Освиркаха Найджъл Фараж в Европарламента

Юнкер: Ще се боря за обединена Европа до последен дъх!
28 юни 2016 14:30, Елка Василева
126
Освиркаха Найджъл Фараж в Европарламента
Найджъл Фараж и Жан-Клод Юнкер. Снимка: БТА

Европейският парламент освирка водача на групата "Европа на свободата и пряката демокрация" Найджъл Фараж, още преди той да е започнал своето слово при обсъждането на британския референдум.

Фараж, който водеше кампанията за напускането на ЕС от Великобритания, призова за бързо подаване на заявление по чл. 50, но и за запазване на икономическите връзки между Лондон и Общността. По неговите думи, ако икономическите отношения на Острова с ЕС бъдат нарушени, от това ще пострада повече Европа, а в обратен случай британците ще бъдат "най-добрите приятели на ЕС на света".

Дойдох тук преди 17 години и заявих, че искам да поведа кампания за напускане на ЕС. Смяхте ми се, а сега не се смеете. Основната причина за британското решение е това, че налагате на всички политически съюз, заяви Фараж.

По неговите думи единната европейска валута е провалена, а миграционният проблем е бил причинен от германския канцлер Ангела Меркел.

Фараж добави, че волята на французите и холандците, изразена на референдуми, е била заобиколена с въвеждането на договора от Лисабон.

Обикновените хора, потиснати и обеднели в последните години заради голямата политика, многонационалните дружества и банките, си поискаха държавата, границите и рибарските лодки обратно, обясни Фараж резултата от референдума в неговата страна. Великобритания няма да остане последната държава, напуснала ЕС, прогнозира той.

Марин льо Пен, председател на групата "Европа на народите и свободата" определи резултата от референдума като "шамар в лицето на европейската система, все по-лъжовна и шантажираща". Тя определи референдума като най-важното историческо събитие на континента от падането на Берлинската стена. По нейните думи допитването сред британците е опровергало схващането за необратимостта на ЕС.

От години европейският проект действа срещу европейците, резултатът трябва да ни насърчи да се борим за по-добро бъдеще. ЕС е тоталитарна организация. Обещавам да поведа Франция по пътя на свободата, да живеят свободните народи, Великобритания и Франция, извика Льо Пен с протегнат във въздуха юмрук.

В началото на дебата председателят на ЕП Мартин Шулц изрази уважение към подалия оставка британски еврокомисар Джонатан Хил. Еврокомисарите, присъствали в пленарната зала, станаха на крака и обградиха Хил, докато ръкопляскаха. Хил остана седнал и закри лице, видимо крайно развълнуван.

Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер използва случая, за да отхвърли решително слуховете, че предстои да подаде оставка. Той заяви, че ще се бори за обединена Европа до последен дъх. Юнкер произнесе словото си единствено на немски и френски език.

Той попита Фараж какво още прави в ЕП и съобщи, че е забранил воденето на тайни предварителни преговори с британците за условията по тяхното напускане на ЕС, докато Лондон не подаде официално заявление за излизане от Общността.

Призовавам британското правителство възможно най-бързо да изясни обстановката, не може да стоим в неяснота, посочи Юнкер. Очаквам отговор "не днес и утре, но бързо", поясни той.

Европа не е само празник, трябва да признаваме, когато сме тъжни. Натъжен съм от британското решение и не го крия, не съм робот. Не става дума за сантименталност, според мен Великобритания трябваше да остане с нас. Държавите, основали ЕС, нямат повече права от останалите в Общността. Т.н. "нови" държави в ЕС са пълноправни членове на съюза. Европейската мечта ще продължи, ще работим за нея с нова енергия, заяви председателят на ЕК.

Представителят на холандското председателство на Съвета на ЕС определи настоящия момент като вододел в историята на Общността. Според председателството нищо не е необратимо и неизбежно. Настроенията на британското мнозинство се споделят и другаде в ЕС, трябва да имаме това предвид и да предприемем промени, е мнението на холандското председателство.

В последвалите изявления на председателите на групи в ЕП от името на Европейската народна партия Манфред Вебер коментира, че политиците са разбили мечтите на младото британско поколение. Демагозите искат да унищожат Европа, Путин е много доволен от резултата и това казва достатъчно, добави той. Засрамете се, кампанията ви бе основана на лъжа, обърна се Вебер към Фараж. Искаме да подобрим, а не да разрушим Европа, Великобритания се самонарани, добави Вебер.

