Вотът на Острова: Да бъдеш, или да не бъдеш... в ЕС

Лагерът за оставането на Великобритания засилва позиции
23 юни 2016 08:20,
156
Вотът на Острова: Да бъдеш, или да не бъдеш... в ЕС
Снимка: flickr

Британците гласуват днес в съдбоносен референдум, с който ще решат дали да остане страната им в Европейския съюз, или да го напусне.

Премиерът Дейвид Камерън заяви часове преди вота, че позициите на двете страни са изравнени, което прави резултата непредсказуем.

Резултатът от референдума не е задължителен. Парламентът може да не се съобрази с него, но ще има силен политически натиск да го направи, особено ако е с подчертано мнозинство на едната страна. Сам премиерът Камерън предупреди, че резултатът ще бъде необратим и ще определи дългосрочното бъдеще на страната и няма да има второ гласуване по въпроса, съобщават агенциите.

Право на глас имат около 46,5 милиона регистрирани избиратели в 382 избирателни района. Разкрити са 41 000 избирателни секции с около 100 000 души персонал. Гласуването ще е до 22 ч. местно време.

Очаква се пред урните да се явят между 60 и 80 на сто от регистрираните избиратели, или между 27 и 36 млн. души. Те ще трябва да отговорят на въпроса: "Трябва ли Великобритания да остане член на Европейския съюз или да напусне Европейския съюз?". Окончателният процент на участвалите ще стане ясен около 6 ч. сутринта на 24 юни.

Този показател е важен, защото може да се окаже решаващ за изхода. Слабо участие вероятно ще бъде по-благоприятно за лагера на привържениците на излизането от ЕС, защото се смята, че те ще бъдат по-мотивирани да излязат да гласуват.

Кампанията за оставането на Великобритания в ЕС е засилила позициите си според данните на две проучвания на общественото мнение, публикувани снощи, броени часове преди началото на историческото допитване, съобщи Ройтерс.

В телефонна анкета на института КомРес за в. "Дейли мейл" и телевизия Ай Ти Ви показва, че привържениците на оставането водят на поддръжниците на напускането с 48 на 42%.

В предишно допитване на КомРес за в. "Сън" от 14 юни лагерът на оставането имаше само един процентен пункт преднина пред този на напускането.

В друго допитване на ЮГав за в. "Таймс" лагерът на оставането води над този на напускането с 51 на 49 на сто.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


156
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
2
 
15
 
! Отговори
цоциология преди 7 години
Не ни занимавайте с допитвания, поръчани от медии, които вече заявиха открито позицията си по референдума. Всяка медия дава превес на желания от собственика й резултат. Сън, например, днес излиза на първа страница със заглавие "Деня на независимостта" и с проучване, даващо превес на Брекзит. :) Дори да загубят референдума, напрежението ще остане, след като 20 млн британци заявят, че не им трябва ЕС. А страха този вот да се материализира и във вътрешните избори е голям.
7
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Малка подробност:Какъвто и да е резултатът от референдума, след това Парламентът решава!
6
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Brexit niama da ima !!! Tezi neshta ne se reshavat ot horata !Glasuvania I referendumi sa ala-bala..Da zamajat o4ite na horata
5
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Само в страната на ВВП изборите и референдумдумите са винаги честни, точни и непорочни!Защото ги организират зелените човечета.
4
5
 
16
 
! Отговори
Зрител от трибуните преди 7 години
РЕЗУЛТАТЪТ Е ЯСЕН - ОСТАВАТ ! НАТЪМАНЯВАНЕ МУ Е МАЙКАТА ! КАКТО ИЗБОРИТЕ В БЪЛГАРИЯ, ТАКА И РЕФЕРЕНДУМА В ШОТЛАНДИЯ ЗА ИЗЛИЗАНЕТО Й ОТ UK ! КАКТО ОБИЧАТ ДА ПИШАТ В ЕДИН САЙТ - ***, МУЗИКА И ВЕСТИ !
3
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Новата цветна революция.РЕФЕРЕНДУМ.Ако излязат днес да се готвят за референдум и за Шотландия дали да остане с Англия или да остане в Ес
2
3
 
3
 
! Отговори
WELCOME преди 7 години
U N I T E D !
1
6
 
35
 
! Отговори
ивчо преди 7 години
той резултста е ясен, 51/49 за оставане,пък който иска да гласува