ЕС остава и без английския език след Brexit-а

Лондон единствен е регистрирал езика на Шекспир като официален
28 юни 2016 09:00,
37
ЕС остава и без английския език след Brexit-а
Снимка: flickr

Европейският съюз ще остане без английския след напускането на Великобритания, предупреди председателката на конституционната комисия на Европейския парламент Данута Хюбнер.

Лондон единствен е регистрирал английския език като официален европейски език в ЕС, въпреки че той има формален статут и в Ирландия и в Малта.

Европейският съюз има 24 официални езика, като съгласно с правилата, всяка държава може да излъчи един език, който да бъде вписан сред европейските езици. Въпросът е уреден в първия регламент, издаден след създаването на ЕС, който датира от 1957 г.

При влизането си в ЕС всяка държава обявява език, чрез който иска да бъде идентифицирана. Великобритания е единствената, посочила английския. Въпреки, че не е страна основателка, английският е посочен и за един от трите работни езика на ЕС, останалите са френски и немски.

Според Хюбнер с напускането на Великобритания, и езикът на Шекспир ще отпадне, освен ако не се промени регламентът и не се допусне държавите членки да се идентифицират с повече от един език. Това обаче може да създаде проблеми в някои от страните членки с големи чужди малцинства, в които да се наложи да бъдат официализирани езици като турски или арабски.

Статутът на официалните езици позволява на гражданите да си кореспондират с институциите на тях, а официалните срещи да се провеждат на някои от тях. Евродепутатите имат право да се изказват на официалните езици, а евроинституциите наемат преводачи, за да посредничат при комуникацията.

Хюбнер уточни, че регламента за официалните езици не засяга работата с английски и той ще може да служи за неформално общуване в европейските институции.

Евродепутатката, която е представител на Европейската народна партия и ще води позицията на ЕП по време на преговорите за излизане, заяви, че Дейвид Камерън не само има морално, но и правно задължение да подаде официална нотификация за желанието на британските граждани да напуснат ЕС. Този ангажимент бил записан в Лисабонския договор, където страните членки се задължават да си сътрудничат честно и да си помагат.

Отлагането на старта на процедурата ще продължи несигурността в ЕС, причинявайки повече икономически и политически щети за оставащите членки, настоя тя.

Председателката на конституционната комисия съобщи, че няма правно основание 73-мата британски евродепутати да бъдат принудени да напуснат парламента, както това стори еврокомисарят Джонатан Хил.

След като се закълнат, евродепутатите престават да представляват избирателните си райони и се задължават да работят за всички европейски граждани. До момента нито един британски депутат не е подал оставка. Единствен Иън Дънкан от партията на Найджъл Фараж обяви, че се отказва от отговорността да подготви позицията на Европейския парламент по законодателното предложение за промяна на схемата за парниковите емисии.

Днес Европейският парламент ще се събере извънредно в Брюксел, за да обяви позицията си по резултатите от британския референдум. Според проекта за решение те ще настояват за бързо провеждане на преговорите за излизане и за започване на дебат за реформиране на ЕС.

Евродепутатите прозират в Brexit-а недоволство и в други държави от сегашното състояние на Общността.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не само езикът, ами и така любимите на нашите гастарбайтери английски коли с обратен волан. След като никъде в ЕС такива коли не се рагистрират, то не виждам как в нашето КАТ ще може....
25
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ау голяма загуба тъпите англичани ще трябва да учат чужд език и да казват bonjour
24
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Изобщо не ми пука за английския и за английски-говорящите "уау"-вци ! Не мога да ги дишам !
23
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Официален или не, това е езика който се разбира от най много хора. Табели, по летища, влакове и градски транспорт. Където и да отидаш трябва да поназнайваш, за да можеш да се оправи.
22
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Айде да почват да учат българския!
21
1
 
