Страх сред френските мюсюлмани след Ница

"Някога проблемът беше расовата, сега е религиозната дискриминация"
19 юли 2016 21:42, Елка Василева
90
Страх сред френските мюсюлмани след Ница
Снимка: Reuters

В бедното предградие на Ница Ариан много мюсюлмани смятат, че общността им е несправедливо обвинена за нападението в Деня на Бастилията, при което бяха убити 84 души, и се страхуват, че сега дискриминацията и социалното разделение ще се засилят.

"Ислямска държава" пое отговорност за атаката и приветства действията на един от "воините си" - родения в Тунис Мохамед Лауайеж Булел, врязал се с камион сред множеството, празнуващо на крайбрежния булевард в морския град, пишат Ричард Лох и Софи Сасар от Ройтерс.

През уикенда френският премиер Манюел Валс каза, че 31-годишният нападател "се е радикализирал много бързо". Прокурорът на Париж вчера заяви, че макар да няма доказателства Булел да е пряко свързан с ИД, напоследък той развил интерес към радикалния ислям.

Имамът на местната джамия "Ал Фуркан" в Ариан - район със значително мюсюлманско население само на километри от квартал Абатоар, където живеел Булел - каза, че радикални групи търсят лабилни хора и посочи, че не бива обществото да се фокусира върху вероизповеданието на убиеца.

"Това, че слабохарактерни хора биват използвани, не значи, че трябва да се нахвърляме върху религията им. Точно обратното. Би трябвало да се обединим и да защитаваме страната", заяви Бубекьор Бекри и добави, че престъплението си е престъпление, независимо от вярата.

Булел напуснал Тунис през 2005 г. Семейството му го описва като човек, който имал психически проблеми и бил склонен към депресия и гневни изблици. Той нееднократно се е сблъсквал със закона, включително през март, когато бил осъден за хвърляне на дървен палет в изблик на "ярост на пътя".

Роднини и приятели на Булел го описват и като човек, който поне доскоро пиел много, пушел марихуана и ходел по жени - поведение, което е в разрез с това на правоверния мюсюлманин.

Елабед Лофти, имам на Антиб и Жуан ле Пен, е сред мюсюлманските водачи в Югоизточна Франция, които разграничиха общността си от нападателя.

"Това момче не спазваше Рамазана, а това е минимумът, за да бъдеш смятан за добър мюсюлманин", каза той, имайки предвид едномесечния пост, приключил в края на юни.

Франция има най-голямата мюсюлманска общност в Европа. Като признак за засилващото се чувство на отчуждение у много мюсюлмани в Ариан и другаде строителят на покриви Юнис, произхождащ от мароканско имигрантско семейство, казва, че "всеки път, щом нещо стане във Франция и в Европа", обвиняват цялата общност.

"Някога проблемът беше расовата дискриминация, сега е религиозната дискриминация", казва Юнис, седнал на входа на западнал осеметажен жилищен блок, издигащ се срещу малката джамия в предградието, и отказва да ни каже фамилията си.

Вербуване

От десетилетия Ница - по-известна с луксозните яхти, закотвени в кобалтово сините води, и с булевардите си с дълги редици от палми - беше входна врата за имигрантите, прииждащи във Франция от бивши колонии като Тунис, Мароко и Алжир. Тя се оказа и районът, изпратил най-много френски бойци на джихад в Сирия - една десета от тях са от средиземноморския град.

"Ислямска държава" загуби тази година значителна част от територията си в Ирак и Сирия и някои висши представители се опасяват, че групировката призовава последователите си да извършват зрелищни атентати.

Независимо дали ще се докаже пряка връзка на Булел с ИД, характеристиката му отговаря на изводите в едно скорошно изследване на Европол за вербуваните чуждестранни джихадисти.

Изследването показа, че почти четири пети от вербуваните от ИД имат криминално минало, а около 20 процента са с установени психически проблеми.

Психоложката Брижит Жуи консултира млади мюсюлмани, които се чувстват изолирани и гневни на френското общество и които може да станат жертва на джихадистки вербовчици или други хора, изложени на твърдолинейна ислямска идеология, включително на завърнали се от Сирия.

Жуи казва, че описанията на личността на Булел, дадени от негови роднини и съседи и публикувани в медиите, обрисуват човек с лабилен характер, чувствал се изолиран и склонен към изблици на ярост. В този смисъл Булел може да не е изолиран случай, отбелязва тя.

"Това е видимият профил. А после в един момент се струпват различни фактори, включително от личния живот, и се стига до повратна точка, появява се благодатна почва тези хора да потърсят "лек", за да си върнат . . . като извършат зверство", казва тя.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още по темата: Франциямюсюлмани
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
E, да би мирно седяло, не би чудо видяло. Страх ги било. еми... кво да се прави сега. да ги е страх.
49
0
 
7
 
! Отговори
12 преди 7 години
Мюсюлманите действат като ромите. Правят погром, скриват се в махалата и почват да вият колко много ги е страх. Спускат се правозащитници и толерасти да ги пазят, а те зад кордоните се подхилват, точат и размахват брадви и клатят глави заплашително. Нещата се поразминават и те правят следващия погром. И така докато останат само те. Като на много места из България.
48
1
 
2
 
! Отговори
12 преди 7 години
в 21 век който е религиозен не е наред с главата. В 21 век който позволява на друг да му диктува начина на живот по религиозни причини е самоубиец и мазохист. Където има ислям, има проблем. Единственото решение е Окончателното решение- пълна деислямизация на Европа. Да се обяви исляма за античовечна доктрина и който иска да остане в Европа да отхвърли исляма. Ако не- да си върви у дома. Никого не караме насила да стои в нашия дом, след като не му харесва. Но в нашия дом- нашите правила.
47
0
 
