Вотът на Острова: Да бъдеш, или да не бъдеш... в ЕС

Лагерът за оставането на Великобритания засилва позиции
23 юни 2016 08:20,
156
Вотът на Острова: Да бъдеш, или да не бъдеш... в ЕС
Снимка: flickr

Британците гласуват днес в съдбоносен референдум, с който ще решат дали да остане страната им в Европейския съюз, или да го напусне.

Премиерът Дейвид Камерън заяви часове преди вота, че позициите на двете страни са изравнени, което прави резултата непредсказуем.

Резултатът от референдума не е задължителен. Парламентът може да не се съобрази с него, но ще има силен политически натиск да го направи, особено ако е с подчертано мнозинство на едната страна. Сам премиерът Камерън предупреди, че резултатът ще бъде необратим и ще определи дългосрочното бъдеще на страната и няма да има второ гласуване по въпроса, съобщават агенциите.

Право на глас имат около 46,5 милиона регистрирани избиратели в 382 избирателни района. Разкрити са 41 000 избирателни секции с около 100 000 души персонал. Гласуването ще е до 22 ч. местно време.

Очаква се пред урните да се явят между 60 и 80 на сто от регистрираните избиратели, или между 27 и 36 млн. души. Те ще трябва да отговорят на въпроса: "Трябва ли Великобритания да остане член на Европейския съюз или да напусне Европейския съюз?". Окончателният процент на участвалите ще стане ясен около 6 ч. сутринта на 24 юни.

Този показател е важен, защото може да се окаже решаващ за изхода. Слабо участие вероятно ще бъде по-благоприятно за лагера на привържениците на излизането от ЕС, защото се смята, че те ще бъдат по-мотивирани да излязат да гласуват.

Кампанията за оставането на Великобритания в ЕС е засилила позициите си според данните на две проучвания на общественото мнение, публикувани снощи, броени часове преди началото на историческото допитване, съобщи Ройтерс.

В телефонна анкета на института КомРес за в. "Дейли мейл" и телевизия Ай Ти Ви показва, че привържениците на оставането водят на поддръжниците на напускането с 48 на 42%.

В предишно допитване на КомРес за в. "Сън" от 14 юни лагерът на оставането имаше само един процентен пункт преднина пред този на напускането.

В друго допитване на ЮГав за в. "Таймс" лагерът на оставането води над този на напускането с 51 на 49 на сто.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


156
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
88
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Става дума за едни десет милиарда годишно, които внасят в Евросъюза и конкуренцията на която са подложени азиатските англичани... и задокеанските корпоративни интереси. Референдума е за изпускане на парата и никой няма намерение да го взима на сериозно. Играят си на демокрация.
87
3
 
6
 
! Отговори
До 122 преди 7 години
Не спорете , то в България граждани няма , всичко и бай *** и по манталитет и по култура и по бит !
86
2
 
7
 
! Отговори
93 преди 7 години
Не може да се слага знак на равенство между олигарсите и обществото, както правят пишман демократите ни. Прочетох предостатъчно мнения на американци, които подкрепят брекзит, и твърдят, че зад кампанията за оставането стои една тънка прослойка, която е мотивирана единствено от алчност. Само у нас е модерно да си конформист и по-голям турчин от мюфтията.
85
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"В телефонна анкета на института КомРес за в. "Дейли мейл" и телевизия Ай Ти Ви показва, че привържениците на оставането водят на поддръжниците на напускането с 48 на 42%."Явно това е някаква нова математика 90%=100%.
84
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 115Не забравяй, че *** и баща ти са от селата ,присьединени кьм столицата,,,
83
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Велика Британия, подкрепямете за остването ти в Европейския сьюз!
82
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"В телефонна анкета на института КомРес за в. "Дейли мейл" и телевизия Ай Ти Ви показва, че привържениците на оставането водят на поддръжниците на напускането с 48 на 42%."Много интересно, едни 10% се губят някъде.
81
0
 
6
 
! Отговори
До ес преди 7 години
Явно и ти имаш полза ,я комисионни я облизваш пръсти от еврофондове! Ако съм на англичаните ще гласувам да излезем от ЕС за да не пълня джобовете на такива като теб и Боко Тикварев !
80
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 92Притеснени са отвьд океана ,а не руснаците,,,защото отслабва европа- се засилва долара ,той пак ще е доминиращ в тези страни както и преди,,,
79
6
 
8
 
! Отговори
гешев преди 7 години
Е, как се се разпаднал, като икономиката на ЕС е на първо място в света!Знам, че ви се иска, ама няма да стане.2.5 милиона българи изкарват хляба си в ЕС и САЩ. Годишно от тези хора в българската икономика влизат 2 милиарда лева. Хиляди са студентите в ЕС и САЩ.С какво искате да замените ЕС - с Азия? Аспарух е преместил българите от Азия в Европа, а предатели искат да я връщат обратно.
78
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Предвид, че нещата вървят 50:50, това означава провал на ЕС да убеди британците в ползите от членството.
77
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дори ако останат, положението на ЕС няма да е розово, след като половината британци не го искат. Ще се засили влиянието и на евроскептичните партии на Острова, а оттам ще се засили и напрежението.
76
8
 
7
 
! Отговори
ес преди 7 години
Трябва да си много невеж да кажеш, че нямало ползи от членството ни....и явно и много сляп и много слаб.предприемач и ....
75
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЕС се разпада независимо от днешния резултат ! Началото на края !
74
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 92То и Бг няма да я има, ако не сега то по-нататък ама на мен не ми дреме жив ли си или умрял, моето момче!
73
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дори засега да гласуват за оставане , нещата са тръхнали и Англия ще излезе рано или късно!
72
2
 
12
 
! Отговори
Анти ЕС преди 7 години
Колкото и да повтаряте руската пропаганда, ЕС НЯМА да се разпадне! Нито САЩ, нито " гнилия капитализъм".ЕС отдавна се е разпаднал. Корпоративните хулигани го държат в изкуствена кома. Въпросът е, кога ще му спрат животоподдържащите системи. Ще свърши по-тъжно от СССР тоя ционистки експеримент.
71
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Борсите по света се покачват като за 60:40 а не като за 51:49!!!А онези с парите ЗНАЯТ какво е поръчано да стане.Така че пийте си шльокавицата и си драскайте за разнообразие в нета.Никой не ви брои за живи.
70
1
 
11
 
! Отговори
Обяснявам на 83 преди 7 години
До Егати тия русофили!Референдуми се купуват като насочиш общественото мнение в посоката, която искаш чрез подкупните си медии, които държиш в ръцете си. Като плашиш народа колко страшно ще стане, ако напуснете ЕС. Като поръчаш на един луд да убие Про-ЕС депутатка и обърнеш общественото мнение в полза на "Оставаме". Не е нужно да криеш бюлетини и да носиш чували. Има си други методи.
69
8
 
3
 
! Отговори
Колето преди 7 години
Когато УК остане в ЕС, престъпникът Путин ще си скъса ризата от яд в Кремъл, отстрелвайки близката секретарка с пистолет Макаров! Риската диктатура пак няма да успее да разкъса Европа.