Гастарбайтерски зов от GB: Лирата падна, обедняваме!

Българи изпращат пари на роднините си у нас по бусове
27 юни 2016 09:00,
227
Гастарбайтерски зов от GB: Лирата падна, обедняваме!
Снимка: Reuters

Български работници във Великобритания са започнали масово да преговарят с шефовете си да получават заплатите си в евро, а не в лири. След обявяването на резултатите от референдума на Острова, с който Обединеното кралство реши да напусне ЕС, курсът на паунда се срина драстично и продължава да пада.

Пред "Монитор" работници във ферма в Англия обясниха, че само за два дни заплатите им са намалели с около една трета заради вариращия курс на лирата.

"Преди получавахме около 350 паунда на седмица, от които 200 изпращахме в България. При стария курс тези 200 лири излизаха около 560 лв. Сега обаче, при смяната им, роднините ни взимат под 450 лв.", разказаха родните работници.

Те обясниха, че ако паундът продължи да пада, нямат причина да останат да работят на Острова, тъй като в други европейски страни ще получават повече пари.

Като първоначална мярка за овладяване на ситуацията, нашите са поискали договорените от тях заплати да им бъдат изплащани в евро, така че да не са на загуба.

Друг проблем, с който се сблъскаха българите във Великобритания след Brexit-а, е забраната за изпращане на пари в чужбина. Веднага след обявяването на резултатите от референдума беше наложено вето за парични преводи зад граница, за да не се стигне до срив на банковата система на Острова. Така хиляди нашенци се оказаха с вързани ръце да изпратят пари на близките си в България.

По първоначална информация забраната ще продължи около една седмица, но българите се притесняват, че тя може да бъде удължена и до края на юли. Затова са измислили алтернативен вариант за прехвърлянето на парите си у нас. Масово нашенците започнали да изпращат пликове с пари по бусовете с гастарбайтери, които се прибират у нас.

"Пращаме всичко, което имаме, защото със срива на лирата се тревожим, че можем да загубим още пари", обясни един от българските работници.

В същото време колите за България са се увеличили няколко пъти, масово във Facebook групите за българи на Острова се публикуват обяви, предлагащи транспорт от Обединеното кралство до България.

В съобщенията се посочва, че срещу 20 паунда отгоре всеки пътник може да вземе със себе си повече багаж или дори мебели, които да пренесе у нас.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


227
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До до 97Те не могат по "лондонските" да пишат,че за да говориш "чуждоземски" се изискват знания и умения. 90% от тях си живеят все едно са в БГ - само покрай българи, булсатком задължително (без бай брадър къде?!:), кифтета и вино "да са лее". Сиреч - не знаят английски и не могат дори храна да си купят, камо ли да изкажат адекватно мнение по форумите
77
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Винаги много се учудвам на коментарите за гастарбайтерите! Тези хора не са отишли да берат ягоди от хубаво! Всеки сам решава как и къде да живее! А тези които плюят по тях, че били предали родината и нз си кво, завиждат яко! Завиждат им, че може да моят чинии, но вадят повече патриот тях! Карат хубави коли, издържат си семействата, купуват си апартамент със събраните пари, ходят по екскурзии и т.н. Ами живеем в ЕС! Ако ви стиска заминете и вие да печелите пари! Ейййй много злобари и завиждачи...
76
1
 
16
 
! Отговори
Робът си е роб преди 7 години
Тези гастербайтери (модерни роби) трябва да си останат в Англия. Защото: децата им не днаят български, не знаят друг език въобще, освен английски. Наблюдавах млада жена с малко момиченце в Карлово на павилион за банички. Момиченцето разбра какво ще му купува майка му едва след като тя му обясни на английски език. След като са отродили децата си, връщане за тях няма в България. А английската класова система е жива. Синът на Лорда е Лорд. синнът на модерния роб е модерен роб.
75
1
 
0
 
! Отговори
Наблюдател преди 7 години
До Анонимен (81): защо лондонските чистачи и миячи да са ти криви? Гроздето ти е кисело, понеже не ти стиска да отидеш до лозета?
74
0
 
7
 
! Отговори
warna преди 7 години
манипулативна статия. Лирата от повече от 10 години не е била 2. 8 лева за паунд. А от статията става въпрос за точно това. "При стария курс тези 200 лири излизаха около 560 лв. Сега обаче, при смяната им, роднините ни взимат под 450 лв.", разказаха родните работници. "560 :200 = 2,8, 450: 200= 2,25. Абсолютна манипулация. Лирата от 2,54 падна на 2,42. Моля *** да се самосезират. По този начин искате да покажете колко са "изстрадали" нашите сънародници в Англия. А това просто не е та
73
0
 
3
 
! Отговори
До 82 преди 7 години
Значи според теб 1 км = 1024 метра? Я се скрий с тия програмерски глупости.
72
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименАми приятелю и на тебе явно ти е чужда математиката. За да отидат за данъци 50000 лв (при средни данъци в БГ ~20% и като се има в предвид максималния осигурителен праг 2600лв, на практика означава,че заплатата месечно не би трябва да пада под 25 000 месечно. Ако обаче получаваш 5000 на месец това не означава,че толкова данъци плащаш,а че такава сума вкарваш в икономиката на страната.#чететебе
71
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 95що, нямя ли да тиктакаме за рублата?
70
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
С Русия какво стана, изолирахме ли я?
69
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Български ИТ специалист звучи като жена-шофьор или съединител-боксьор :D
68
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 88Да, ти си един от тях.
67
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 82 -Благодаря Ви за отговора!
66
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Учете руски господа, учете руски! Умните хора учат руски.
65
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 78 -Не виждам смисъл да Ви отговоря на въпроса.
64
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И в магазина нашенеца се е договорил в евро, защото като му преведат заплатата в евро и ги обърне в паундове за шопинг ептем обедня
63
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 75 -Какво означава 180К?Наистина не знам, затова и питам.
62
2
 
1
 
! Отговори
До Анонимен 76 преди 7 години
Ами не е точно така, ако ти загнива продукцията на полето и виждаш че апапите те зарязват, ще им плащаш и в левове ако рекат.
61
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Прибирайте с в Родината.Видяхте как се живее в НОРМАЛНА държава.Кога България ще е нормална държава-когато ни управляват БЪЛГАРИ.
60
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Защо пишете глупости,никой английски работодател няма да плати в евро, това е закон, да не говорим,че в трудовите договори си пише, че работника ще взима еди колко си паунда, това е основната валута в кралството. Ще тръгне някой работодател да обменя паундове за евро, защото видиш ли бай *** неможе да си изплати ипотеката на панелката
59
0
 
8
 
! Отговори
Браво на нас преди 7 години
Хубаво е ,че оправихме България и сега нищим Англия. Имаме самочувствие.