Клоунът Борис, който остави да му платят сметката

Раздяла с британската политика звучи като добра идея
4 юли 2016 22:22, Бойчо Попов
40
Клоунът Борис, който остави да му платят сметката
снимка: Ройтерс

Проблемът с това цял живот да се преструваш на палячо е, че в един момент хората започват да вярват, че си такъв.

През април, когато възможността Великобритания наистина да гласува за излизане от Европейския съюз изглеждаше твърде невероятна, два вестника поръчаха анкета, за да разберат с коя политическа фигура читателите искат най-много да вечерят, припомня Дон Дейвид Гатънплан за The New York Times.

Борис Джонсън, който се обяви в подкрепа на Brexit, бе победител в проучването, и то с голяма разлика - 38% от респодентите казаха, че предпочитат неговата компания спрямо 18% за лидера на лейбъристите Джереми Корбин и само 12% за министър-председателя Дейвид Камерън.

Въпросът днес е дали много от тях са променили мнението си, тъй като господин Джонсън – или Борис, както е известен навсякъде, вече изглежда по-скоро като онзи тип компания, който би поръчал скъпо ястие и най-доброто вино в менюто и после ще излезе, оставяйки другите да платят сметката.

Преди десетина дни Великобритания бе петата най-голяма икономика в света. До преедния уикенд, когато британците вече бяха гласували с 52% към 48% да излязат от Европейския съюз, страната спадна до 6-та позиция в класацията след Франция. Камерън, който заложи политическото си бъдеще на карта с вота, подаде оставка.

Мнозина смятаха, че негов наследник може да се окаже именно Борис Джонсън. 

Разрушителният рус образ на кампанията за напускане бе възприеман за министър-председател в изчакване след завръщането си в парламента през миналата година. Той и Майкъл Гоув – подобно на Джонсън и той е журналист, присъединил се към партията на торите, бяха интелектуалните лидери на кампанията, като до голяма степен се очакваше да станат част от правителството – Джонсън да е премиер, а Гоув – финансов министър.

Оказа се, че представите на Гоув са малко по-различни.

В сряда съпругата на Гоув – Сара Вайн, която е колумнист за The Daily Mail, неволно пусна свой мейл, с който показа недоверието си към Джонсън. „Трябва да имаш конкретни уверения от Борис, иначе не може да гарантираш подкрепата си“, увещава тя съпруга си. Тя му напомня още, че както Пол Дакър – влиятелният редактор на The Mail, така и Рупърт Мърдок „инстинктивно не харесват Борис, но се доверяват на твоите способности дотолкова, че да подкрепят екип Борис - Гоув“.

Въпреки това в колонката си същия ден Вайн не подсказва по никакъв начин, че Гоув има план да измести Джонсън като фаворит за следващ лидер на консерваторите и министър-председател. Същото едва ли може да бъде казано за Борис, чиято амбиция е толкова широка, колкото и неблагоразумието му.

Ролята му на клоун все пак бе от голяма полза за Джонсън. Той си създаде един тип буфер от обществено снизхождение към личността си, докато планираше следващия ход в кариерата си. Младият репортер, който бе уволнен от The Times през 1988 г. за фалшифициране на цитат, стана редактор в The Spectator през 1999 г.

Колумнистът на вестника, който през 2002 г. пишеше с презрение за политиците, стана кмет на един от най-разнообразните и космополитни градове в света през 2008 г.

Междувременно се оказа и баща на две избрачни деца. През 2013 г. апелативният съд го порица за „безотговорното“ му поведение на „женкар“.

Не можем да кажем, че не бяхме предупредени, пише Гатънплан. Когато Джонсън пое The Spectator, неговият приятел и биограф – политическият журналист Андрю Гимсън, отбелязва, че това е било все едно „да се даде ваза от династията Мин в ръцете на маймуна“. Някак обаче нито палячовщината му, нито скандалите го забавиха. Просто Борис си беше Борис.

Той дори се измъкна чист въпреки забележителната промяна на позициите си по отношение на Brexit: от „меко балансиран“ през февруари през изцяло за излизане през април до последната си колонка след референдума за The Daily Telegraph, в която уверява читателите, че „Великобритания е част от Европа и винаги ще бъде“.

В четвъртък сутринта, след като унищожи политическата кариера на стария си съученик Камерън, разби британската икономика и вероятно разцепи Великобритания, Джонсън обяви, че няма да остане, за да оправи бъркотията, която той самият сътвори. Неговият някогашен съюзник – Гоув, реализира преврата, обявявайки собствената си кандидатура за лидер на консерваторите: „Борис не може да предостави лидерството или да изгради екипа за задачата, която предстои“.

До вчера Джонсън сякаш имаш способността да изпревари скучните факти и лошата реклама, като може би само Доналд Тръмп успяваше да го задмине в това. Борис скоро няма да бъде министър-председател на Великобритания, може би и никога, но какво тогава следва оттук нататък?

Раздяла с британската политика звучи като доста добра идея. Макар че се отказа от американския си паспорт, за да избегне плащането на данъци, Джонсън всъщност е роден в Ню Йорк. Може би Тръмп ще го вземе като подгряващ изпълнител – или пък дори като кандидат за вицепрезидент. 

