Великобритания разчита на себе си, за да се управлява. Ние не!

Британски и американски издания за днешния вот на Острова
23 юни 2016 11:37, Елка Василева
63
Великобритания разчита на себе си, за да се управлява. Ние не!
Снимка: архив, Reuters

Много източноевропейци гледат със смесица от неверие и ужас към референдума за Brexit-а, който може да постави под въпрос смисъла от целия съюз, пише американският в. "Вашингтон таймс". Хората от другата страна на континента са посещавали Великобритания за работа, обучение или удоволствие. Силните връзки обаче може да бъдат застрашени, ако страната напусне ЕС, отбелязва вестникът и припомня, че 800 000 поляци живеят във Великобритания. Мнозина от тях смятат, че тези, които искат да спрат притока на нископлатени работници, ще съжаляват за решението си, добавя американското издание.

Много източноевропейци се опасяват преди всичко от отслабване или разпадане на ЕС, пише в. "Вашингтон таймс". Някои поляци се опасяват, че тяхното консервативно правителство може да последва британския пример в случай на успех на референдума за Brexit.

Още по темата

Изданието цитира 34-годишната Полина Славчева от София, която смята, че България се нуждае от ЕС, за да продължава и засилва реформите и да преодолее последствията от дългогодишното комунистическо управление и корупцията. "За нас в България ЕС е коректив - ние искаме ЕС и неговите правила, за да оправим нещата. Великобритания разчита на себе си, за да се управлява. Ние не", подчертава българката, цитирана от американския вестник.

В. "Вашингтон таймс" цитира и 43-годишния български адвокат Бойко Боев, който има и британско гражданство. Боев казва, че ще гласува за оставане на Великобритания в ЕС, но разбира защо мнозина искат да напуснат. Ползите от членството в ЕС не винаги стигат до безработните британци или до работниците. България обаче е работила упорито, за да отговори на изискванията за членство в ЕС с години на икономически реформи. "Точно там е иронията. За България членството в ЕС беше като награда за страданията", подчертава Боев пред изданието.

Британците не се нуждаят от доверие в политиците, за да вземат решение как да гласуват на днешния референдум, а от доверие в себе си, пише британският в. "Телеграф". Става въпрос за доверие и преди всичко дали вярват в собствената си способност да управляват страната, или искат да предадат демократичните си права на "Брюксел, от когото не могат да поискат отговорност", добавя изданието.

Независимо как гласуват, утрешният ден няма да се различава особено от днешния, но промяната ще бъде фундаментална и ще засегне и идните поколения, отбелязва вестникът.

Независимо от резултатите, утре няма да има глобална финансова криза, уверява "Телеграф". Централните банки в света ще застанат до Банк ъв ингланд, за да се погрижат за международната финансова система, а те имаха месеци да се подготвят, отбелязва британското издание. Обстановката изобщо не е сравнима със срива на "Леман брадърс" през 2008 г., което изненада света и се влоши само заради решението на властите в САЩ да го позволят, но централните банки са си извадили поуки от този случай. Със сигурност има тежки заплахи за световната икономика, но нито една от тях не е свързана с Brexit-а, заключва изданието.

Въпросите на референдума са "кои сме ние", и "каква страна е Великобритания и каква искаме да бъде", пише британският в. "Индипендънт". В кампанията преди референдума излязоха наяве най-добрите и най-лошите черти на Великобритания. Но стабилността на британската демокрация ще проличи не от театъра през последните седмици, а от активността на избирателите, подчертава вестникът. Въпросът е достатъчно важен и избирателите би трябвало да имат силна мотивация да дадат гласа си.

Първоначалните данни са, че избирателната активност ще бъде висока, което ще е добре за демокрацията и за страната, отбелязва изданието и припомня, че едно от последните проучвания преди референдума показа преимущество от осем пункта за поддръжниците на оставането в ЕС. Страната обаче ще остане сериозно разделена независимо от резултатите - повечето проучвания показваха, че поддръжниците и противниците на Brexit-а са приблизително равни по брой, припомня в. "Индипендънт".