От името на социалистите и демократите Джани Питела изрази очакване историята да покаже кой е виновен за "това бедствие" (резултата от референдума). Не може да ставаме заложник на вътрешната британска политика. Възможно най-бързо трябва да бъде внесено уведомление за напускането на Великобритания. Глобализацията създаде неравенства и не противодействахме достатъчно, коментира той.

Сайед Камал (реформатори и консерватори) призова ЕС и Великобритания да започнат да мислят по преговорните стратегии с хладнокръвие. Трябва да останем добри приятели, добави той.

Ги Верхофстат (АЛДЕ) сравни кампанията на Фараж с нацистка пропаганда. Кампанията бе шокираща, а не решението от референдума. Несигурността трябва да бъде пресечена възможно най-скоро. Сега не ни трябва въображение, а памет, за да се върнем към идеите на основателите на ЕС, заяви Верхофстат.

Габриеле Цимер (обединена левица) коментира, че вината за резултата от британския референдум е и в ЕС, защото не е възприел идеята за въвеждането на еднакво възнаграждение за еднакво положен труд. Ако бяхме направили това, щяхме да преодолеем недостатъците, свързани с миграцията и опасенията за социален дъмпинг, посочи тя.

Филип Ламбертс (зелени) заяви, че Европа знае кое е най-лошото и затова се е постарала да изгради най-доброто. Той също упрекна Фараж в лъжи и ксенофобия.

ЕП се събра днес на извънредна сесия заради резултата от британския референдум. Евродепутатите ще приемат резолюция, в която призовават за бързо започване на процедурата по чл. 50 от договора за ЕС, по която се очаква Великобритания да напусне Общността.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


126
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
1
 
1
 
! Отговори
fsd преди 7 години
Чета коментари и оставам с впечатлението, че ние българите сме твърде крайни по всеки въпрос. Коментиращите пишат така сякаш нещо зависи от нашата държава и нашето мнение. Оставете англичаните, те ще се оправят така или иначе, но ние затъваме постоянно. Политиците ни не ги бръснат за .., а в собствената си държава създават само мизерия. Специално англичаните винаги са работили против нашата държава и не знам защо ние трябва да ги мислим. Прочетете някои думи на Чърчил за нас и тогава говорете.
80
1
 
0
 
! Отговори
Аз преди 7 години
На всички им е ясно, че и ние нямаме работа там, нали? Но се боят от поскъпване на самолетните им билети, готови за бягство!
79
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Ха,ха,хаааааааа..."ПАУНДИ И ЛИРИ"не ти е лесно..
78
0
 
0
 
! Отговори
Многознайко преди 7 години
До мдаНапротив, родът му е от Франция и името му е такова
77
7
 
10
 
! Отговори
Ха,ха,хаааааааа... преди 7 години
АМИ .....ЧЕ АНГЛИЯ , НИКОГА НЕ Е БИЛА В ЕС----САМО ПОЛЗВАШЕ ОБЛАГИТЕ ОТ НЕГО !!!!!ТЕ ДАЖЕ И ЕВРОТО НЕ ИСКАХА------РАБОТЯТ СИ ОЩЕ В ПАУНДИ И ЛИРИ.....!!!ДА СИ ХОДЯТ ------ТАКА ПОНЕ НЯМА ДА ИМА ДВОЙНИ СТАНДАРТИ!!!!
76
9
 
