Европарламентът извънредно: Разводът трябва да е бърз!

Европейските партии няма да чакат нов премиер на "Даунинг стрийт"
24 юни 2016 16:44,
149
Европарламентът извънредно: Разводът трябва да е бърз!
Снимка: Reuters

Европейският парламент беше свикан на извънредна сесия в Брюксел във вторник, за да приеме позиция след решението на британците да напуснат ЕС.

Причината за бързането е политиците да излязат с позиция преди началото на срещата на върха на ЕС, насрочена за същия следобед.

Председателят на ЕП Мартин Шулц заяви, че парламентът е много натъжен от изхода от референдума, но трябва да се вземат спешни мерки "за защита на Съюза и особено на еврозоната от това, което вече се случва на международните пазари".

Според Лисабонския договор Европарламентът трябва да одобри условията за напускане, които се преговарят от страните членки.

Лидерите на всички големи групи от Европейския парламент декларираха, че разводът между Брюксел и Лондон трябва да бъде бърз и да започне незабавно, за да се избегнат допълнителни икономически и политически сътресения в ЕС.

"Много сме натъжени от решението на британците, но се нуждаем от яснота и не можем да чакаме, британските тори да излъчат нов премиер, за да започнат преговорите за излизане", заяви Манфред Вебер, който оглавява най-многочислената група в ЕП – на Европейската народна партия (ЕНП). Според него Brexit ще е по-голям проблем за британците, отколкото за Европа.

Джани Питела, който ръководи социалистите, заяви, че "това не е погребение за Европа. Камерън трябва да подаде оставка заради смахнатата идея да свика референдум заради вътрешни причини". Топсоциалистът определи като безотговорно да отложи началото на преговорите за раздялата за след конгреса на британските консерватори през есента.

Водачът на либералите Ги Верхофстат коментира, че гражданите на Острова не са гласували срещу Европа, а срещу ЕС в сегашния му вид на конфедерация от национални държави. Верхофстат настоя Брюксел да използва повода за значими реформи.

Идеята за кардинални промени се подкрепя и от останалите големи групи, но те се разминават във виждането какво трябва да се промени. ЕНП смятат, че трябва да се засилят правомощията на ЕП, за да се засили съвместното вземане на решения, вместо това да се остава на националните власти. Социалистите пък искат шефът на Еврокомисията да се избира пряко от гражданите, вместо от страните членки и ЕП. За повече участие на гражданите в управлението на ЕС се обяви и крайната левица.

Лидерката на зелените Ребека Хармс каза, че е плакала, когато е научила резултата от референдума. Не само, защото Великобритания ще напусне, но и защото британските евродепутати вече си събирали багажа за вкъщи. По-рано обаче шефът на ЕП Мартин Шулц съобщи, че британските евродепутати, които желаят да останат до края на мандата на този парламент през 2019 г., ще могат да го направят, защото са се заклели да работят като представители на всички европейски граждани.

Техническите разговори за напускането започват още в неделя, когато ключови експерти от Съвета на ЕС ще се съберат във формат 27, без британските си колеги, за да подготвят позицията, с която ще излязат европейските лидери във вторник. В понеделник ще има извънредно заседание на Европейската комисия. От там още не са обявили дали британският еврокомисар Джонатан Хил, който отговаря за финансовите пазари, ще запази поста си и докога. В сряда в Брюксел европейките лидери ще заседават за първи път от 1973 г., без британския премиер, за да обсъдят следващи стъпки по отделянето.

Процедурата за излизане може да стартира, само след като страната, която желае да напусне, подаде официална нотификация до Съвета на ЕС за това. След това преговорите по определянето на условията трябва да приключат в рамките на 2 г. Ако времето не стигне, с единодушие този срок може да се удължава неограничено във времето.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


149
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
3
 
28
 
! Отговори
100 години преди 7 години
Според мен, с вече поставен прецедент за излизане от ЕС, последният трябва да приеме закон, че веднъж излязла, една държава няма право в следващите 100 години да се опитва отново да се присъедини!
46
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сега като им орежат помощите, въведат митата и българчетата ще се оцъклят. Марш обратно в БГ.
45
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Англичанин на опашка за евро визи, да дойде в БГ да се напие на Слънчака!
44
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Значи Камерън е виновен ,че пита народа.Е какво народа не трябва да се пита.Според тия *** от Брюксел народите от страните членки нямат думата.Е за това ще се разпадне тази престъпна организация.Рано или късно.Започна началото на края.Не може побъркани слуги на ЦРУ и Вашингтон да вкарват *** и на нареждат на държавите да ги приемат и хранят.не може да налагаш диктат на свободни хора.
43
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Визи и мита за бритоните! Аут значи АУТ!
42
1
 
14
 
! Отговори
реалист преди 7 години
просто е - да предложим на всички британци, които са гласували за ЕС да дойдат в БГ и нещата ще се решат от самосебе си ;)
41
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До БалтонаЩе бачкаме за 500 кинта ако съществува ЕС, ако се разпадне - дупе да ни е яко!
40
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бързата еакулация, срам за майстора!
39
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Имах проблеми с ерекцията наскоро,отидох на лекар и се оказа някаква херния, която оперирах и сега всичко е наред, поне в това отношение, но...най-после да се появи човек, който свършва бавно. Тук болшинството от хората се оплакват от преждевременна еякулация и търсят препарати, които да им осигурят максимална продължителност на секса. Те ако прочетат твоя пост, ще решат, че си луд ако се оплакваш от бавно свършване.
38
7
 
15
 
! Отговори
бг преди 7 години
Не ни трябват империи в ЕС.Нито британската,турската и руската!А тука простотията дето се сипе по коментарите няма край!Простотията съсипа България!!!.Явно за 9 години в ЕС нищо не сте научили?То тука вече нищо свястно не остана!
37
7
 
12
 
! Отговори
До 42 преди 7 години
До АнонименИ защо да са си го вкарали яко англичаните?! Напротив, отърваха се от чиновнически слугинаж и брюкселска бюрокрация!
36
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Борсите падат, паунда пада, скапаните българи в Англия се набълбукаха с мортгиджи и ипотеки. Сега като им орежат помощите, нов език да почват да учат - я френски, я немски. Ама във Франция и Германия няма ягоди. Само ч*алми!
35
1
 
5
 
! Отговори
xe xe преди 7 години
UK is ****d
34
4
 
6
 
! Отговори
bb преди 7 години
доминоооо
33
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Немците също искат да излизат, заради бежанците.
32
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЕС е бита карта! Къде ще берете ягоди сега, въшливи българи?
31
4
 
19
 
! Отговори
Мари льо Пен преди 7 години
"Не искам повече в този Европейски Съветски съюз!"
30
4
 
15
 
! Отговори
Балтона преди 7 години
Гледам че фантазията на някои "супер разбирачи" в този форум много се развихря. Предвиждат се какви ли не схеми и апокалипсиси. Но трябва да ви кажа че каквото и да стане вие пак ще си бачкате за 500 кинта в БГ, въпроса е само дали ще може да си купите нещо с тях.
29
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Следват Франция, Скандинавия, Холандия....Накрая ще останем България, Македония и Албания. Можем да поканим турците на моабет на по чаша айрян с баклава. Ашкулсун.
28
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Референдумът не е безотговорно решение и винаги показва голата истина !без значение на кой му харесва или не !За това и е толкова Непопулярен !Особенно в Бг !!