Екзистенциалното решение, което Великобритания трябва да вземе днес, може да доведе и до нов опит за независимост на Шотландия, пише американският в. "Вашингтон пост". То със сигурност ще промени глобалната роля на Великобритания по начин, невиждан от отказа й от колонии след края на Втората световна война. Според поддръжниците на Brexit-а той ще доведе до укрепване на националния суверенитет и намаляване на миграцията. Противниците му смятат, че напускането на ЕС ще навреди на интересите на страната и може да са нужни десетилетия, преди да се стигне до възстановяване, посочва американският вестник.

Когато обяви референдума през 2013 г., премиерът Дейвид Камерън се надяваше да сложи край на дебата за Европа. Вместо това кампанията изглежда засили разделението, отбелязва в. "Вашингтон пост", цитиран от БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това е демокрацията - свободата да нямаш избор. Нещо напомнящо комунизма: "Как сте другарю?" и тук: "Are you ok?". Всичко е предизвестено, но понеже са крали от бившите си колонии и сега живеят по-добре. Иначе България отдавна е неформална колония в ЕС. Просто някой за да прави завод или каквото и да е, е защото му излиза по-евтино. И кое точно е равноправието в ЕС. И в Англия в обикновените училища е пълно с цветни лум'пени.
32
0
 
3
 
! Отговори
Odysseus преди 7 години
29 За твое успоскоение и в Русия е така ,а ако средната за страната е 35 000 рубли то в Москва са 65 000 рубли а в Чукотка 82 000 рубли Така е и в Германия. Все още в Западан Германия един Байерн например СРЗ е с поне 30% по висока отколкото в Източните провинции да речем.
31
0
 
5
 
! Отговори
Odysseus преди 7 години
29 Иначе за регионите си прав . Разликата е огромна . Между София и Видин е двойна
30
0
 
0
 
! Отговори
Odysseus преди 7 години
29 Не е цинизъм а официална статистика и точно при труда тя е достатъчно точна защото там се борави с точни цифри . Подавал ли си Годишни финансови отчети в НСИ и НАП публикувани в АВП . Там справките са в хиляди левове . Единствено справката за труда е в ЛЕВОВЕ и нея те засичат със подаденото в НОИ/НАП месечно и годишно.Така че това е истината
29
0
 
2
 
! Отговори
Odysseus преди 7 години
27 Ако в едно предприятие директорът взима 10 000 а масово взимат 1000 лева 100 работници ФРЗ за месеца е 110 000 лева като СРЗ за месеца е 1089 , да не взимат 1089 а 1000 но и не е отчетено и висиокото възнаграждабнеия за директора . Той е подценен с много а те са надценени с малко Всичко зависи от пропорциите
28
1
 
5
 
! Отговори
до 25 преди 7 години
До OdysseusЕ, явно не пишеш от България. Защото това което цитираш е ЦИНИЗЪМ.Без СОФИЯ, в цялата страна се смятат за късметлии тези които и 600 лева взимат, защото другите членове от семейството им са БЕЗРАБОТНИ.Ако продължаваш цитирането на стистики развявани от министерството и президентина ,Кунева и подобни карикатури,най вероятно е да бъдеш отъждествен с някое тяхно кречатало от форумите . Но от това няма никакъв ефект.
27
5
 
1
 
! Отговори
Odysseus преди 7 години
За 2015 СРЗ за страната частен и обществерн сектор -893,66ИТ сектор - 2361,08Други - 613,83Писал най-високата СРЗ по сектор и най-ниската СРЗ
26
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Одикопай, Ти ядеш зеле, аз ям пиле, средно ядем пиле със зеле. Та и със средната заплата така. Една богопомазана патица в здравното със 10 бона заплата, медицински сестри по 600-700 лв. заплата - средно заплатата в Здравния сектор се вдига.
25
1
 
6
 
! Отговори
до 24 преди 7 години
До OdysseusЩо да няма? В Немските търговски вериги , магазинете, където стоките са на идентични и по-високи цени от Германия, там заплатите на момичетата на касите и щандовете биха могли да са ИДЕНТИЧНИ с тези на колежките им в дойчланд. А в другите немски , френски и прочие предприятия, които както ти жизнерадостно забеляза, работят само за износ ? Там как е, защото конвейрите са си техни и производителноста е пак идентична. СПРИНаслушали сми си на ДЕМАГОГИЯ
24
6
 
