Великобритания разчита на себе си, за да се управлява. Ние не!

Британски и американски издания за днешния вот на Острова
23 юни 2016 11:37, Елка Василева
63
Великобритания разчита на себе си, за да се управлява. Ние не!
Снимка: архив, Reuters

Много източноевропейци гледат със смесица от неверие и ужас към референдума за Brexit-а, който може да постави под въпрос смисъла от целия съюз, пише американският в. "Вашингтон таймс". Хората от другата страна на континента са посещавали Великобритания за работа, обучение или удоволствие. Силните връзки обаче може да бъдат застрашени, ако страната напусне ЕС, отбелязва вестникът и припомня, че 800 000 поляци живеят във Великобритания. Мнозина от тях смятат, че тези, които искат да спрат притока на нископлатени работници, ще съжаляват за решението си, добавя американското издание.

Много източноевропейци се опасяват преди всичко от отслабване или разпадане на ЕС, пише в. "Вашингтон таймс". Някои поляци се опасяват, че тяхното консервативно правителство може да последва британския пример в случай на успех на референдума за Brexit.

Още по темата

Изданието цитира 34-годишната Полина Славчева от София, която смята, че България се нуждае от ЕС, за да продължава и засилва реформите и да преодолее последствията от дългогодишното комунистическо управление и корупцията. "За нас в България ЕС е коректив - ние искаме ЕС и неговите правила, за да оправим нещата. Великобритания разчита на себе си, за да се управлява. Ние не", подчертава българката, цитирана от американския вестник.

В. "Вашингтон таймс" цитира и 43-годишния български адвокат Бойко Боев, който има и британско гражданство. Боев казва, че ще гласува за оставане на Великобритания в ЕС, но разбира защо мнозина искат да напуснат. Ползите от членството в ЕС не винаги стигат до безработните британци или до работниците. България обаче е работила упорито, за да отговори на изискванията за членство в ЕС с години на икономически реформи. "Точно там е иронията. За България членството в ЕС беше като награда за страданията", подчертава Боев пред изданието.

Британците не се нуждаят от доверие в политиците, за да вземат решение как да гласуват на днешния референдум, а от доверие в себе си, пише британският в. "Телеграф". Става въпрос за доверие и преди всичко дали вярват в собствената си способност да управляват страната, или искат да предадат демократичните си права на "Брюксел, от когото не могат да поискат отговорност", добавя изданието.

Независимо как гласуват, утрешният ден няма да се различава особено от днешния, но промяната ще бъде фундаментална и ще засегне и идните поколения, отбелязва вестникът.

Независимо от резултатите, утре няма да има глобална финансова криза, уверява "Телеграф". Централните банки в света ще застанат до Банк ъв ингланд, за да се погрижат за международната финансова система, а те имаха месеци да се подготвят, отбелязва британското издание. Обстановката изобщо не е сравнима със срива на "Леман брадърс" през 2008 г., което изненада света и се влоши само заради решението на властите в САЩ да го позволят, но централните банки са си извадили поуки от този случай. Със сигурност има тежки заплахи за световната икономика, но нито една от тях не е свързана с Brexit-а, заключва изданието.

Въпросите на референдума са "кои сме ние", и "каква страна е Великобритания и каква искаме да бъде", пише британският в. "Индипендънт". В кампанията преди референдума излязоха наяве най-добрите и най-лошите черти на Великобритания. Но стабилността на британската демокрация ще проличи не от театъра през последните седмици, а от активността на избирателите, подчертава вестникът. Въпросът е достатъчно важен и избирателите би трябвало да имат силна мотивация да дадат гласа си.

Първоначалните данни са, че избирателната активност ще бъде висока, което ще е добре за демокрацията и за страната, отбелязва изданието и припомня, че едно от последните проучвания преди референдума показа преимущество от осем пункта за поддръжниците на оставането в ЕС. Страната обаче ще остане сериозно разделена независимо от резултатите - повечето проучвания показваха, че поддръжниците и противниците на Brexit-а са приблизително равни по брой, припомня в. "Индипендънт".