4
 
! Отговори
барбора преди 7 години
Проблемът не е в езика а в далаверата която попивко-папкинци виждат.Сега те си правят сметката как ще се преидава цялата документация на канцеларско и секретно ниво.Примерно има възможност да се прецакат разните Мита и агенции със строго секретна дейност военният с производство на видове оръжия лекарства и дрогерии/превързочни материали прибори медицински дори уредите за клизма/и т.н.Просфетата и аритектурата трябвада останат непроменени .Но ако там се развихри някоя българка може и макидонският
20
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Английският отстъпва и във Великобритания. Нито англичаните, нито французите искат да ползват друг език, освен своя. Английски ще излезе от мода, както други преди него. И в Щатите близо една трета от населението не говори английски. Всеки език е труден, когато трябва да се учи на ниво ползване на документи. Нали и първата кандидатка от ГЕРБ за евродепутат уж знаеше езика, а се оказа, че не стига. Има решение от 2000 г. всички да учат поне два чужди езика, най-вече на съседите. Време е.
19
1
 
4
 
! Отговори
Васо преди 7 години
Да ин ги вратаро смениме с още по-слаб. Да заменим английския с български с граовски диалект. Да им омешаме уискито с шльокавица. Да им измамим с любов всяка мома англичанка. Коя дойде на море да я отвлечем като мисис Стоун. Да ги бомбардираме както те нас с крепости, камънье и дърве. Да им изпратим наши хора у парламенто. И накрая да им пратим обратно в Индия ромето. Така да я превземем изотвътре и да им отнемем бисера в короната.
18
0
 
4
 
! Отговори
Евролюб преди 7 години
До Анонимен 18Ирландците не могат да го регистрират постфактум, освен ако не се промени регламентът, който сега дава право само на 1 език. За промяната се иска единодушие
17
1
 
3
 
! Отговори
Евролюб преди 7 години
До АнонименВъзможно е но при влизането си в ЕС Ирландия е регистрирала именно келтския като свой официален език, също както Малта - малтийски. Всяка държава може да впише само по 1.
16
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тук има някакво брутално недоразумения. Английският език е основният официален и работен език в Ирландия, повечето хора не владеят келтски, а за още по-голяма част келтският не е основният им език, а английския. Става въпрос само за местните, разбира се.
15
6
 
6
 
! Отговори
звучен и лесен преди 7 години
Европейците трябва така или иначе да си изберат един общ език, който да е задължителен в училище и официален .Улични знаци, надписи, документи, комуникация.Немския и френския не стават. Звучат на повечето народи неприятно и са усложнени излишно.Номинация за италиански . Той е нативен и за римското колтурно-политическо пространство, чието наследство са всички държави в Европа. И за източната и за западната римски империя. Lets sprehen ITALIANO !
14
1
 
3
 
! Отговори
Stoyan преди 7 години
До Джедай Мастър. Английският е официален на Малта, но заедно с малтийския. И тъй като съгласно регламента всяка държава може да посочи само един език, с който иска да я идентифицират, малтийците са посочили малтийския. Същото важи за Ирландия, където ирландския и английския са официални езици, но от Дъблин са посочили ирландския. Т.е. трябва да се промени регламента, иначе английския отпада като официален език на съюза.
13
7
 
3
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 7 години
Английският е официален език на Малта, така че няма как да отпадне. Явно, да си председател *** конституционната комисия на ЕП не значи, че не си глупав, както е и в БГ.
12
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не се притеснявайте, сега Ирландия ще го декларират като официален. Досега явно не са го регистрирали, защото вече е бил въведен от Англия...
11
1
 
13
 
! Отговори
Марсианец преди 7 години
Не е важен езикът,на който говориш,а какъв икономически потенциал се крие задговорещия.С нашата икономика,дори на перфектен марсиански няма да предизвикашинтерес.
10
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Българския език ще стане основен в ЕС!
9
5
 
5
 
! Отговори
11 преди 7 години
И на кой му пука?
8
3
 
7
 
! Отговори
до 3 преди 7 години
Да, направо се изкълчиха от лакейничене. А разни самозвани експерти ни хвърлиха в очите поредните нелепи пазарни анализи. За тр.оловете да не говорим, какви ги наредиха. Така като гледам май май и паунда и UK FTSE 100 се стабилизират. Нова драма няма. Играчите си гледат филма за познатата стара стагнация и чакат решенията на централните финансисти.
7
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да. Сега да учим глупавия немски остана...