Борисов към ЕС: Платете ни глобата или дайте да строим "Южен поток"

Не може да се спират проекти заради общи интереси, а да плащаме само ние
Обновена: 29 юни 2016 15:21 | 29 юни 2016 15:21,
213
Борисов към ЕС: Платете ни глобата или дайте да строим "Южен поток"
Бойко Борисов и Доналд Туск. Снимка: БТА

Платете ни глобата или ни дайте да строим „Южен поток“. Такова искане поставиха премиерът Бойко Борисов и вицето му Томислав Дончев, които проведоха серия от срещи в Брюксел с представители на Европейската комисия и Съвета на ЕС.
 
Борисов поискал „ясен отговор“ от хората на председателя на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер и от президента на Съвета Доналд Туск на плановете на България да се развива като енергиен център. Той ги запознал с глобата, която арбитражният съд в Париж наложи на България за спирането строежа на АЕЦ „Белене“ и поискал Еврокомисията да спре наказателната процедура, с която препоръчва България да продаде тръбите и компресорните станции за „Южен поток“, които бяха купени, преди ЕС да забрани строителството на тръбата.
 
Борисов дал няколко варианта на европейските експерти да мислят за тях и да му отговорят писмено. Сред тях са ЕС да заплати 550-те млн. евро, наложени на НЕК за „Белене“ от Международния арбитраж в Париж, да съдейства да продадем реактора, купен за „Белене“ и да поднови строежа на централата. Отделно премиерът е настоял да не се задейства наказателната процедура срещу България, до 300 млн. евро, с които Европейската комисия заплашва заради това, че все още притежаваме тръбите и компресорните станции за спрения „Южен поток“. Борисов поискал и справедливост и ако София бъде наказана, това да бъде сторено и за участието на Атина в бъдещия „Турски поток“, който има същите противоречия с европейското право като „Южния“.
 
„Искам Европейската комисия и Европейският съвет като солидарни с това, което България направи като лоялен член, да бъдат така солидарни с нас – дали ще платят парите, дали ще ни позволят да строим реактор, дали ще ни съдействат да продадем реактор, дали ще ни позволят като частен проект да се строи „Южен поток“, дали Гърция и Турция, бидейки в „Турски поток“, ще получат същите санкции като България, за да не се обиколи Украйна, а не само да ни тикат за превъоръжаване и за флотилия“, заяви премиерът.
 
Той добави, че не може проекти да се спират в името на общите интереси, а плащането да е само за сметка на България.

На 1 и 2 юли външният министър Даниел Митов ще има срещи с руския си колега Сергей Лавров и с турския първи дипломат Мевлют Чавушоглу и ще обсъжда с тях също енергийните проекти, свързани с България.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


213
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
3
 
6
 
! Отговори
Очевидно е ! преди 7 години
Очевидно е че аз съм *** ама това не ми пречи да имам актуално и модерно мнение по голямата политика и енергетика.
75
4
 
18
 
! Отговори
Българин преди 7 години
До Очевидно е !От такива *** като вас, сме до тук! Това са си чисто наши интереси, фашистите/немците не им забраняват да строят втори северен поток, или и това са руски интереси?
74
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ДАЛВИ И КАКВО ЩЕ СТРОИМ НЯМА ДА РЕШАВАМЕ НИТО НИЕ, НИТО БОЙКО. ЩЕ ГО РЕШАТ ГОСПОДАРИТЕ НИ В БРЮКСЕЛ. СЕГА ЩЕ СЕ РАЗТИЧАТ, СЛЕД КАТО ТУРЦИЯ И РУСИЯ СЕ СДОБРЯВАТ И ЩЕ ИМА НОВИ РЕШЕНИЯ, КОИТО НЕ СЕ ЗНАЕ КАКВИ ЩЕ СА.
73
7
 
11
 
! Отговори
Руми преди 7 години
Бойко е смел, силен, страшен, умен, красив, последователен, неподкупен, беден, има си само едни дънки и едно сако, не е *** като нас, ама ни разбира, мисли ни само доброто, обича ЕС и евроатлантическите ценности и мрази НАТО, а сега започва да обича Русия и ще праща Даниел Митов на среща с Лавров. Той е нашето спасение и упование.
72
7
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ВРЕМЕ Е ДА НАПРАВИМ РЕФЕРЕНДУМ ЗА ЧЛЕНСТВОТО В ЕС ...И ДА СЕ МАХАМЕ ОТ ТЕЗИ МОШЕНИЦИ.../ДВОЙНИЯ СТАНДАРТ../
71
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Че кога успяха да платят 300 000 000, за тръби и компресори , без да има разрешение за строеж??????!!??¿ Народни пари лесно се харчат и се вземат комисионни, когато знаеш че никой няма да ти потърси отговорност. Същата схема като Белене, всичко направено от некъдърните български политици, а накрая ЕС им е виновен??!! Хора манипулират ви, за затвора са Боце, Гоце и Р.Овч , които служат на мафията.
70
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бай *** пази границата, а Дойчо *** баницата.....Все тъй го лъжеха, все тъй го мамеха...брейййй...
69
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЕНЕРГИЯТА ОТ ВЕИ Е 5 ПЪТИ ПО-СКЪПА ОТ ТАЗИ НА АЕЦ;
68
0
 
