Европарламентът извънредно: Разводът трябва да е бърз!

Европейските партии няма да чакат нов премиер на "Даунинг стрийт"
24 юни 2016 16:44,
149
Европарламентът извънредно: Разводът трябва да е бърз!
Снимка: Reuters

Европейският парламент беше свикан на извънредна сесия в Брюксел във вторник, за да приеме позиция след решението на британците да напуснат ЕС.

Причината за бързането е политиците да излязат с позиция преди началото на срещата на върха на ЕС, насрочена за същия следобед.

Председателят на ЕП Мартин Шулц заяви, че парламентът е много натъжен от изхода от референдума, но трябва да се вземат спешни мерки "за защита на Съюза и особено на еврозоната от това, което вече се случва на международните пазари".

Според Лисабонския договор Европарламентът трябва да одобри условията за напускане, които се преговарят от страните членки.

Лидерите на всички големи групи от Европейския парламент декларираха, че разводът между Брюксел и Лондон трябва да бъде бърз и да започне незабавно, за да се избегнат допълнителни икономически и политически сътресения в ЕС.

"Много сме натъжени от решението на британците, но се нуждаем от яснота и не можем да чакаме, британските тори да излъчат нов премиер, за да започнат преговорите за излизане", заяви Манфред Вебер, който оглавява най-многочислената група в ЕП – на Европейската народна партия (ЕНП). Според него Brexit ще е по-голям проблем за британците, отколкото за Европа.

Джани Питела, който ръководи социалистите, заяви, че "това не е погребение за Европа. Камерън трябва да подаде оставка заради смахнатата идея да свика референдум заради вътрешни причини". Топсоциалистът определи като безотговорно да отложи началото на преговорите за раздялата за след конгреса на британските консерватори през есента.

Водачът на либералите Ги Верхофстат коментира, че гражданите на Острова не са гласували срещу Европа, а срещу ЕС в сегашния му вид на конфедерация от национални държави. Верхофстат настоя Брюксел да използва повода за значими реформи.

Идеята за кардинални промени се подкрепя и от останалите големи групи, но те се разминават във виждането какво трябва да се промени. ЕНП смятат, че трябва да се засилят правомощията на ЕП, за да се засили съвместното вземане на решения, вместо това да се остава на националните власти. Социалистите пък искат шефът на Еврокомисията да се избира пряко от гражданите, вместо от страните членки и ЕП. За повече участие на гражданите в управлението на ЕС се обяви и крайната левица.

Лидерката на зелените Ребека Хармс каза, че е плакала, когато е научила резултата от референдума. Не само, защото Великобритания ще напусне, но и защото британските евродепутати вече си събирали багажа за вкъщи. По-рано обаче шефът на ЕП Мартин Шулц съобщи, че британските евродепутати, които желаят да останат до края на мандата на този парламент през 2019 г., ще могат да го направят, защото са се заклели да работят като представители на всички европейски граждани.

Техническите разговори за напускането започват още в неделя, когато ключови експерти от Съвета на ЕС ще се съберат във формат 27, без британските си колеги, за да подготвят позицията, с която ще излязат европейските лидери във вторник. В понеделник ще има извънредно заседание на Европейската комисия. От там още не са обявили дали британският еврокомисар Джонатан Хил, който отговаря за финансовите пазари, ще запази поста си и докога. В сряда в Брюксел европейките лидери ще заседават за първи път от 1973 г., без британския премиер, за да обсъдят следващи стъпки по отделянето.

Процедурата за излизане може да стартира, само след като страната, която желае да напусне, подаде официална нотификация до Съвета на ЕС за това. След това преговорите по определянето на условията трябва да приключат в рамките на 2 г. Ако времето не стигне, с единодушие този срок може да се удължава неограничено във времето.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


149
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Следващата е Италия
66
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ще ми излизат от ЕС,а??Меркел,Шулц,Шойбле.............я им вкарайте една тройка сега като в Гърция!!Защо Англия може,а Гърция не,да напусне ЕС??10 трилиона дълг има Кралството!!!!Стягане на коланите и мерки,адекватни на тези в Гърция,за да покажете,че няма двоен стандарт в ЕС!!Да,ама не!!Мечтииииииии!!!Това,което е разрешено на господаря,не е разрешено на слугите!!
65
1
 
