Гастарбайтерски зов от GB: Лирата падна, обедняваме!

Българи изпращат пари на роднините си у нас по бусове
27 юни 2016 09:00,
227
Гастарбайтерски зов от GB: Лирата падна, обедняваме!
Снимка: Reuters

Български работници във Великобритания са започнали масово да преговарят с шефовете си да получават заплатите си в евро, а не в лири. След обявяването на резултатите от референдума на Острова, с който Обединеното кралство реши да напусне ЕС, курсът на паунда се срина драстично и продължава да пада.

Пред "Монитор" работници във ферма в Англия обясниха, че само за два дни заплатите им са намалели с около една трета заради вариращия курс на лирата.

"Преди получавахме около 350 паунда на седмица, от които 200 изпращахме в България. При стария курс тези 200 лири излизаха около 560 лв. Сега обаче, при смяната им, роднините ни взимат под 450 лв.", разказаха родните работници.

Те обясниха, че ако паундът продължи да пада, нямат причина да останат да работят на Острова, тъй като в други европейски страни ще получават повече пари.

Като първоначална мярка за овладяване на ситуацията, нашите са поискали договорените от тях заплати да им бъдат изплащани в евро, така че да не са на загуба.

Друг проблем, с който се сблъскаха българите във Великобритания след Brexit-а, е забраната за изпращане на пари в чужбина. Веднага след обявяването на резултатите от референдума беше наложено вето за парични преводи зад граница, за да не се стигне до срив на банковата система на Острова. Така хиляди нашенци се оказаха с вързани ръце да изпратят пари на близките си в България.

По първоначална информация забраната ще продължи около една седмица, но българите се притесняват, че тя може да бъде удължена и до края на юли. Затова са измислили алтернативен вариант за прехвърлянето на парите си у нас. Масово нашенците започнали да изпращат пликове с пари по бусовете с гастарбайтери, които се прибират у нас.

"Пращаме всичко, което имаме, защото със срива на лирата се тревожим, че можем да загубим още пари", обясни един от българските работници.

В същото време колите за България са се увеличили няколко пъти, масово във Facebook групите за българи на Острова се публикуват обяви, предлагащи транспорт от Обединеното кралство до България.

В съобщенията се посочва, че срещу 20 паунда отгоре всеки пътник може да вземе със себе си повече багаж или дори мебели, които да пренесе у нас.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


227
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
98
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Лелеее голяма хвалба пада в днес бг XD ,що за чудо хора страшни комплексари сте !!! А да и до колегата земеделец посмали малко с печалбите ако обичаш :D
97
3
 
7
 
! Отговори
Калчев преди 7 години
Въпреки некадърното управление на герп, хората намират начин и се развиват в Бг-то. По пътищета е пълно с нови сувчета, а новите апартаменти в гопемите градове се купуват още на зелено.
96
3
 
18
 
! Отговори
Добре ,че останах преди 7 години
Аз пък съм земеделец,имам мои 642 декара с пипер,картофи и лавандула. Годишно под 300 000 не падам,в моя край има още поне 50 като мен. Всички които познавам и са в чужбина са по-бедни от мен.Аз започнах 2005 ,земята беше 200-300 лева дка. Започнах със 50 декара......смятайте ако бях в Англия колко щях да загубя.
95
4
 