1
 
! Отговори
Odysseus преди 7 години
Къде в БГ някой работник взима дори 900лева заплата-------------------По данни на НСИ толкова е почти средната за страната А тези данни се взимат от НОИ който ги набира от ежемесечните справки Образец 1 които се подават до 25 число на следващия месец . И това са само легалните БЕЛИ пари а не тези които се раздават в пликчета и под масата
23
4
 
1
 
! Отговори
Odysseus преди 7 години
23 няма как да е колкото средната в Европа , поради простата причина че все още производителността на труда ни е много далеч от средноевропейската . Разбира се има отрасли или по скоро професии където сме на европейско ниво.
22
1
 
9
 
! Отговори
оди се сей на село преди 7 години
Спри се, виж заплатките на хората - В България заплатата е два пъти по малка от социалната осигуровка за безработни в EU, където тя е средно 900 евро. По 800евро вземат помощ току що пристигналите емигранти. Къде в БГ някой работник взима дори 900лева заплата . Я СЕ СПРИ С ГЛУПОСТИТЕ , одисейчо !Не дей да ни редиш посткомунистически куплети с преизпълнение и пре-преизпълнение на нормите и петилетката за три години. Тези глупости сме ги слушали вече !
21
7
 
1
 
! Отговори
Odysseus преди 7 години
Изпреварващо се развива износът на електроника и електротехника, като за 15 години той нараства почти 12 пъти и се изкачва от 7-мо на 2-ро място в износната листа;Също силно се представят: зърнените култури 13 пъти нараства износът им, маслодайните семена 12 пъти, фармацевтичните продукти 11 пъти, стъкло и стъклени изделия 12 пъти;Най-голям ръст бележи износът на транспортни средства и техни детайли 33 пъти.Забележимо над средния ръст имат мед и медни изделия, пластмасови изделия, мебели и осветителни тела, оръжия и муниции.
20
6
 
1
 
! Отговори
Odysseus преди 7 години
За 15 години (2001-2015 г.) българският износ, измерен в щатски долари, е нараснал 4 пъти, като спад е отбелязан само през 2009 и 2015 г. За сравнение, за същия 15-годишен период ръстът на световния внос е 1,6 пъти, като най-големи вносители през 2015 г. са САЩ и Китай.Водещи пазари за български стоки са Германия и Италия, следвани от балканските ни съседи Турция, Румъния и Гърция. Сериозен ръст бележи износът за Китай, Полша, Чехия и Египет, а по-забележимо отстъпление има в износа за САЩ и за Македония.
19
6
 
1
 
! Отговори
Odysseus преди 7 години
За 15 години българският износ е нараснал четири пъти, но за някои групи стоки увеличението е значително по-голямо. Така експортираните части за автомобили са се увеличили 33 пъти, електрониката 12, а зърното - 13 пъти. Това показва анализ на българския износ в периода 2001-2015 г., изготвен от Центъра за външноикономическо сътрудничество при БСК.
18
5
 
2
 
! Отговори
Odysseus преди 7 години
18 На всичко четири пъти средно има отрасли като авточастите където са 12 пъти . Това със задушаването на конкуренцията на някой друг , не на мен , знам че разни се упражняваха по темата . Разбира се има и изкривяване , чисто нашенско шуробаджанашко , където една фирма печели колкото се може повече , но за това не е виновна ЕРвропа а тези които си избирате. Основната функция на тези фондове е осветяване на бизнеса неговото декриминализиране.
17
3
 
1
 
! Отговори
Odysseus преди 7 години
16 Ходи запали свещичка после три обиколки на църквата една челна стойка и плюй зад себе си може да и се размине
16
1
 
6
 
! Отговори
до 12 преди 7 години
До OdysseusОди се сей някъде другаде. На кое се е овеличил износа, на работната ръка ли ? Или на цветните метали от концесиите, където за нас и символичен дял не остава . Тези фондове само задушават конкуренцията . И са чатал на врата на БГ икономиката. Пример - На не послушните правителства им се спира "кранчето" и отшумяват моментално. Послушните, се връщат и продължават със закопаването в заеми.
15
2
 
3
 
! Отговори
Odysseus преди 7 години
14 Интересно защо ли тези ограбвани колонии са членове днес на Британската общност
14
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
S Bulgariq,veche e svursheno...!!