Brexit-ът може да наводни с мигранти Англия

Граничните отношения между UK и страните от ЕС ще бъдат преразгледани
28 юни 2016 22:40, Елка Василева
27
Brexit-ът може да наводни с мигранти Англия
Снимка: архив, Reuters

Излизането от ЕС може да предизвика миграционна криза в Обединеното кралство. След британския референдум Франция заяви, че смята да скъса договора, позволяващ на Лондон да държи на френския бряг повечето бежанци, запътили се към Албиона. Перспективите да отпадне старото двустранно споразумение бяха коментирани напоследък от неколцина френски политици, пише Андрей Филатов, "Утро".

Темата бе повдигната първо от властите в северния департамент Нор-Па дьо Кале. Кметът на Кале Наташа Бушар заяви през уикенда, че граничните отношения между Великобритания и страните от ЕС предстои да бъдат преразгледани.

"Британците трябва да приемат последиците от своя избор. Ние сме в силна позиция, за да поставим въпроса за разглеждане, и отправяме към президента (Франсоа Оланд) молба да използва тежестта си" за тази цел, каза Бушар в коментар за резултата от референдума за Brexit.

Става дума да бъде отменено сключеното през 2003 г. споразумение от Льо Туке, което дава правомощия на Великобритания да проверява бежанците от френската страна на Ламанша и да не ги пуска нито в тунела под протока, нито на фериботите.

Благодарение на този документ хиляди бежанци, мечтаещи да станат поданици на британската кралица, се намират днес в мигрантските лагери в Нор-Па дьо Кале. По официални данни на острова искат да се прехвърлят към 4000 пришълци. Фактически обаче те са поне двойно повече.

Като двустранен договор между Лондон и Париж "Льо Туке" трябва да остане в силаq дори ако Великобритания напусне ЕС. Френските власти обаче предупредиха още преди референдума, че излезе ли кралството от общността, миграционните спогодби може да бъдат преразгледани.

Щом като изразяват желание да си решават проблемите самостоятелно, жителите на Великобритания трябва сами да отговарят и за потоците от мигранти, насочили се към тях, смятат французите. Идея, която лека-полека намира все по-широка подкрепа.

"Британците искаха да си върнат свободата - нека върнат тогава и своите граници", заяви президентът на региона Нор-Па дьо Кале и председател на популисткия "Съюз за народно движение" (преименуван впоследствие на "Републиканците", б. р.) Ксавие Бертран. Френският министър на икономиката Еманюел Макрон също смята, че французите трябва да вдигнат контрола върху бежанския поток в Кале, оставяйки мигрантите да пресичат Ламанша.

Върховната власт впрочем още не бърза окончателно да отреже британците от европейския континент. Външният министър на Франция Жан-Марк Еро нарече инициативите в този дух "демагогия". Президентът Франсоа Оланд обеща да разгледа въпроса преди 14 юли. Според аналитици правителството едва ли ще си позволи такава стъпка - тя може да предизвика нежелана верижна реакция и да бъдат отменени всички останали договори между Франция и Великобритания. Френският вътрешен министър Бернар Казньов изтъква, че прехвърлянето на бариерата срещу бежанци от континента на острова ще доведе до безконтролна миграция през протока (също като в Средиземноморието) и само ще увеличи бежанския поток.

Политолози предричат, че политиците от десния лагер активно ще експлоатират темите около Brexit-а в навечерието на президентските избори през 2017 г. За президентското кресло ще се бори по-специално Еманюел Макрон, подкрепил скъсването на "Льо Туке". Сред козовете на политици като Макрон или лидера на десницата Марин Льо Пен ще бъде призивът Франция да тръгне по пътя на Великобритания и да постави на референдум въпроса за членството си в ЕС. На изявления в този смисъл не бива да се гледа сериозно.

За рисковете от разтрогване на договора "Льо Туке" говорят и политици извън самата Франция. Тези дни темата бе повдигната от бившия премиер на Белгия Ги Верхофстат. "С излизането от ЕС те (британците) не само ще изгубят най-важните си търговски партньори и достъпа до европейския вътрешен пазар, но ще се сблъскат и с нови предизвикателства в контекста на миграционната криза. В случай на Brexit Франция може например да пусне бежанците, намиращи се в Кале, по-нататък - към Великобритания, писа Верхофстат в статия за изданието "Фокус".

Ще отбележим също, че Лондон и Париж отдавна отправят взаимни претенции по повод "Льо Туке" като несъвършена и неефикасна спогодба. Според британците французите са въвели твърде слаб режим за сигурност. Според французите британците са неспособни да регулират собствения си пазар на работна сила и точно това привлича мигрантите. А правозащитници обвиняват властите и на двете страни, че се държат нехуманно към бежанците.

