Франция остава още 6 месеца в извънредно положение

Валс: Ще има още атентати, още невинни ще бъдат убити
Обновена: 20 юли 2016 08:03 | 20 юли 2016 07:52, Елка Василева
7
Франция остава още 6 месеца в извънредно положение
Снимка: архив, Reuters

Националното събрание - долната камара на френския парламент - одобри удължаването на извънредното положение в страната с 6 месеца.

Първоначално се очакваше депутатите да гласуват само за удължаване с 3 месеца. Предстои законопроектът за удължаването с 6 месеца да бъде дебатиран и в Сената.

Преди гласуването френският премиер Манюел Валс каза, че Франция трябва да очаква още атентати и че още невинни ще бъдат убити, предаде Франс прес.

Още по темата

Въпреки че тези думи са трудни за изричане, мой дълг е да го направя. Ще има още атентати и още убити невинни. Ние не трябва да се свикваме с това. Ние никога не трябва да свикваме с това. Ние трябва да се научим да живеем с тази заплаха. Да живеем с нея и да се борим с нея, каза Валс.

В речта си пред депутатите Валс каза, че предполагаемият джихадист Реда Крике, арестуван близо до Париж през март, със сигурност е имал намерение да извърши нападение по време на европейския шампионат по футбол, организиран във Франция, предаде Франс прес.

От 2012 г. бяха осуетени 16 атентата. През март 2016 г. в Аржьонтьой беше задържано лице, притежаващо истински арсенал и много мощни експлозиви и което вероятно е взело на прицел Евро 2016 г., каза пред депутатите Валс.

За първи път премиерът официално говори за вероятната мишена на разбитата мрежа на 34-годишния Реда Крике. Досега властите казваха, че Крике е подготвял мащабен атентат.

Борбата с тероризма ще бъде дълга. Тези, които обещават, че тя ще може да се разреши с вълшебна пръчица, лъжат, каза Валс. Той съобщи, че над 2000 французи в една или друга степен са свързани с ислямистки организации, в това число в Сирия и Ирак. От тях 203 души вече се намират във Франция, а 179 имат намерение да се върнат в скоро време.

Това е сериозна заплаха за нашата национална сигурност и за безопасността на цяла Европа, каза Валс.

Извънредното положение във Франция беше въведено след нападенията в Париж от ноември 2015 г. То се удължава за четвърти път.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
2
 
! Отговори
некъф луд преди 7 години
Ех тази толерантност. Баба Меркел вкара бежанците с умисъла да им работят за по 1 евро на час ама каква стана тя, легнаха в палатките и си чакат помощите защото бабата ги е поканила. Бабо Меркел, от мен да знаеш, хиената колкото и да я дресираш офца няма да стане.
4
1
 
10
 
! Отговори
Сатанаил преди 7 години
И 106 месеца да са все тая. Терора ще зачестява и зачестява. Няма да се учудя ако някой даскал мюсли влезе в час и изтрепе подопечните си дечица. Защото така му е рекъл Аллах. Аве, тоя Аллах някой скивал ли го е изобщо? Май не, а! Хмм странно. Къде е батко бе;)))
3
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Поне са предупредени от управленците " ще се мре още" какви нещастици са тези, а само като се сетя как ни сочиха с пръст и ни се караха за шведите
2
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Че то новият световен ред сам си дойде. Навкарай всякакви от гз на географията и после направи една полицейска държава за да контролираш нещата. Тероризма не можел да бъде победен - то и за лакомията са казали, че "гз глава затрива". В желанието си богатите да ограбват по-бедните се създаде това мултикултурно ла'но ЕС. Кое точно се подобри за обикновения човек?
1
0
 
16
 
! Отговори
Ххх преди 7 години
Ние никога не трябва да свикваме с това. Ние трябва да се научим да живеем с тази заплаха.Ко речи???Чудя се как франсетата търпят такива "мъже" да ги управляват!