11
 
! Отговори
само истината преди 7 години
До Анонимен само в битката за Берлин загиват повече от 250000 руски войници и то в последните дни на войната и то защото са атакували по земя с пехота а не както американци и англичани сринаха няколко големи немски града с авиация и избиха населението в тях
94
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Еднофамилна къща в по -престижен лондонски квартал- в смисъл квартал, в който преобладават белите, а не африканци, индийци и араби струва повече от 1 млн. паунда, така че по-полека с хвалбите как сте забогатели от чистене на кене*и в Лондон.Там бачкаш и живееш като скот, за да можеш да пратиш някой друг паунд към България, иначе заплатата ти стига само колкото да се издържаш, нищо повече.Говоря за работниците, не за хората, които имат образование и работят по професията си.
93
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе кое се оправя? Съд имало, полиция имало, медицина имало... По-голям виц не бях чел скоро! Не било разруха... Я се огледайте малко! Заплатите са 500-600лв масово, цените в магазина са като в повечето европейски държави! Скъп ток, скъпо парно, скъп градски транспорт на 1 век. А до образования програмист, да не говоря за висшето образование, че кой не е влезнал, той не е завършил... Що говорите глупости не мога да разбера? Оправяли се нещата... Оправят се да, за далавераджиите и крадците!
92
12
 
11
 
! Отговори
Пооправяме се вече преди 7 години
В интерес на истината България не е вече такава разруха, каквато беше преди 4-5 години. Моловете пълни с млади семейства, които купуват на децата си дори обувчици Зара,с българските си заплати,курортите пълни и Банско и морските, българите ходят на почивка в Гърция по 3 пъти на година, мнозина си купиха апартаменти и къщи вкл. в Гърция.Хора, не от политическата върхушка и мафията, а с професии и с добро заплащане за професионализма си. Младежката безработица намаля,няма неработещи студенти дори
91
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До до 127Програмиста, ако в България ситуацията започне да се оправя и да растат заплатите вече никой няма да има интерес да ви дава работа, защото западните фирми ви използват за евтина работна ръка. Тогава оставаш на улицата мойто момче, на улицата... А и сега станеш ли 35-40 години ако не се добереш до някаква по висока позиция си аут, защо да ти плащат на теб, като има по-млади и по напористи програмисчета да работят на по ниска заплата.
90
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Търовски посредник - пътувам много, луксозно БМВ 5 - София, Пловдив, Варна - цяла България. Под 5 хиляди лева месечно не падам.
89
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Днес в България при пазарния капитализъм само мързеливците и некадърниците са бедни. Умните, работливите, тези които се развиват и квалифицират живеят добре. Пазаерният капитализъм е най-съвършената система, по-добра не е измислена.
88
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 128 : И какво получаваш от държавата за данъците които внасяш? Полиция няма, съд няма, пътища няма - чупиш си колата, тротоари няма, поне да се разходиш пеша, медицински услуги = 0, градски транспорт не 0, а -5... Има много причини поради които тези хора са избягали, не само безпаричието!
87
5
 
4
 
! Отговори
Проста сметка преди 7 години
4 по 450лв примерно на семейството са 1800 лв на месец.Айде стига глупости че обеднява ли.Колко човека в БеГето ги взима тия пари,и то като обикновени работници.
86
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 109 : Кой ти говори за 15г кола? Айде стига вече интерпретации! Който е живял и бачкал навън поне няколко години знае за какво става въпрос! Чули от тук, от там, че живеели с пакистанци по 20 човека и нз си кво... Какви били цените, данъците... Вие кога бяхте там, кога видяхте? Хората ще си къпят поне един апартамент като се върнат след няколко години, а вие живейте на квартирка и се возете в трамвая от втората световна за 1.60лв...
85
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 117 -Перфектно изказване!
84
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз съм в Дания от 8 години. Заплатата ми сметната в евро е около 11к.
83
0
 
10
 
! Отговори
до 112 преди 7 години
До АнонименЕснафке 112, вие "британци" ли се наричате вече? И Крал Артур е ваш прадядо може би?
82
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименСАЩ се намесиха на края на войната. Русия изнесе цялата ВСВ на плещите си и спаси Европа от кафявата чума.
81
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 86 -Господине, или госпожо, с непознат човек се говори на Ви, не на Ти.
80
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз букнах ол инклузив за Франция за 1300 паунда.
79
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Злобейте тук срещу британците, колежките стягат куфарите за испания с пакети all inclusive за 1500паунда, говорим за хора които работят на минималната 7.20 на час, пък вие се свирайте в панелките