"Всичките пари, харчени от Великобритания в Кале, отиват за сигурност - вдигане на огради и разноски по служебните кучета. Ние призоваваме част от средствата да се разходват за хуманитарни нужди. Ако дойдете в клиниката ни в Кале, ще видите огромни опашки от хора, дошли да се лекуват. Медицинската помощ за бежанците обаче не бива да идва само от нас, трябва да идва и от правителството", казва Ник Харви от "Лекари без граници".

Сегашната преграда по пътя на мигрантите и без това можеше да рухне всеки момент. Излизането на Великобритания от ЕС може да ускори процеса, независимо че френски служители твърдят обратното. Налага се впечатлението, че въпреки продължителните дискусии по всички "за" и "против" Brexit-а британците все едно не са преценили вярно всички възможни последици от тази стъпка.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
0
 
! Отговори
krismin преди 7 години
До Анонимен***11Иронично е, да защото може да затвори границите ама когато излезе от ЕС. А не бърза да го прави. А след 2 години, я камилата, я камиларя. И второ какво ще ги прави сега вече влезлите ***?
11
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЩЕ ИМА ДА СЕ ДАВЯТ ИЗ ЛАМАНША.КОЙ ЩЕ ГИ ПУСНЕ НА ОСТРОВА?
10
1
 
6
 
! Отговори
Пак се изплискала Е. преди 7 години
Тая кака пак пише поредните глупости, оформени като поредната поръчкова статия.Излизането на Великобритания от ЕС бе И заради това - да не се подчинява държавата на фелдфебелските команди на баба Меркел, която разпределя еднолично емигрантите в Европа, по план и заявка на САЩ.И не отговаря на истината изобщо, че хората не са наясно защо са гласували както са гласували на референдума. Нито пък за извизане от ЕТ са гласували само старите и необразованите. Това са националистите и патриотите.
9
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дори само тази статия показва какъв жабуняк всъщност е ЗАП. Европа. Британците искат да се отърват от ЕС, за членството си в който плащат невероятни суми, Франция вместо да прояви разбиране е готова да им подлее вода с каквото може; вместо да изпратят мигрантите вкъщи или в Африка например, те ги държат в Кале с празни обещания; като ги държат да им поемат издръжката, ама Аа, не, частни фондации да се оправят. Правозащитниците пък защитават само мигрантите, техните съграждани кучета ги яли
8
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хахахаха, британците искаха да излязат от съюза главно заради мигрантите (поне такава беше основната риторика) и сега с излизането си ще получат точно това, откоето се страхуваха. Isn't ironic?--------------------------No it isn't : )Просто статията е rubbish Като независима вече от Евросъюза държава, Великобритания може да си затвори границите отвсякъде, в случай на неконтролируема мигрантска криза, никой не може да я задължава с мигрантски квоти и. т.н Ние да му мислим на континента!
7
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Защо Щатите не приемат бежанците от Африка?Да си ги вземат у тях, в домовете си.
6
4
 
1
 
! Отговори
USA преди 7 години
back my many UK ;)+150%
5
3
 
10
 
! Отговори
Поканен от Меркел преди 7 години
Уж били в силна позиция да прекъснат едностранно договора за бежанците,а два параграфа по-нататък май не били толкова смели,да не би британците да прекъснат всички останали договори с французите.Имате ли топки да направите нещо или скопените европетли само кукуригат?
4
14
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ИСКАМЕ ЕКШЪН А ЕКШЪН ЩЕ ИМА ЩОМ ВЕЛИКОБРИТАНИЯ НАПУСНЕ ЕС !!! ГАРАНТИРАНО!!ПЪРВО ЩЕ СЕ РАЗЦЕПИ НАЙ-МАЛКО НА ДВЕ ВЕЛИКОБРИТАНИЯ! МОЖЕ ДА ИМА И ГРАЖДАНСКА ВОЙНА ПОВРЕМЕ НА :)ЩЕ Е ВЕСЕЛБА ДАНО ДА ПОЧНЕ ПО-СКОРО!!!
3
2
 
41
 
! Отговори
PD преди 7 години
Разбира се че могат, мигрантите, да наводнят Англия. За целта трябва само да преплуват Ламанша. Не че е невъзможно, Дори и един Българин го направи, но той е пич и се върна. И съм абсолютно убеден, че всички мигранти, които постигнат това умение, ще получат автоматично британски паспорт. Нека състезанието започне сега :-)
2
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Камерън вече ни похвали за телта по границата с Турция, така че може да почерпят опит. Ние няма да можем да им изпратим стари джипове, които не се ползват от армията, но те вече знаят как се пази граница. Да висим какво са научили от доктор Б.Б, защото навремето Маргарет Тачер беше защитила Ph.D при Дороти Ходжкин.
1
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Освен това, като паднат цените на имотите, нови стотици хиляди руснаци ще се преселят в Англия.