Екзистенциалното решение, което Великобритания трябва да вземе днес, може да доведе и до нов опит за независимост на Шотландия, пише американският в. "Вашингтон пост". То със сигурност ще промени глобалната роля на Великобритания по начин, невиждан от отказа й от колонии след края на Втората световна война. Според поддръжниците на Brexit-а той ще доведе до укрепване на националния суверенитет и намаляване на миграцията. Противниците му смятат, че напускането на ЕС ще навреди на интересите на страната и може да са нужни десетилетия, преди да се стигне до възстановяване, посочва американският вестник.

Когато обяви референдума през 2013 г., премиерът Дейвид Камерън се надяваше да сложи край на дебата за Европа. Вместо това кампанията изглежда засили разделението, отбелязва в. "Вашингтон пост", цитиран от БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
2
 
1
 
! Отговори
демокрадец преди 7 години
Brexit-Mrexit, тия ако си мислят, че нещо зависи от тях и техния избор ще излязат големи будали, всичко е отдавна решено. Ще останат в ЕС с минималните 50% + 1 глас, ще кажат: ...еййй, за малко. А реално всичко е стъкмистика, а не статистика.Остават ще го духат с нас, това е съвременната демокраДция.
52
1
 
2
 
! Отговори
Omg преди 7 години
Този odyseus сигурно е от държавно административния сектор и добре облагодетелстван от еврофондовете и затова така яростно защитава еврочленството. Само че тук е сайт където мнението си изразяват обикновените хора, на база на реалния си житейски опит в страната ,а не Кунева, Б.Борисов или онзи с постната пица! *** и споделяй с тях тези сухи и *** чиновнически статистики! Реалният живот в България не е абстрактни цифри или математическа формула.
51
2
 
5
 
! Отговори
1234 преди 7 години
Българи, хайде да говоримза нас самите. Да си отговорим на няколко въпроса:По добре ли живеете след членството в ЕС?Мечтата да живеем като англичаните, францизите, германците...сбъдна ли се?Повече работни места ли се откриха, по големи инвестиции ли дойдоха в страната?Производителите по голям пазар за реализация ли имат? Отговорете си сами, аз само ще ви напомня, че западните стоки заляха българският пазар и унищожиха малкият и дребен производител. Младите подгонения от мизерията и безпреспективността продължават да бягат на Запад. И пак ви питам какво ви донесе членството в ЕС на са
50
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ПОЛЯЦИТЕ БЯХА 4 000 000 ПРЕДИ ДА СТАНАТ 800 000, следоватено полските сирийски бежанци са се стопили от 4 милиона на острова само на 800 хиляди.Така и за останалите народности.Но африканците са много по-сложни за изгонване, поради други причини.
49
1
 
5
 
! Отговори
ГНЕВЕН БЪЛГАРИН преди 7 години
"Изданието цитира 34-годишната Полина Славчева от София""Великобритания разчита на себе си, за да се управлява. Ние не"КАК НИЕ НЕ????НИЕ НОРМАЛНИТЕ БЪЛГАРИ ИСКАМЕ НИЕ ДА СЕ УПРАВЛЯВАМЕ И РАЗЧИТАМЕ ТОЧНО НА НАС ДА СЕ УПРАВЛЯВАМЕ, А НЕ НА ВЪНШНИ СТРАНИ. ТОВА МНЕНИЕ ПОВЕЧЕ НЕ ИСКАМ ДА ГО КОМЕНТИРАМ. ТОВА ПАТРИОТИЗЪМ ЛИ Е ДА ИСКАШ ОТНЯКЪДЕ ОТВЪН ДА ТЕ УПРАВЛЯВАТ?Тази Полина Славчева дето сте цитирали може да си гледа работата.
48
0
 
0
 
! Отговори
Odysseus преди 7 години
50 Резервният вариант е договор както с Норвегия и Швейцария , но трябва ли а се стига до него
47
0
 
