България – фактор в Brexit-а

София ще довърши преговорите за напускането на Лондон от името на ЕС
24 юни 2016 11:37,
109
България – фактор в Brexit-а
Дейвид Камерън. Снимка: Reuters

На България се пада херкулесовата задача да приключи преговорите за напускането на Великобритания на ЕС, след като вчера британците поискаха късане на Брюксел.

Британският премиер Дейвид Камерън обяви тази сутрин, че ще подаде оставка през септември и неговият наследник ще информира Брюксел през октомври, че Великобритания иска да напусне Съюза. Това е формално изискване за започване на преговорите, уреждащи условията за излизане.

Според европейското право преговорите за напускане ще продължат 2 години, което съвпада с българското председателство на ЕС от юли до декември 2018 г.

Ако ЕС не преподреди реда на председателствата, това ще означава, че български дипломати ще водят не само съветите, които ще уточняват условията за напускането, но и работните групи, които ще бъдат ангажирани с договарянето на техническите детайли как ще се случва това в най-решителния, заключителен техен етап.

Британският евродепутат от консерваторите на Камерън Ашли Фокс съобщи тази сутрин в Брюксел, че Лондон ще използва лятото за неформални разговори, които да подготвят официалната процедура, която никога не е прилагана досега.

Според Фокс, който агитираше за оставането на Великобритания в ЕС, имиграцията и свободата на движение, които са основополагащи европейски принципи, са били решаващата причина британците да гласуват за отделяне.

Саид Камал, съпартиец на Фокс, който пък агитираше за напускането, коментира, че резултатите са "силен сигнал към ЕС, че не може да се продължава по същия начин".

Евродепутутът, който оглавява групата на консерваторите в Европейския парламент, изрази надежда, че Brexit ще стресне онези, които си "заравят главата в пясъка, винейки популистите".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


109
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да живее България и нейните колонии - Англия и Шотландия
86
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 2018 година и помен няма да има от ЕС, така че бая ти *** ще голям фактор в едно голямо нищо
85
3
 
5
 
! Отговори
Наблюдател преди 7 години
Време е за BGexit!
84
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 72И Юнкер и Меркел са виновни, но не искат да подгреят и това ще бъде краят. Зелките не умеят и отказват да мислят и затова се стигна дотук, а и ще стигне и по-далеч.
83
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А джиповете ще връщаме ли или ще ги плащаме?
82
2
 
7
 
! Отговори
ДЦ§ преди 7 години
Британия отдавна не е империя, а с излизането й от ЕС ще престане да бъде и политически фактор на световната политическа сцена!А, когато от Дребнобритания започне да изтичането на финансовия поток на капитали Low class - ата в Англия има да се чуди - защо вместо да живеят по-добре, след като гласуваха за излизането от ЕС -живеят по-зле!?Не е лесно да си живял 20 год. на соц. помощи и изведнъж да се окаже, че ако искаш да оцелееш трябва да работиш!!!
81
1
 
2
 
! Отговори
1 преди 7 години
До ние Тервеловците..?В разпоредбата се предвижда този член на Европейския съвет или на Съвета на ЕС, който представлява напускащата страна, да не участва в обсъжданията или в решенията, които я засягат.Прочети още на: dnes.bg/eu/2016/06/24/kakvo-predvijda-chl-50-ot-lisabonskiia-dogovor.306787
80
1
 
4
 
! Отговори
До 94 преди 7 години
Британският *** е като американския - него навсякъде го нахлузват, няма визи.И в миналото, и сега, и в бъдеще.*** на империя, зад който опашка от грездеи има от изгрев до залез.Спаружената кифла е държавен глава и на Канада, Австралия, Нова Зеландия и пр.СПОЛАЙ ИМ НА ТЯХ И НА *** КАТО ТЕБЕ!
79
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
БРИТАНСКИЯТ ПАСПОРТ Е КАТО АМЕРИКАНСКИЯ - С НЕГО НАВСЯКЪДЕ СЕ МИНАВА, НЯМА ВИЗИ .И В МИНАЛОТО, И СЕГА, И В БЪДЕЩЕ.ПАСПОРТ НА ИМПЕРИЯ, НАД КОЯТО СЛЪНЦЕТО НЕ ЗАЛЯЗВА.КРАЛИЦАТА Е ДЪРЖАВЕН ГЛАВА И НА КАНАДА, АВСТРАЛИЯ, НОВА ЗЕЛАНДИЯ И ПР.
78
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
БЪЛГАРСКИТЕ ДИПЛОМАТИ ЩЕ ВОДЯТ КОМИСИИТЕ, НО РЕШЕНИЯТА ЩЕ ГИ ВЗЕМАТ ДРУГИ ДИПЛОМАТИ. НА БЪЛГАРСКИТЕ НЕ СЕ РАЗРЕШАВА ДА ВЗЕМАТ РЕШЕНИЯ.
77
5
 
5
 
! Отговори
велосипедиста преди 7 години
Не ми пука . Сменям държавите. В Германия ще вземам повече кинти
76
0
 
5
 
! Отговори
Евродепутутът преди 7 години
Евродепутутът.Евродепутутът.Евродепутутът.Евродепутутът.
75
4
 
17
 
! Отговори
решено преди 7 години
британецът Саид Кемал гласувал за напускане на ЕС
74
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
прогнози от хора, които не знаят, че Турция и Украйна не са в ЕС са крайно смешни!
73
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Някой говори, че работа има. Да, има, но има ли желаещи за работа?Всеки търси работа в стая с климатик и да ръси глупости по телефона, да се прозява и да си *** срещи с непознати. Е да ама тая работа е лимитирана и не можеш да изкараш нито плодове, нито зеленчуци от нея, нито пък хляб.Трябва да се работи на полето, ама за там желаещи няма.--От друга страна пенсионната въраст се вдигна до 67 години...и колко хора на тези години биха могли да работят на полетоВ офисите пък няма да ги държат
72
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименТова само говори колко си неграмотен
71
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 82 Не е точно така. Може и да не е засягало свободното движение на хора, но е било защото е членка на ЕС.Сега когато няма да е... от ЕС ще спрат кранчето с тази привилегия. Вече свободно движение няма да има.
70
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Както виждам, простено е за неграмотните коментиращи, но не е простено за нашите политици да не знаят разликите в еврочленство,членсво в еврозоната и шенгенско членство. Това че великобритания излиза от ЕС не засяга свободното движение на хора, Великобритания и сега си беше вън от Шенген(пояснение за масата неграмотни).
69
1
 
5
 
! Отговори
ние Тервеловците..? преди 7 години
Глупотевини. България беше определена да председателства заедно с Англия (и Естония). Т.е. Англичаните сами ще се вадят от ЕС кат балон Мюлхаузен. България нито има потенциал, нито пък Естония за вадене на Великото кралство.Така си мисля като гледам състава на председателството, дали не беше предопределен Brexita.Разликата в гласуването е от около 2% или 1 и малко мрн. души. Този 1 млн. са фундаменталистите -мисиулмани-английски поданици, които искат да унищожат Европа.
68
3
 
2
 
! Отговори
бъдещето преди 7 години
Сега се чака само Тръмп да вземе властта в САЩ и войната може да започва.