Борисов към ЕС: Платете ни глобата или дайте да строим "Южен поток"

Не може да се спират проекти заради общи интереси, а да плащаме само ние
Обновена: 29 юни 2016 15:21 | 29 юни 2016 15:21,
213
Борисов към ЕС: Платете ни глобата или дайте да строим "Южен поток"
Бойко Борисов и Доналд Туск. Снимка: БТА

Платете ни глобата или ни дайте да строим „Южен поток“. Такова искане поставиха премиерът Бойко Борисов и вицето му Томислав Дончев, които проведоха серия от срещи в Брюксел с представители на Европейската комисия и Съвета на ЕС.
 
Борисов поискал „ясен отговор“ от хората на председателя на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер и от президента на Съвета Доналд Туск на плановете на България да се развива като енергиен център. Той ги запознал с глобата, която арбитражният съд в Париж наложи на България за спирането строежа на АЕЦ „Белене“ и поискал Еврокомисията да спре наказателната процедура, с която препоръчва България да продаде тръбите и компресорните станции за „Южен поток“, които бяха купени, преди ЕС да забрани строителството на тръбата.
 
Борисов дал няколко варианта на европейските експерти да мислят за тях и да му отговорят писмено. Сред тях са ЕС да заплати 550-те млн. евро, наложени на НЕК за „Белене“ от Международния арбитраж в Париж, да съдейства да продадем реактора, купен за „Белене“ и да поднови строежа на централата. Отделно премиерът е настоял да не се задейства наказателната процедура срещу България, до 300 млн. евро, с които Европейската комисия заплашва заради това, че все още притежаваме тръбите и компресорните станции за спрения „Южен поток“. Борисов поискал и справедливост и ако София бъде наказана, това да бъде сторено и за участието на Атина в бъдещия „Турски поток“, който има същите противоречия с европейското право като „Южния“.
 
„Искам Европейската комисия и Европейският съвет като солидарни с това, което България направи като лоялен член, да бъдат така солидарни с нас – дали ще платят парите, дали ще ни позволят да строим реактор, дали ще ни съдействат да продадем реактор, дали ще ни позволят като частен проект да се строи „Южен поток“, дали Гърция и Турция, бидейки в „Турски поток“, ще получат същите санкции като България, за да не се обиколи Украйна, а не само да ни тикат за превъоръжаване и за флотилия“, заяви премиерът.
 
Той добави, че не може проекти да се спират в името на общите интереси, а плащането да е само за сметка на България.

На 1 и 2 юли външният министър Даниел Митов ще има срещи с руския си колега Сергей Лавров и с турския първи дипломат Мевлют Чавушоглу и ще обсъжда с тях също енергийните проекти, свързани с България.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


213
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"ЕС не е спрал Южен поток."ЕС 6 месеца спъваше проекта, спря еврофондовете на България и я заплаши със санкции, накрая прати 3-*** американски сенатори да заплашват България. Ти ако на това му викаш съдействие от страна на Брюксел...
55
1
 
10
 
! Отговори
Боби преди 7 години
До Анонимен 77Подписва договор за строителство и след това прави парламентарна криза за 6 месеца. толкова са необходими на рашките да изкарат тръбата на сухо на Българския бряг. И тръбите и помпите са налице. О там насетне икономическата логика а ако ЕК е против всеки икономист ще им се смее, е да се довърши проекта.
54
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Той добави, че не може проекти да се спират в името на общите интереси, а плащането да е само за сметка на България."Абсолютно вярно, време е Брюксел да заголва дупе, ще го плющим без грес.
53
9
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЕС не е спрал Южен поток.Бойко спря Южен поток. Той да плати глобата.
52
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тоя само разрешения иска и ниско се навежда. Виж какво прави Орбан! Виж поляци и чехи! Аман от робски души! Може би да искаме разрешение и за WC
51
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе,булгарчучела!Тиквун ви бъзика и вие се съдрахте от приветствия.Преди няколко дни в прав текст ви каза - в ЕС сме до"гроб",ако ще да останата само България Румъния и Гърция.Знаете ли,какво значи това изказване?То не бе адресирано само до оФчия матрял, а преди всичко до господарите от Брщксел.Я,кажете,какво ще стане,ако не му изпълнят нищо?Ще напусне ЕС ли,или ще се свие,като препикано мушкато,но ще бъде герой в очите на стадото,"че поне е опитал нещо за "народа".Хайде Офци,пляскайте!
50
4
 