7
 
! Отговори
Ха,ха,хаааааааа... преди 7 години
ОСВИРКАХА ФАРАЖ ---АМА ТОЯ НАГЛЕЦ СИ СТОИ ОЩЕ В БРЮКСЕЛ!!!СЪЩО---КАТО НАШИТЕ РУСОФИЛИ -----СЛАВЯТ РУСИЯ , АМА НЕ НАПУСКАТ БЪЛГАРИЯ !!ТИПИЧНО ----РУСКО-ЛЕВИЧАРСКО -КОМУНИСТИЧЕСКИ НОМЕРА ------"РАЗДЕЛЯЙ И ВЛАДЕЙ"!!!....И ДЪРТИТЕ ОТ АНГЛИЯ --ОЩЕ СИ МИСЛЯТ , ЧЕ ВСВ....НЕ Е СВЪРШИЛА!!
75
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В случая е прав. На всички им омръзна от политическия натиск. Виждате какво е в България, заради политическото налагане обвързано с финансови средства на сцената са най-големите *** и корупцията е на исторически най-високото си ниво. Повече търговия и бизнес и по-малко политика. Дъртия Юнкер да си събира багажа, да цуне Тиквата за последно и да си ходи.
74
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЕС е тоталитарнаорганизация. Обещавам да поведа Франция по пътяна свободата, да живеят свободните народи,Великобритания и Франция, извика Льо Пен спротегнат във въздуха юмрук.------------------------------Yeeeeah !Vive La France!! Тия няма да се променят мадам Льо Пен, лъжат като ***, те всеки път обещават че ще правят реформи в ЕС и все си остават същите! Ако искаха да се променят, за 17 години все щяха да го направят (Фарадж от 17 год.иска излизане! По същите причини )Кой е истинският популист???
73
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кадърните българи пак ще работят за некадърните англичани, само че вече ще става визи .А и за нас (българите) като европейци се променя важността на английския език, т.е. вече са важни и немския и френския език.Просто на английски много европейци ще отказват комуникация.А английския си остава задължителен заради това че е приет за основен език в комуникациите(компютрите) така че това да бъдем полиглоти вече не е препоръчително а задължително. може би пренебрегвам испанския и италианския лошо
72
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
айде стига с тоя ЕС да си създадем Балкански и ония ще ни дишат прахта разбира се ние трябва да се разберем което е доказано е е много трудно почти невъзможно а колко хубаво би било да стане
71
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Страните в ЕС са по-скоро заложници, отколкото членки. Само Германия е облагодетелствана в рамките на военната си окупация. Само народ с независим дух може да си позволи такава крачка. Държавоподобни образувания като България ще напуснат този цирк последни.
70
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В речта си , между другите неприятни истини, Найжел Фараж казва -Огромното мнозинство от вас, драги колеги, не сте работили нито минута в частна фирма, в търговията, не сте създали нито едно работно място, винаги сте били политици или чиновнициАха, не е ли истина това ?
69
3
 
5
 
! Отговори
DreamTheater преди 7 години
Некадърните англичани се страхуват много от кадърните българи.
68
12
 
18
 
! Отговори
big преди 7 години
Ниската класа винаги се е любувала на измислени националистти , защото само там вижсат бъдещия си успех. Сидеров много го хвалихте преди 12 год , а къде е сега? Антиевропееца? Подсъдим.
67
0
 
4
 
! Отговори
acca преди 7 години
88 , Ето ти справкаБългария 7,498.83 USD (2013) GDPМолдова 2,239.29 USD (2013) GDP
66
7
 
5
 
! Отговори
до 89 преди 7 години
е ..за сметка на това простоватите и пролетарски настроени байганьовци никога не са се интересували от заобикалящия ги свят..техния провинциален светоглед винаги им е помагал да възприемат лесно българската действителност.
65
6
 
11
 
! Отговори
мда преди 7 години
Фараж е с иранско потекло, затова името му е такова. Онзи другия убавец, Борис Джонсън и той не е истински британец...затова ги е страх от източноевропейците.
64
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До до 8rabotih 6 god. vav Rusia sas Glav bolgar stroi.. parite bqha super..1200 dolara prea 97 god..na mesec...plashashe ZAPADNO SIBIRSKI GAS PROM...TUIMEN/Rusia/
63
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Много, много трудно е за интелигентните и красиви байганьовци да приемат резултата от свободното волеизявление на британците. Само за пет дни споменатите байганьовци бяха обзети от такава англофобия, каквато никога не е имало от края на Втората световна война до Brexit-референдума.
62
18
 
8
 
! Отговори
равносметка преди 7 години
Старите британци живеят още в средата на 20 век, само че вече е 21. Когато са влезли в ЕС, в Саудитска Арабия са били още в палатки, Бразилия изнасяха само банани, а в Китай познаваха само колелото за придвижване...нещата отдавна не са такива и няма да се върнат. Нека над това се замислят и нашите *** дето живеят още със спомените за бай Тошо. Вижте Молдова къде е, ние ще сме по-зле от тях ако сме извън ЕС и НАТО. ЕС няма алтернатива, просто трябва да се промени изцяло.