Турция – все още сигурна страна за ЕС

Ситуацията е тревожна, според дипломат №1 на Брюксел
18 юли 2016 22:00,
114
Турция – все още сигурна страна за ЕС
Снимка: архив Reuters

Европейският съюз засега не обсъжда дали Турция продължава да бъде сигурна страна след потушаването на опита за преврат от петък. Това съобщи върховният представител за външната политика на ЕС Федерика Могерини, след като външните министри от Общността обсъждаха с часове ситуацията.

"Смятаме Турция за партньор и се отнасяме с приятелско чувство към турския народ", заяви Могерини.

 ЕС в момента искал най-много ситуацията да се върне възможно най-бързо към нормалност и стабилност. Не било изключено на по-късен етап Съюзът да се захване да провери дали Турция още е сигурна държава, но сега не бил моментът, уточни първият дипломат на ЕС.

Още по темата
Статутът на сигурна държава позволява на ЕС да връща бежанците от Гърция обратно в Турция по сделката, сключена между Брюксел и Анкара през март.

Могерини не изключи ЕС скоро да се заеме и с преоценка на преговорите за членството на Турция, които се съгласи да ускори в рамките на бежанската договореност. Тя посочи, че това не е работа на външните министри, а на Еврокомисията и на европейските министри, които ще се съберат едва през септември.

На днешната дискусия никой външен министър не е повдигал въпроса за спиране на преговорите.

Могерини обаче наблегна, че като страна кандидат Турция трябва да спазва най-високите стандарти за човешките права и за общите свободи, както и да следи за разделението на властите.

По-рано тя заяви, че евентуално връщане на смъртното наказание е в разрез с европейското право и че Турция не може да влезе в ЕС, ако го възстанови и че също ще загуби мястото си в Съвета на Европа.

"Турция трябва да реши дали членството в ЕС продължава да е и нейно желание и да вземе мерки в този смисъл", заяви Федерика Могерини.

Външният министър на ЕС обърна внимание, че когато ЕС подкрепя законните власти в Турция, това не се отнася само до президента и до правителството, но и до парламента и общинските власти. След  като стана известно, че зам.-кмет в Истанбул е бил убит, тя коментира, че "новините от последните часове показват влошаване на ситуацията и нестабилност".

Позицията на ЕС, договорена днес от външните му министри, е че опитът за преврат се заклеймява и се изразява подкрепа на законните институции. В същото време се осъжда големият брой жертви и арести и се призовава на всеки да бъде осигурен честен процес в съответствие с европейските стандарти за човешките права.

ЕС призовава още за съблюдаване на конституционния ред и върховенството на закона. Настоява се властите да направят възможното да се избегне по-нататъшно насилие и възможно най-бързо да се възстановят спокойствието и нормалността.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


114
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
0
 
3
 
! Отговори
Жоро преди 7 години
Германия 80 милиона - 10 милиона мюсюлмани. Великобритания и Франция - 40 милиона - 5 милиона Мсюлмани. Белгия и там има около 2 милона мюслмани.... Русия - 137 - милиона -15 милиона мюсюлмани.
68
0
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
парите на турския капитал са в сащ и ес в германия има 3 милиона турци а за останалите страни нямастатистика защо ще си развалят отношенията с турция ама били арестувани 15000 грамотни хора товае целта на занятието да останат имаме и да промиват мозьците на безпросветните хора хаиде да видим аллахкакво ще направи за воиничетата чиито родители са гласували за ердоган
67
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Гърция е финасовия рекетьор на ЕС. Турция ще прибави и политическия рекет, бавно но сигурно.
66
2
 
6
 
! Отговори
наблюдател преди 7 години
както винаги за европедалищата всичко е сигурно сигурно за момента че турция е държава но съвсем скоро започва процесът по изграждане на КЮРДИСТАН такива са договорките между РУСИЯ и САЩ
65
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
То и еврокомисарката по външните работи не е умна , ама не е за първи път. Калинки под път и над път.
64
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Няма страшно , ние сме в ЕС и НАТО . ХА ха. *** народ , слаба държава !!!!!!!!
63
1
 
4
 
! Отговори
Спонсор преди 7 години
До Анонимен 62Мечтаеш за война? А минава ли ти през малкият мозък следната мисъл - аз къде ще съм след като приключи войната?Аз мога да ти помогна - 99,99% ще си мъртъв и най вероятно няма и да си заровен а ще си изяден от останалите живи животни. Аман от глу па ци!
62
2
 
8
 
! Отговори
гост преди 7 години
Наясно ли сте, че ако Турция бъде обявена за несигурна държава, първата сигурна е България и тогава тежко ни!
61
1
 
6
 
! Отговори
ре преди 7 години
Имаме си нов Садам ,но лошото е че я няма онази велика Америка.
60
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Изобщо не изпитвам жал към западняците, които *** при атентати, те са си виновни сами и ето такива като Могерини ги докараха до тук до бомби и камиони други убийства!
59
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Г-жа Могерини е в безопасност в офиса си в Брюксел, не е заплашена от атентати, убийства и преврати. На нея й е лесно, не я засяга лично никаква опасност, богата е, цял ЕС я хрантути, взема 23 000 евро всеки месец и общо взето животът й е безплатен, защото на нейната длъжност няма разходи, всичко е за сметка на инситуциите в ЕС. Ето защо тя не знае, а дори и да знае какви са пробелиТе - ТОВА НЕ Я ИНТЕРЕСУВА, НЕ Я ЗАСЯГА ЛИЧНО, ТЯ Е ДАЛЕЧ ОТ ДЕЙСТВИТЕЛНОСТТА!!! Е , защо да се загрижи за вас?
58
0
 
15
 
! Отговори
1 преди 7 години
Тия в ЕС нормални ли са, да му узаконяват терора?
57
0
 
9
 
! Отговори
11 преди 7 години
ама преведоха 3-те милиарда на Турция
56
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Изявлението на г-жа Могерини означава, че с всеки нов атентат или преврат Турция ще става все по-сигурна страна. Също като Франция!
55
0
 
11
 
! Отговори
"демократите&qu преди 7 години
Вие замисляли ли сте се над думата "демократ" и "демокрация"? Всички си мислим, че е от древна Гърция. Но демокрацията от древна Гърция е била забравена хилядолетие. "Демократи" се нарекли масовите убийци от Френската революция-Марат, Робеспиер и др. масови убийци-садисти, диктатори, които са избивали не само с производителност чрез гилотината, но и са избивали гражданите на цели градове вкл. децата.Демократите всъщност са терористи, диктатори и убийци. Няма нищо хуманно всъвременната демокраци
54
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Публично режат глави и ще връщат смъртното наказание, и тая нарича Турция партньорска страна ?Наистина имат нужда еврпейците някой да им обърше два шамара че да им дойде акъла в главата, евентуално!
53
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
щом Мугерини го казва...
52
0
 
11
 
! Отговори
ШибиРиби преди 7 години
В Турция винаги само едно нещо е сигурно и гарантирано - изтървеш ли си сапуня в банята става голяма болка
51
0
 
8
 
! Отговори
ДЦ преди 7 години
Турция все още сигурна страна за ЕС.------------Мъ разбира се, съвсем скоро Туркието шЪ дЪ стане страна членка на ЕС...., нейде към-то 3 000 година!
50
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Писна ми от изтъркания термин ОСЪЖДАМЕ. Той-нищо не означава. Политиците го използват когато не знаят какво да кажат. Нали трябва да са политически коректни. Европейските политици са едни СТРАХРИВЦИ. Това е самата истина. СТРАХЛИВЦИ.