14
 
! Отговори
хохолите капут преди 7 години
До толерастАрсений Яценюк посочи, че изграждането на газопровода оставя Украйна, "без милиарда долара приходи"
49
2
 
5
 
! Отговори
Боби преди 7 години
Изобщо знаете ли Каква е "ИНТИФАДАТА" около Северен и Южен поток?на *** български език: ДА НЯМА по трасето втора Тимошенко която да врътне кранчето в най-неподходящия момент.Трети енергиен договор е принципно много добро решение за конкуренцията по принцип. Тръбата/мрежата да е собственост на друг а не на този който пуска газ/петрол/ток по нея.Това обаче не гарантира че този собственик няма в един бъдещ момент да спре кранчето защото така е решил. От там и исканите ГАРАНЦИИ
48
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Брей да им се неначудиш на двамата с Дончев- избраха точния момент да представят исканията си, докато евро чиновниците треперят да не почнат масови екзити.
47
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До БерлинПрезидентът на Русия Владимир Путин заяви, че газопровод "Северен поток-2" не е алтернатива на проекта "Южен поток". За това, както съобщава "Интерфакс", той заяви по време на среща с лидери на водещи международни информационните агенции в рамките на Петербургски международен икономически форум
46
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Строителството на "Южен поток" с общ капацитет от 63 милиарда кубически метра годишно, Русия спряно през декември 2014 година. Причината се нарича позицията на неопределен България по проекта. Вместо това, на газопровода решава да построи "турски поток" на територията на Турция, но проектът е под заплаха в края на 2015 г. се дължи на рязко охлаждане на руско-турските отношения.
45
13
 
6
 
! Отговори
Берлин преди 7 години
От Кремъл са набили канчето на тиквaта.България - по-добрият Троянски кон на Пyтя в Европа.
44
5
 
6
 
! Отговори
без преди 7 години
Машаала Бойко.
43
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До НЕПРИЯТНИ ИЗВОДИ:"Газпром" е готов да се променя политическата ситуация в най-кратки срокове, за да възобнови проекта "Южен поток". Това е пресконференция днес, заяви заместник-председателят на борда на Андрей Круглов.
42
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Русия е готова да се гарантира изпълнението на газопровода "Южен поток" само след предоставяне на гаранции от България и европейската комисия за изискванията на проекта, заяви в интервю за "Русия 24" министърът на енергетиката на РФ Александър Новак.
41
1
 
20
 
! Отговори
ХХХ преди 7 години
Има много кучета дето лаят ама не хапят .....от джаф-джаф файда няма ! Пускай Южен поток и това е ! Какви ползи имаме от тоя ЕС ? Само искат това да спираме онова да спираме ....и кво ? Поне заплатите да бяха евро*ейски то и това е далеч далеч от истината ......По селата българските зеленчуци биват хвърляни на прасетата и кокошките докато ние тъпчем ЕС зеленчуци .....защото така ни казват ....
40
2
 
14
 
! Отговори
Цаньо преди 7 години
До Дядо ГаошоЩе маршируваме с българското и руското знаме, да видят евроколонизаторите с кой си имат работа
39
3
 
16
 
! Отговори
хохолите капут преди 7 години
До До айде бе,глобата,СЪВЕТ,Заминавай за "свободна и просперираща" Украйна!!!!!!!!!!!!!!
38
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какво става с Борисов, май му порасна чифт?
37
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На Тиквата взе да му идва акъла в главата. Пак добре, че се сети.