Още по темата - в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
1
 
! Отговори
Щ.Младши преди 7 години
Харесвам англичани,които носят Български имена.
26
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До до 25bravo az sam ot 15 god. navan....podkrepa total,prav si..bil sam po Videnovo vreme i znam za kakvo stava duma...BG bez EU e svarshena kato nacia y dargava
25
2
 
10
 
! Отговори
Избирател преди 7 години
Човека зе парити и речи "шъ видим".
24
3
 
8
 
! Отговори
Я преди 7 години
Не наричайте агенти на КГБ клоуни ...
23
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Заслужават уважение онези редки хора, които могат да кажат "Ние желаем да видим Отечеството свободно, па ако щат ме нареди да паса и патките" и да живеят така, че хората да им повярват. Такива българи също е имало, макар и отдавна, преди повече от 140 години. Неслучайно нашите предци са им вдигали паметници.
22
3
 
6
 
! Отговори
друг анонимен преди 7 години
За да коментираш защо англичани и уелсци гласуваха за излизане от ЕС би следвало да си запознат с дебата по темата. Тук специално няма да се запознаеш. След като отново са пуснали гумата в действие и оставят само удобните им коментари. А статиите са едностранчиви, някакви избирателни преписи на чужди медии от едната страна на барикадата. Другата позиция липсва. Твоя коментар специално е супер удобен. Точно от българите са се уплашили, глупави са, нямат аргументи и прочее.
21
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
единствената причина, поради която АНГЛИЧАНИТЕ (а не някои техни политици), гласуваха срещу ЕС, е заради емиграцията! и то те се дразнят от българи, поляци, испанци, румънци, италианци, нищо че живеят в страните им. на вас може да ви е дотегнало от ЕС бюрокрация, но англичаните това не ги засяга - те искат просто да ходят навсякъде, а у тях никой да не идва. Новият им кандидат премиер вчера нагло заяви, че британците ще останат в Европа, но европейците ще бъдат изгонени от острова.
20
2
 
13
 
! Отговори
До 8 преди 7 години
Ако бързаш, ей къде е матушка, и не се връщай!
19
8
 
8
 
! Отговори
шщд преди 7 години
Мнооого лъжи и манипулации в тая статия.
18
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Плъховете първи напускат потъващият кораб...
17
13
 
55
 
! Отговори
до 25 преди 7 години
Селски, ако излезем от ЕС, както сме без никаква индустрия и производство, като ни спрат европарите и се връщаме във времето на Жан Виденов и заплатите, дето бяха по 7 долара. Тогава вече наистина всички, дето могат нещо да работят, а не да тролят за жълти копейки из нета ще се изнесат на Запад, на Запад, а не в Путлeристaн и тук ще останете само вие - ***, пенсии и цигahи и ще се кефите колко сте "независими" и вече няма колониално ЕС и САЩ робство. Толкова проста нация това заслужава
16
8
 
25
 
! Отговори
dp преди 7 години
Не знам в чий интерес е излизането на UK от EU - сещам се за поне двама кандидати, нитоедин от тях не е английската публика, която само губи разбира се (вече загубиха 11% отспестяванията си).Кралската фамилия - ако са се подплашили, че ще има обща ЕС държава, имат кралство за опазване;Кремъл - не биха пропуснали шанса да навредят на по-силния съсед.Кой точно - и дали е бил само един - е командарил Борис да свърши агит работата (добре ясвърши) я узнаем някога я не.
15
22
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Корабът потъва и по-умните се спасяват първи.Това е истината , колкото и някакви палячовци да ни убеждават в обратното.
14
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бойчоооооо, ти не си ***, батенце :)
13
18
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Клоун е този,който е написал тази *** и празна статия! Пълни простотии!!!
12
19
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Клоун или не, обаче хората казаха не на бюрократите от Брюксел.Жалко за нас, ако ЕС се разтури и трябва да се върнем към хаоса и глада през Виденовата зима
11
17
 
8
 
! Отговори
Румбо преди 7 години
Ако някой си мисли,че Б.Джонсън и М.Фараж направиха Брекзит-а,много се лъже!Те в най-добрия случай бяха само водещи на шоуто.Истинските организатори са други*.Брекзит е просто част от новата организация на живота в Европа-САЩ командват парада,Великобритания-първи помощник,а останалите са стадото в кошарата!Най-много Германия да е старша овца.*Ясно кои-Богоизбраните
10
18
 
10
 
! Отговори
smiley преди 7 години
О Боже. Тук някои се изживяват за по-папи от папата! Ясно е, Британия няма да се върне в съюза, хората казаха Bye Europe, даже имат една хумористична песен -можете да я видите в ютюб - върху химна на ЕС и е с малко нецензурен текст, но показва презрението на британците като цяло, към лицемерните демагози в Брюксел! В капан се вкарали, какво ги чакало.....А нас специално ни чакат цветя и рози, вързани със синджир за потъващия кораб на фрау Меркел. Каквото спуснат ОТГОРЕ, това ще правим!
9
24
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тази статия е написана за да отчете бурна проевропейска дейност сред 95% читатели от платени грантови НПО-та. Това си личи по лайковете и писаниците. Явно трябва да си оправдаят заработката. Англия се измъкна по съвсем други причини, наивници. Просто бяга от това , което насадиха в Европа заедно със своите любими другари отвъд океана. И това решение не е нито на тоя русия, нито на измисления референдум, а на бабата кралица и т.н английски елит. Авие дрискайте тук глупостите си,
8
13
 
4
 
! Отговори
Агент Мики Маус преди 7 години
Клоунът Борис беше нает от баба Меркел да кандардиса Англичаните за брекзитсега вече няма кой да спре Германия да прави каквото иска с Европа..дано да е за хубаво