнелиев. Истински македонски българин.Русия е нашия наи -голям вековен враг. Които е русофил -не е българин ,а предател.България е ЕС и НАТО. България е велика със своите велики съюзници. Русия се разпада. Евразия не е нашата цел. Това е целта на корумпираните комунисти ,путинисти ,атакисти ,бесепарли ,абевисти и депесари. Затова ще гласуваме само за ГЕРБ и Реформаторския блок,ако искаме ДА я има БЪЛГАРИЯ.
333
8
 
4
 
! Отговори
През дедовия преди 7 години
До Sharkми е ти какво желаеш или не желаеш... И на мен не ми харесва, че си руска *** на ***, ама си трая. А за НАШИЯ ДОСТОЕН ПРЕЗИДЕНТ сме гласували близо 2 млн. българи - ЦВЕТЪТ НА НАЦИЯТА, русифилистико смачкан...
332
16
 
16
 
! Отговори
Shark преди 7 години
Проевропейски президент, станал да посмешище и обект на подигравки от 80% от народа. Защо този *** говори от наше име, аз не желая такъв да ме представлява. Сами един изключително голям *** може да говори такива глупости. Поне да си направи труда да влезе по форумите и да прочете мнението на хората за него и за изказванията му.
331
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
.......и магаре да кажа и магаре ще изберат....
330
16
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Плевнелиев е изключителен. Единствения, който има мозък в главата. Но *** винаги си търсят някой с тояга в ръката. Гласувайте пак за мутрата или БКП и бленувайте да станете част от Руската федерация, друго не можете.
329
18
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Браво Г--н Президент. Жив и здрав да си дълги години.
328
26
 
18
 
! Отговори
Владо преди 7 години
Браво на президента.Май е единствения политик който има смелост да каже истината.гордея се с президента Плевнелиев.
327
24
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Половината проевропейски народ те псува,другата половина се подиграва с теб господин проевропейски президент.
326
19
 
18
 
! Отговори
Костов преди 7 години
Добре че остана още малко да му гледаме зализаната физиономия и неистовия блясък в очите, когато споменава "евроатлантизъм", "САЩ" или някои други подобни, които му пишат в речите и "спонтанните" изказвания. Такова безгръбначно, пльоснало се на земята като изтривалка, а не само наведено в западна посока. Само че не се усеща, че след като се е навел нататък, з.а.д.н.и.к.ъ.т му е оголен на изток...
325
5
 
20
 
! Отговори
Байрактаров преди 7 години
До Анонимен455Ми ние и с Украйна и с Крим нямаме проблеми, хеле пък със Западните Балкани - тогава на тях защо им посвети половината си изказване. Отказът да вземе отношение по случващото се с Турция е пример за малодушие
324
7
 
11
 
! Отговори
оня от северозападо преди 7 години
До Odysseus 462ти си сей пич ,,,аз съм се спасил ....далеко от локвата в която ти живееш...някъде в чужбина...но ме е яд че заради такива като теб и тоя *** президента ,в България останаха само ***. и няма спасение за страната...а за мен не бери грижа ... 31000 Франция...т.ъ.п.а.к.
323
15
 
24
 
! Отговори
оня от северозападо преди 7 години
Тоа не сам го избирал и тоа маскара, не е моя президент.Е мое ли сал да приказва кво му сложат в устата господарите му от щатите ..Как па нема един с топки, да мисли за тоя народ изтерзан вече 26 години...Огъзил ли са се сите на хамериканци и европейци , но споко пичове ...сичко се връща ,сметка ще ви се потърси....за тия гладуващите бабички ,и деца който немат 2 лева за хлебеца...м.а.м.а.т.а. в.и. да п.о.е.б.а. продажници....скоро ще се влиза с калашника у парламенто...
322
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен458Ти направи ли 110 години?
321
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Леле леле :-) :-) леле Мале?! :-) :-) Господи!Какво доживях?! :-) :-)
320
30
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Най-добрия български президент!
319
5
 
1
 
! Отговори
Касандра преди 7 години
До OdysseusАз залагам на Румяна Бъчварова
318
7
 
14
 
! Отговори
Стратега преди 7 години
Речта на президента е хубава - проевропейска, анти националистическа, антируска (както си трябва), обаче защо 1 дума не каза за ТУРЦИЯ. Тя ни е съсед дори повече от Украйна и Русия - поне имаме обща граница с нея
317
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Защо отново трябва да се питат хората? За да се компрометирйа изобщо проблема с референдумите ли. А за другите въпроси_____:Ами просто е, защото народа пак иска, а иска защото паеламента продължава да се офляква по въпроса, и това не аргумента на президента, неговия аргумент е че въпроса е противоконституционен
316
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бивши комунисти като Плевнелиев и ББ, немогат да бъдат проевропейцу и демократи, и деиствията им доказват това твърдение