Белгия направи кризисна група за Brexit

Брюксел се готви за несигурност и за празни банкомати
22 юни 2016 20:28,
17
Белгия направи кризисна група за Brexit
Снимка: архив Reuters

Белгийското правителство събра днес кризисна група от експерти, която трябва да измисли как да намали икономическите загуби за страната от евентуално излизане на Великобритания от Европейския съюз.

По оценките на специалистите Белгия може да загуби до 2,5 % от БВП, при напускане на Лондон заради затрудняване на условията за инвестиции и бизнес. 12 000 работни места ще бъдат директно загубени при Brexit.

Великобритания е 4-ият по големина търговски партньор на Белгия и инвестициите в страната са над 12 млрд. евро. Миналата година белгийският бизнес е изнесъл стоки и услуги за 30 млрд. евро към Великобритания, а от обратната страна на Ламанша са дошли 20 млрд.

Най-силно ще пострадат производителите на храни и на текстилни изделия, които са най-тясно свързани с износа за Обединеното кралство.

Не е ясно и какво ще стане с офисите на 220 белгийски фирми, които имат клонове в Обединеното кралство.
В същото време проучване на холандско ING твърди, че белгийската икономика ще се свие с 0,5% от излизане на Великобритания от ЕС и ще претърпи директни загуби от 2,1 млрд. евро.

Европейските институции се въздържат засега от оценки за икономическите последствия от Brexit, но подготовката за реакцията на Брюксел е под пълна пара.

Очаква се шефът на Европейската централна банка Марио Драги да направи нарочно изявление при Brexit, с което да се опита да успокои международните финансови пазари. Според съобщения от банката са взети мерки за покриване на недостиг на пари в кеш, както на британски лири, така и на евро. Банката ще има готовност и да даде и допълнителна финансова подкрепа на страните, използващи еврото, за да спре евентуален срив на общата валута. В изявление пред икономическата комисия на Европарламента в Брюксел Драги заяви, че банката се е опитала да вземе възможните мерки за омекотяване на сътресения от излизане на Великобритания, но че е твърде трудно да се предвидят всички последици.

Шефът на Европарламента Мартин Шулц събира в петък в 8 ч сутринта лидерите на парламентарните групи да изготвят позицията на парламента. След което той ще отнесе волята им на шефовете на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер, на Съвета Доналд Туск и холандският премиер Марк Рюте, чиято страна председателства ЕС. Не е ясно дали четиримата ще излязат с политическо обръщение обаче или ще остават тази работа на европейските лидери от 28-те страни, които се събират в Брюксел във вторник и сряда за редовната си лятна сбирка. Срещата на върха ще обсъди резултатите от референдума на два пъти във вторник, особено, ако британците решат за напускане. Според източници от Съвета британският премиер Дейвид Камерън няма да присъства на втория ден от срещата на върха, тъй като Брюксел иска да стартира веднага процедурата за излизане на страната.

Говорител на Жан-Клод Юнкер заяви днес, че председателя на Европейската комисия не планира да подаде оставка, при напускане на Великобритания. Такива съобщения се появиха в западната преса в последните дни с позоваване на влошеното му здраве.

Според Лисабонския договор условията на такова отделяне ще се преговарят между евроинституциите и Лондон около две години и трябва да завършат точно по време на първото председателство на България в Съвета на ЕС.  Комисията по конституционни въпроси в Европейския парламент, която ще е водеща в преговорите за излизане, се събира извънредно още в понеделник. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
САМО ДА ЗНАЕТЕ ТЕТКА ВИ ТАШЕВИЦА КАКВИ МАСАЛИ РАЗВИВА- ЩЕ ПАДНЕТЕ,ИЗКАРА ЕВРОПА РАЗБИТА, УНИЩОЖЕНА, СЪБОРЕНА, РИТНАТА, БЕЗ ИКОНОМИКА,....НЕАМ ДУМИ, ГОВОРИ ЧИСТИ ЛЪЖИ, БЕЗ ПОЗНАНИЯ ВЪРХУ СЪЮЗА И РОЛЯТА МУ ВЪРХУ ИКОНОМИКА, ПАЗАР НА ТРУДА, ОБРАЗОВАНИЕ- НО ГОВОРИ- ЛЯТОТО СЕ Е ОТРАЗИЛО ЗЛЕ НА НЯКОИ С ЦИКЛОФРЕНИЯ- ТЕТКА ТВЪРДИ, ЧЕ ПОЛОВИНАТА ДЪРЖАВИ ВЕЧЕ СА СЕ ОТКАЗАЛИ, А СЕГА ВЛЕЗТЕ И ЩЕ ВИДИТЕ, ЧЕ СА СЕ ОТКАЗАЛИ САМО ЧЕТИРИ И ТО ПРЕДИ ПО ВЕЧЕ ОТ 20 ГОДИНИ- ЛУДИТЕ В АТАКА СА АКТИВИРАНИ ЗА ЛЪЖИ.
15
0
 
2
 
! Отговори
Към 14 преди 7 години
Поне успяхте да се събудя с усмивка! Аз съм на същото дередже! Хахаха!
14
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Евро нямам и паундове нямам. То и левове нямам, така че да правят каквото щат
13
1
 
3
 
! Отговори
Адзура преди 7 години
Аз не съм магазинер, ама и по нас не се говори за референдума. Да му мислят, тея дето са отишли там и сега ще трябва да се върнат. Ние сме си сипали и чакаме да почне мача.
12
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 9Поне имате избор кого да слушате. Човек все намира за какво да е благодарен на ББ. Хвала
11
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Щом толкова много се подготвят, значи вече е решено. Има план за разрушаване на ЕС. Бежанци, Брекзит, бабината им .....
10
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
BREXIT.... няма да има, тези неща не се решават от обикновените хора !!!
9
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е аз са некакъвси Брюксел ли да слушам или Бойко Борисов? Бойко каза, че 60-70% ще гласуват за оставане!
8
0
 
5
 
! Отговори
Магазинера преди 7 години
Нема никой в магазина да говори за тоя Брексит. Всички само за пари се разправят, друга тема няма
7
0
 
10
 
! Отговори
Анон преди 7 години
Глупости... Къв брекзит кви 5 лева...
6
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако излезе някой журналист на улицата да пита какво ще има утре, не вярвам някой да се сети за референдума на Острова. Не ни пука на нас. Белгийците като имат пари да харчат за експерти, да харчат
5
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До НИЕ, ВИЕ, ТЕУнищожава се от нашите управници. Здравната политика не е европейска, а национална. Назнайвайте ги тези работи, вече сме 9-та година член
4
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 1Защо да не се решават на референдуми. Англичаните държаха референдум за влизането си в ЕС и влязоха
3
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дръж попа да ти е мирно селото
2
8
 
9
 
! Отговори
НИЕ, ВИЕ, ТЕ преди 7 години
И БЪЛГАРИЯ ВЪН ОТ ЕС,,,,, НИЩО ХУБАВО НЕ ВИДЯХМЕ В ТОЗИ ЕВРОСЪЮЗ.... САМО ГЛОБИ,, СЛАБА ИКОНОМИКА, НЯМАМЕ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ. ВСИЧКО СЕ УНИЩОЖАВА....
1
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Brexit.... nqma da ima !!! GARANCIA.... tezi neshta ne se reshavat na referendumi i tn..