0
 
! Отговори
Боби преди 7 години
До 96Вероятно съм сгрешил думата, Но идеята е ясна а и надлежно я сложих в кавички. :-)
67
0
 
4
 
! Отговори
до 75 Боби преди 7 години
Чудя се дали знаеш значението и разликата на думите ИНТИФАДА и ИНТИФА , членувани разбира се.
66
19
 
5
 
! Отговори
СЪР СТЕНЛИ РОЙС преди 7 години
КАКВА ГЛОБА ДА ТИ ПЛАЩА БРУКСЕЛ, *** ТИКВОО ПРОСТАА..АЕЦ БЕЛЕНЕ СИ Е ВАША ВЪТРЕШНА РАБОТА, ИПОН-ЕЦО..КАКВА ЕВРОПА ДА ТИ ПОЕМА ПЛАЩАНЕТО, ДЕТО ТЕ ОСЪДИХА В ПАРИЖ РУСКИТЕ ТИ ПРИЯТЕЛИ ??650 МИЛИОНА ЕВРО - КЕШ ДЕНГИ , ОБЪРНИ ГИ В РУБЛИ.А ИРАН НЯМА ДА ТИ КУПИ РЕАКТОРА.ЗАЩО Е.С. ДА ТИ ПЛАЩА ГЛОБАТА ЗА БЕЛЕНЕ ??
65
4
 
4
 
! Отговори
Боби преди 7 години
До ФАКТИ 87Една АЕЦПроучване за икономическо развитие, Земетръсен Райион, наличие на охлаждаща вода дори и за Цунами(МИЛИОНИ $)Отчуждаване на земята като 20 км зона веднага имотите цената им падаСтроеж и то с СУПЕР КАЧЕСТВЕНИ ИЗИСКВАНИЯ.ЕКСПЛОАТАЦИЯ САМО ОТ НАИСТИНА ПРОФЕСИОНАЛИСТИ - Алтернатива Чернобил/ФукушимаПогребване на реактора и и отработен горивоОХРАНА НА ВСИЧКО ТОВАКАКВА Е ЦЕНАТА ОБЩО?ВЕИ - работи се на парче(20 000 - 1 000 000$) Екологични, Охрана Няма, Инженери - Бакалавър
64
2
 
25
 
! Отговори
Силвия преди 7 години
България като малка и тиха държава ,все се намира някой да я мачка,я Турция,я Русия,я Брюксел,Я Америка.Важното е политиците ни да са пекани и с дебели кожи ,да не се огъват и да не се ловят на провоции,по малко емоции повече работа и резултата ще е налице
63
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
С пробуждането идва и краят на неговото управление. на госпоздарите са им нужни марионетки като Плевнелиев.
62
3
 
7
 
! Отговори
до 69 Берлин преди 7 години
Имам усещането, че сте с обратни наклонности и носите дамско бельо, прав ли съм ?.
61
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На кратуняк взе да му идва акъла
60
3
 
22
 
! Отговори
ФАКТИ преди 7 години
До толерастами да вземеш да замълчиш тогава, защото фактите за референдума за белене са:ЗА 60% (851 757 гласа)ПРОТИВ 37% (533 526 гласа)Невалидни гласове (20 180)Това са фактите. Айде троловете да вземете да се скриете вече...МОЛЯ ЧЕТЯЩИТЕ КОМЕНТАРИТЕ САМИ ДА ПОТЪРСЯТ В ГУГЪЛ РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ РЕФЕРЕНДУМА!!! Да се уверите, че общественото мнение се манипулира от разни платени драскачи!!!
59
2
 
16
 
! Отговори
Az преди 7 години
Нашите гении не разбраха простата истина, че битя бит е... ...ан. Първо клякат, после си мислят, че някой ще се съобразява с тях.
58
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Г-н Борисов , този "началник, ТЕ ГЛЕДА КАТО ОТРОВЕН...С такива европейци не трябва да се говори а само с боксовата ръкавица на Пулев срещу мошенниците....
57
1
 
25
 
! Отговори
Рая преди 7 години
Браво бе мъже ,така трябва да се отстояват нашите интереси ,западните държави само за задниците си мислят,ако едно дете не заплаче майката никога няма да му обърне внимание.Браво това искаме,смелост и отстояване на националните интереси.Браво.