4
 
! Отговори
Е преди 7 години
СПОКОЙНО СЦЕНАРИСТИТЕ ИМАТ РЕЗЕРВНИ ВАРИАНТИ..
46
1
 
8
 
! Отговори
EU демагози преди 7 години
Няма разлика коефицентът на производителност на Немско предприятие у нас, оборудвано със същите машини като в Германия. Тогава защо немецът получава повече от 10 пъти по голяма заплата от работника тук ? Коефицентът на производителност им е еднакъв. Повечето БГ предприятия въобще работят с немски поточни машини и технологии. Пак същия коефицент на производителност !Но в EU средната работна заплата е реално 3000 евро а в БГ 300 . Единна Европа . Ама в експлоатацията .
45
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Българската компрадорска клика разчита на външното управление, за да инкасира печалби и да не носи отговорност пред народа си. За съжаление това е българска черта, която я е имало още преди Освобождението. Затова много българи са били против него.
44
2
 
9
 
! Отговори
EU лъжливата овчарка преди 7 години
Недей да демагогстваш ! Имали немецът по-висок коефицент на праизводителноста и от там по- голяма заплати.- Ами добре, нека у нас в Немските търговски вериги , магазините, където стоките са на идентични и по-високи цени от Германия, там заплатите на момичетата на касите и щандовете да са ИДЕНТИЧНИ с тези на колежките им в дойчланд. Защото НЯМА разлика коефицентът на производителност при касиерката от Германия и България !
43
2
 
1
 
! Отговори
Odysseus преди 7 години
43 И този тръгнал да става авропеец . Хубавото е че физиологията си казва тежката дума и един по един окапвате . Въпрос : А защо си сигурен, че ще ти дам да го направиш, ами ако стане обратното
42
2
 
3
 
! Отговори
Odysseus преди 7 години
42 Комунизъм си прав нямаше Имаше комунистическо управление, защото ни управляваше съгласно член Първи от тогавашната Конституция БКП . На запад ни наричаха Комунистически страни или страните зад Желязната завеса а ние се наричахме Социалистически страни или на жаргон страните от Соц.лагера или страните от СИВ за разлика от Кап.страните . Иначе колкото повече доближавахме комунизма той толкова повече се отдалечаваше , за това започнаха да делят пътят до него на подетапи и подетапчета
41
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Odysseus 35Комунизъм не е имало никъде по света! Диктатура - ДА!
40
2
 
2
 
! Отговори
Odysseus преди 7 години
Има индивидуални и колективни трудови договори а държавата те е защитила като е сложила Минимални осигурителни прагове които индексира всяка година . Другото е въпрос на твой личен избор . Ако си учил повече , ако си квалифициран повече , ако имаш добро сиви ще си намериш по лесно и хубава работа . Ако ли не си ще ти е по трудно ,а държавата ни не може да плаща английските или немските социални помощи защото няма от къде нито има такива данъци и осигуровки нито има кой да ги плаща .
39
1
 
0
 
! Отговори
Odysseus преди 7 години
38 Може след като пазарът на труда го допуска . Това са законите на пазарната икономика. Всичко зависи от резултатите на твоя труд , ако той създава продукти с по-висока принадена стойност които се реализират на по високи цени и твоят труд ще бъде по-високо оценен . Всичко е въпрос на търсене и предлагане .
38
1
 
0
 
! Отговори
пилота преди 7 години
До OdysseusПич видно е че си го ударил на монолог...Гледам модераторчто пак трие хахахах
37
1
 
16
 
! Отговори
схемата EU преди 7 години
Не може 300 евро заплата в България да е нормална за страна от EU ,където безработните получават 900 евро ! Те не работят но вземат по 1800 лева !? А човек в пак същото EU, работещ всеки божи ден от живота си едва да ОЦЕЛЯВА с 600лв. За каква единна Европа става въпрос ? Това е експлоататорска схема , с местни намесници.
36
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нека излязат! Не може почти цяла Дупница да се води че живее и работи в Англия като self-employed а в същото време да получава Working Tax Credit в България. На всичкото отгоре някои нашенци си позволяват да обиждат англичаните че били такива и онакива. Айде вече тази наглост и лицемерие да приключи!
35
0
 
0
 
! Отговори
маиор томчев преди 7 години
Аз ако съм британец няма да знам как да гласувам.И двете страни представят съвсем малко факти какво се случва и каква е истинската причина за този референдум.Предполагам хората от власта които знаят,те ще вземат решението,а обикновенните граждани просто участват в едно шоу.
34
1
 
0
 
! Отговори
Odysseus преди 7 години
34 Живял ли си по време на комунизма