ЕС се отказва от А+ етикетите, сложни са

90% от битовите уреди стигнаха най-икономичната категория само за 6 г.
14 юни 2016 21:24,
34
ЕС се отказва от А+ етикетите, сложни са
Снимка: архив, Ройтерс

Европейският съюз е напът да се откаже от сегашната система за обозначаване на енергийната консумация на битови уреди, защото я намира за твърде сложна и объркваща за гражданите.

Основен проблем са уредите от най-висок клас, които се означават с енергийно потребление "А". Заради бързото развитие на технологиите и откриване на все по-икономични системи, на пазара вече има етикети A +, A ++, A +++. Брюксел смята, че те са неразбираеми за потребителите, които не са сигурни какво означава всеки плюс и кой е най-енергоспестяващият знак.

Енергийните етикети бяха въведени в ЕС през 2010 г., но вече 90% от уредите на пазара са с поне два плюса в клас "А". В някои категории като пералните машини например дори най-неикономичните модели в магазините са А+.

Понеже потребителите се сблъскват в магазините само с уреди от клас "А", енергийните етикети вече не са им толкова интересни и те не се стремят да купуват най-икономичния модел, смята Европейската комисия. Даже напротив, понеже не забелязвали етикета, гражданите вземали уреда с по-голям размер, който в последна сметка харчи повече ток, отколкото подобен в същия енергиен клас, но по-компактен.

Ето защо ЕС ще се върне към първоначалния вид на системата за етикетиране, като преразпредели уредите в скала от A до G, премахвайки плюсовете. Уредите, които досега бяха в последните три категории по икономичност, вече така или иначе не се произвеждат и налепянето на нови етикети няма да е проблем.

Според Брюксел новата класификация може да издържи 10 г., ако при въвеждането ѝ изискванията за енергийна консумация са толкова високи, че няма нито един вид уред в продажба, който да отговаря на условията за категория "А". А скалата трябва да се преработи отново, когато половината от уредите в магазините се категоризират като клас "А" или "В".

От новата система за енергийна ефективност ще бъдат изключени уреди, които се продават като втора употреба, както и транспортни средства, чийто мотор не се движи по време на работа като асансьори и ескалатори. Извън новите етикети остават и отоплителните системи, чиито етикети ЕС въведе миналата година.

ЕС предвижда да създаде и интернет страница, на която потребителите да могат да сравняват енергийната консумация на всички модели уреди, дори тези, които вече не могат да се купят. В нея ще фигурират и тези в магазините от всички марки и производители. Така купувачите ще могат да си правят сметка за потреблението на енергия у дома.

По данни на Европейската комисия, ако купуват най-икономичната пералня, прахосмукачка, хладилник или фризер, 500-те милиона европейски потребители могат да пестят 10-30 млрд. евро годишно през 2030 г. С около 10% може да се намали сметката за ток на годишна база за едно домакинство, оборудвано с уреди от най-високия клас.

Разходите на производителите за подмяната на енергийните етикети се оценяват на 2 евроцента на уред, а за регистрация на продукта – още 0,5 цента.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
1
 
! Отговори
Магазинера преди 7 години
Сложни, сложни, колко да са сложни. Плюс и минус се учат в детската градина. Неграмотните имигранти купуват най-евтиното, не гледат колко харчи. Другите могат да различат един плюс от три
18
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И прахосмукачките 50вата. Така най-икономични.
17
0
 
5
 
! Отговори
кино преди 7 години
И десет А+++++++++ да нанижат всичко е ала-бала, за да вземат парите на човека.
16
2
 
1
 
! Отговори
Евролюб преди 7 години
До 23благодаря ви за идеята. Ако беше толкова универсална, нямаше да има бедни и страдащи хора. Всички щяха да садят пипер и да почиват на Корфу. Хубаво е че вие сте успели да го постигнете
15
1
 
1
 
! Отговори
Евролюб преди 7 години
До пффНе виждам как препоръката да се отглеждат трудоемки земеделски култури, за да може да се изкарат пари за хляб, може да се осъществи в града. Земеделската дейност е свързана най-често със селския начин на живот. Тук думата не е използвана в обидния смисъл
14
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Така ще внесат много по-голямо объркване, защото сегашното А няма да отговаря на нововъведеното, а хората ако не са се интересували специално, няма как да разберат.
13
4
 
0
 
! Отговори
Евролюб преди 7 години
До Анонимен 15Не може всички да сме селяни. Европейската цивилизация е от градски тип
12
3
 
9
 
! Отговори
Коректор преди 7 години
Неграмотници от днес.бг, не съществува дума "напът". Това ви го пиша вече 6 години.Пише се отделно, "на" "път".Напът е като отидете в тоалетната и се напъвате. Напът е, когато на село някой членува Национална агенция по приходите.Наемете си редактор
11
1
 
15
 
! Отговори
Хейтър Тролев преди 7 години
това е същото като с автомобилите , с какво ни помага ,че днес горят по-малко , след като имаме 5 пъти повече МПС-та
10
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Следващата важна задача пред ЕС е да въведе стандартизация на дръжките на чушките.
9
1
 
3
 
! Отговори
до 11 преди 7 години
"В някои категории като пералните машини например дори най-неикономичните модели в магазините са А+."Викаш полезни били...
8
3
 
3
 
! Отговори
22050 преди 7 години
До АнонименХич не са глупости, много са полезни стандартизираните етикети като трябва да избираш стока.
7
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тикве.ниците от ЕС пак се занимават с глупости.
6
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Вече ми е по-ясно защо на ЕС така му пада доверието в очите на собствените му граждани
5
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На тия това ли е им е най-големият проблем - етикетите. Че аз не мога да си купя нищо, камо ли да им чета етикетите. От две години съм без работа. Оскотяла съм от мизерия. Етикети
4
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Началото на края на Бюрократичното чудовище е другата седмица когато Великобритания излиза.
3
0
 
17
 
! Отговори
до 2 преди 7 години
това е идеята - колкото по-малко ти харчи хладилника толкова повече ще ти остава да се нахраниш...
2
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Брюксел смята, че те са неразбираеми за потребителите, които не са сигурни какво означава всеки плюс и кой е най-енергоспестяващият знак."ЕС да въведе система с прави краставици: една права краставица - висок клас, крива краставица- нисък клас. А плюсчетата да ги заменят със щастливи прасенца.
1
10
 
4
 
! Отговори
направо го преди 7 години
пре1менувай т0зи сме6ен съюз. Няма ве4е нищ0 евр0пейск0 0станал0 вътре. Въведи и афр1канския кат0 задълж1телен в уч1лищата.От т0ва вси4ко страдат вси4ки к0нтиненти