6
 
! Отговори
И преди 7 години
Без британските пед... Ще съмне.
64
4
 
17
 
! Отговори
Очевидно е преди 7 години
Британците винаги са спъвали развитието на Европа със закостенялото си консервативно мислене. Те самите не се имат за истиски Европейци.От години Франция и Германия се чудят как да отнемат правото на глас на англетата. Най законно и мирно ще стане по собственно желание. Брекзита се подготвя от почти 10 години. "националистиста" Фарадж е платен от Меркел и франсетата.Целта е постигната.До 2 години Американската марионетка "UK" ще бъде премахната. Това е само добре за Европа!
63
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Еврокраварника се разпада отлична новина в доборо настроение сьм айде на опашка при Путин
62
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Отърваха се бритоните....нашите мъки в ЕС продължават.
61
6
 
6
 
! Отговори
Камераман преди 7 години
И какво излезе накрая, камеран збьдна желанието на дьртофилите и малцинствата от пакистан индия и тнт които ненавиждаха европейците от другите ЕU дьржави!! А младите анлгичани сега ще бьдат с наведени глави заради един недодялан политик наречен камеран!
60
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Защо така грубо бе, хер Шулц?! Довчера англичаните ви бяха партньори, днес бързо ги гоните. Типично по еврог*ейски!
59
9
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 123По-добре с жигула, отколкото с кола и къща на кредит и с фалшива евро усмивка колко сме успели и материално преуспели безмозъчни роби на новия световен ред.
58
6
 
7
 
! Отговори
123 преди 7 години
Ден първи от мокрите сънища на п*тлеристите. Само със сънищата на задната седалка на жигулата ще си останат :D
57
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кой каквото сам си направи , никой не може да му направи . Дейвид Камерън предизвика референдума , а сега вика кой ми *** в гащите .
56
12
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами съберете се вземете решение британците вече взеха ха-ха-ха ***. Да живее Русия.
55
25
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
EС е бита карта. Светът гледа на изток - към Русия и Китай.
54
0
 
31
 
! Отговори
do 44 преди 7 години
щото стерлинга падна на ниво от преди 50 години, за другото гледай новини следващите дни и ще разбереш. Мита визи и т.н. и разпадане на кралството изглежда неизбежно (Шотландия и Северна Ирл сред първите желаещи. Да не говорим евро компании със седалища в Лондон, ама Дъблин е готов да се облажи, де. Как се казва за един сватба, за друг брадва. Имиграцията си им е тяхно дело, предимно от Нигерия,Пакистан и Индия. А Лондон има първия Пакистански мюсюлманин за кмет. Да им е честито
53
1
 
4
 
! Отговори
До 63 преди 7 години
Със сигурност не всички ще могат да отидат.
52
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименСега като им орежат помощите, въведат митата и българчетата ще се оцъклят. Марш обратно в БГ.===Ъхъ, българчетата на помощи в Англия ще са на помощи обратно в Бълария. Да си ги храниш със здраве. :)
51
4
 
11
 
! Отговори
До 58 преди 7 години
Няма да се върнат в от УК в БГ. Ще продължат да се гърчат там и да разправят колко е хубаво в Англия. Това е манталитет. Емигрантски балкански манталитет.
50
2
 
10
 
! Отговори
До Анонимен 49 преди 7 години
Ами не е точно така. Ако се случи така че много българи останат без работа в УК, те ще се върнат тук и ще има два ефекта - първо увеличение на безработните и второ намаляване на приходите от чужбина, благодарение и на които някой може да взюема тук 500 лв.
49
9
 
8
 
! Отговори
До 100 години преди 7 години
До 100 годиниНе след 100, а след 10 години няма да има Европейски Съюз бе!
48
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това с ционистките мекерета - ВБ се получи добре - да се махат. Следващата стъпка е изгонването на Холандия, която е фунията през която влиза контрабандата и наркотиците в ЕС. Прочее, тези нагледци са основния противник на влизането ни в "Шенген", защото се срахуват, че ще им прекъснем монопола с наркокартелите. Холандското правителство е далеч по корумпирано от Месиканското и Колумбийското взети заедно. А ние си траем и мълчим...