11
 
! Отговори
111 преди 7 години
Точно така, колкото повече се газят невинни хора толкова повече ще ги гледат като откачени мюсулмани за убийството на неверници което им е станало фикс идея в корана. Това е само-изпълняващо се пророчество.
46
1
 
21
 
! Отговори
додо преди 7 години
ами докато не се намерят терористи - будисти, съботяни, протестанти и други различни от мюсюлманите, тероризмът ще е запазена територия за тях - да не се обиждат чак толкова много с тяхната изтрещяла "вяра"
45
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Mopcku_ - дизайнера е наше момче, русняче /или най-малко полу/, тва е първата му работа - фриволна, детска бих казал.
44
0
 
14
 
! Отговори
Mopcku_ преди 7 години
Грозота ... Сайта изглежда доста грозно в новата си премяна. Даже и за либерален човек като мен. Надявам се правите бекъп. Ердоган уволни половин държава вие кво един дизайнер ли не можете ?
43
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами всички виждат, че само мюсюлмани правят атентатите - нормално е да не харесват религиозните мотиви за терора.А защо общностите на мюсюлманскитежемигранти са толкова бедни - защото лежат за помощи, не желаят да се интегрират.Защо не чувате за полски, български или чешки бедни квартали и гета в Европа - защото тези хора работят и се стараят да се интегрират.
42
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Страх сред френските мюсюлмани след Ница==Какво ме интересува това мен?! Голямата работа - мюсюлманите в Ница се страхували от нещо си. Делят ни няколко хиляди километра и един куп граници, в това число и морски. Мюсюлманите в Ница са последната ми грижа и не виждам никаква причина да ми пука дори най малко за техните проблеми. Да го уат мюсюлманите в Ница!!!
41
4
 
21
 
! Отговори
ужасен преди 7 години
Тези всичките са луди и убийци.Нямат нито едно откритие,културна придобивка или спортен успех.Където са те трева не никне.
40
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Много ми е интересно как ще реагират мюсюлманите ако християнин с огромен кръст на врата влезе и избие 30 мюсюлмани. ОЧАКВАМ МЮСЮЛМАНСКА ТОЛЕРАНТНОСТ.
39
5
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мюсюлманите се оплакват,че са дискриминирани при положение, че те са най-големите дискриминатори. КРАДЕЦА ВИКА ДРЪЖТЕ КРАДЕЦА. ТОВА Е ОРИЕНТАЛСКА ХИТРОСТ.
38
1
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Идиотска толерантност, която ще срине Европа! Защо им се позволява да носят потури, бурки, в училищата, където чужденците учат език има отделни стаи за молитви - за мъже и за жени! Забранява се в близките магазини да се продава свинско месо, защото това обиждало мюсулманите! А защо в арабските страни изобщо не са толерантни към християните?! Кога там жена европейка ще се разхожда по къса пола или къси панталони?! Извода е, че исляма за разлика от християнството изобщо не толерантен,
37
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
След рок-реформата, коранът е иззтълкуван окончателно и правилно. Оказва се, че загиналите в името на Аллах, ще бъдат очаквани на небето не от 12 девственици, а от 27 надарени момци! Рок-реформата еманципира жената, която също умира, но до сега горе я чакаха 12 лигли! От рок-реформата насетне, съставът на посрещачите е изключително мъжки, като ще ощастливяват и мъжко и женско отзад, за да има равенство!
36
3
 
21
 
! Отговори
няма мир и любов преди 7 години
Истинският ислям проповядва да се убиват тези, които не искат да живеят по законите на шерията и който загине за тази кауза, отива директно в Рая и там го чакат 40 девици!
35
11
 
16
 
! Отговори
православен преди 7 години
за финал - хора, моля ви, не бъркайте исляма с турците !Турците са толкова мюсюлмани, колкото са и марсианци.Банда престъпници, които си търся повод кого да ограбят, заколят или обезчестят.Истинския ислям проповядва мир и любов, почти както Христос, но вече всичко се опорочи ;(
34
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всички мигранти, които идват в християнска Европа за да останат да живеят в някоя страна и да получават социални помощи трябва да се откажат от исляма и да приемат християнството и християнските ценности и начин на живот! Само такава мярка ще реши иначе нерешимия проблем с мигрантите мюсулмани, потенциални бъдещи масови убиици в името на Алах!
33
2
 
19
 
! Отговори
православен преди 7 години
също така, самия Мохамед е казал че всички християни ТРЯБВА да се почитат като равни.Това е защото един дет той е бил преследван от неговите хора от Мека, да го убият, но бива спасен от един християнски град (мисля беше арменски).От тогава Мохамед е казал - почитайте християните като ваши братя !...Лошото е че мюсюлманите четат само лошите неща от религията си, пфу !!!
32
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Къде точно пише убий?
31
3
 
16
 
! Отговори
православен преди 7 години
В интерес на истината, исляма проповядва мир, но...знаете ли кога исляма взема негативна нотка?Знаете ли защо турците завладяват арабите?просто е...турските племена са първите които потъпкват принципите на исляма за мир по време на месеца на байрама. Дотогава се е спазвало.Турците потъпкват всичко дето е казал Мохамед, и воюват даже в забранените за война дни. Това съм го чел в една книга писана от мюсюлманин.